Στο απαιτητικό σχολικό ταξίδι των παιδιών, το ξεκίνημα είναι το ήμισυ του παντός

Στο απαιτητικό σχολικό ταξίδι των παιδιών, το ξεκίνημα είναι το ήμισυ του παντός

Όταν ένα παιδί φτάνει σε ηλικία που πρέπει να ξεκινήσει το σχολικό του ταξίδι, αρχίζει μια νέα περίοδος αγωνίας για εμάς τους γονείς. Όχι μόνο για τα πρώτα του βήματα στο νηπιαγωγείο, αλλά και για ολόκληρη τη σχολική πορεία που μόλις αρχίζει και αναμένεται συναρπαστική, όσο και δύσκολη – γεμάτη από ανακαλύψεις, αλλά και αρκετές απαιτήσεις.

Ως γονείς, ξέρουμε ότι θα είμαστε δίπλα στο παιδί μας ανά πάσα στιγμή. Επειδή, όμως, κάθε ξεκίνημα είναι πολύ σημαντικό για τη συνέχεια, δεν μπορεί παρά να αναρωτιόμαστε τι μπορούμε να κάνουμε για να δώσουμε στο παιδί μας τη μεγαλύτερη δυνατή ώθηση.

Διαβάζουμε βιβλία και παίζουμε εκπαιδευτικά παιχνίδια

Το νηπιαγωγείο προσφέρει στο παιδί μια εισαγωγή στον κόσμο της μάθησης και της δομημένης εκπαίδευσης. Λίγο λίγο, το παιδί εξοικειώνεται με τη σχολική καθημερινότητα, την αλληλεπίδραση με συμμαθητές και δασκάλους, καθώς και τις υποχρεώσεις που περιλαμβάνει ο ρόλος του μαθητή.

Η αγάπη, όμως, του παιδιού για τη γνώση και την ανακάλυψη είναι κάτι που καλλιεργείται παράλληλα και στο σπίτι. Είναι στο χέρι μας να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον που προάγει το διάβασμα, φτιάχνοντας από νωρίς μια καλή παιδική βιβλιοθήκη και, φυσικά, διαβάζοντας μαζί με το παιδί για να του δείξουμε πώς ένα καλό βιβλίο του ανοίγει δρόμους που δεν είχε φανταστεί. Είναι επίσης σημαντικό να περνάμε το χρόνο μας με παιχνίδια που δεν είναι απλώς διασκεδαστικά, αλλά που έχουν και εκπαιδευτικό χαρακτήρα, συμβάλλουν στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων του παιδιού και στρέφουν το ενδιαφέρον του σε διαφορετικά γνωστικά πεδία.

Φωτογραφία: Νηπιαγωγείο της Λεοντείου Σχολής της Νέας Σμύρνης

Επιλέγουμε σωστά το πρώτο σχολικό του περιβάλλον

Αν αναλογιστούμε ότι η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, το πρώτο σχολείο του παιδιού μπορεί να είναι και το πιο σημαντικό. Πέρα από τις άριστες υποδομές, λοιπόν, πρέπει να προσφέρει και ένα φιλόξενο περιβάλλον που εστιάζει τόσο στην άρτια εκπαίδευση του παιδιού, όσο και στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς του από την τρυφερή αυτή ηλικία. 

Στο «Διαμαντίδειο» νηπιαγωγείο της Λεοντείου Σχολής της Νέας Σμύρνης τα παιδιά μαθαίνουν και εξελίσσονται μέσα σε ένα ασφαλές, οικογενειακό περιβάλλον, με γνώμονα την ανάπτυξή τους σε όλα τα επίπεδα, πριν ακόμα ξεκινήσουν το Δημοτικό. Είναι μια σύγχρονη εκπαιδευτική φιλοσοφία που εξασφαλίζει την καθημερινή επαφή των παιδιών με τη μάθηση, τον αθλητισμό, τον πολιτισμό, τις τέχνες και τη δημιουργία μέσα από καινοτόμα προγράμματα και δράσεις, κατάλληλα για την ηλικία τους. 

Φωτογραφία: Νηπιαγωγείο της Λεοντείου Σχολής της Νέας Σμύρνης

Παράλληλα, η Λεόντειος Σχολή της Νέας Σμύρνης δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών σε κοινωνικά θέματα μείζονος σημασίας (π.χ. η προστασία του περιβάλλοντος, η εξάλειψη του σχολικού εκφοβισμού κλπ.), καθώς και τη μύηση τους στις παναθρώπινες αξίες. Με αυτόν τον τρόπο, τα παιδιά παίρνουν τις σωστές βάσεις για να γίνουν ολοκληρωμένες προσωπικότητες και οι υπεύθυνοι πολίτες του αύριο.

Εντοπίζουμε από νωρίς τις κλίσεις και τις αδυναμίες του

Καθώς μεγαλώνει, ανακαλύπτει και δοκιμάζει πράγματα, ένα παιδί δείχνει ταυτόχρονα τις προτιμήσεις και τα δυνατά του σημεία. Πριν και παράλληλα με το νηπιαγωγείο, είναι σημαντικό να εντοπίζουμε τις κλίσεις του παιδιού, αλλά και όσα το δυσκολεύουν, για να γνωρίζουμε πώς θα το στηρίξουμε καλύτερα στην επικείμενη ακαδημαϊκή του πορεία.

Ενθαρρύνοντας το παιδί να ασχοληθεί πιο εντατικά με ό,τι του αρέσει, είτε εκτός σχολείου (δημιουργικά εργαστήρια, ωδεία κλπ.) είτε εντός, ενισχύουμε την αυτοπεποίθηση και την αγάπη του για τη μάθηση, και φροντίζουμε να αποκτήσει έξτρα εφόδια για τη συνέχεια. Την ίδια στιγμή, αναγνωρίζοντας τις αδυναμίες του παιδιού από νωρίς και βρίσκοντας τρόπους να τις ξεπεράσει, το θωρακίζουμε απέναντι στις δυσκολίες που θα βρει μπροστά του στο άμεσο και απώτερο ακαδημαϊκό του μέλλον.

v