Παιδίατρος: στην πανδημία ξεχάσαμε το αυτονόητο, ότι ο θηλασμός είναι υγεία

Παιδίατρος: στην πανδημία ξεχάσαμε το αυτονόητο, ότι ο θηλασμός είναι υγεία

Τον Δεκέμβρη του 2019, οι επιστήμονες ήρθαν αντιμέτωποι με έναν καινούριο ιό που δεν γνώριζαν με ακρίβεια ούτε πώς λειτουργεί, ούτε πώς μεταδίδεται. Πολλοί γιατροί, μάλιστα, απέτρεπαν τις μαμάδες από το να θηλάσουν ή να πάρουν αγκαλιά το νεογέννητό τους, προκειμένου να το προστατέψουν από τον κορονοϊό. Δεν έλαβαν όμως υπόψην πως ο θηλασμός προσφέρει εξτρά αντισώματα και αντιμικροβιακούς παράγοντες στο παιδί, όπως επισημαίνει σε πρόσφατη ανάρτησή του και ο παιδίατρος Στέλιος Παπαβέντσης.

Ολόκληρη η ανάρτηση του παιδιάτρου

«Ο θηλασμός προσφέρει εξτρά αντισώματα, κύτταρα άμυνας, αντιφλεγμονώδεις παράγοντες, αντιμικροβιακούς παράγοντες στο παιδί. Το γνωρίζουμε για χιλιάδες ιώσεις και μικροβιακές λοιμώξεις, γνωρίζουμε τον φυσιολογικό μηχανισμό από πίσω, αλλά και πάλι, κάθε φορά που έρχεται κάτι καινούργιο όπως ο covid 2 χρόνια πριν, αρχίζει το θλιβερό γαϊτανάκι της απαγόρευσης θηλασμού "γιατί δεν γνωρίζουμε": 2 χρόνια τώρα έχουν δοθεί λανθασμένες οδηγίες σε χιλιάδες γονείς στην Ελλάδα, και παγκόσμια βέβαια, να απομονωθεί η μητέρα από το νεογέννητο, να μην θηλάσει, να πετάξει το γάλα της, να μην το πάρει αγκαλιά, στο μαιευτήριο με covid, στο σπίτι με covid, στο νοσοκομείο με covid. Όλα χωρίς λόγο και βλαπτικά για μητέρα και παιδί.
Το ίδιο και με το εμβόλιο, οδηγίες να μην το κάνει "γιατί θηλάζει", οδηγίες να μην θηλάσει αν το κάνει.

Μέχρι που έπειτα έρχονται μελέτες όπως αυτή να μας θυμίσουν τα αυτονόητα, ότι το μόνο που "προκαλεί" ο θηλασμός είναι εξτρά άμυνα, συναισθηματική ασφάλεια και σύνδεση στις δύσκολες μέρες. Και στην φυσική νόσηση και μετά από τον εμβολιασμό.
Το εμβόλιο covid λοιπόν σε θηλάζουσα προσφέρει αντισώματα στο παιδί, όπως αποδεικνύεται από την παρουσία τους στα κόπρανα του μωρού.

Μέχρι το επόμενο καινούργιο που θα γίνει αφορμή για περαιτέρω αναίτιους αποθηλασμούς και απομακρύνσεις παιδιών από τη μητέρα τους».

 

v