Το σεξ κρατάει τον γάμο ζωντανό - μην το παραμελείτε (κι ας είστε κουρασμένοι)

Το σεξ κρατάει τον γάμο ζωντανό - μην το παραμελείτε (κι ας είστε κουρασμένοι)

Το σεξ μετά από μερικά χρόνια γάμου, και ειδικά όταν αυτός εμπεριέχει παιδιά, υποχρεώσεις και κούραση, μπαίνει σε δεύτερη μοίρα. Ωστόσο, αν θέλουμε να διατηρήσουμε ζωντανή τη σχέση με τον σύντροφό μας, πρέπει να επιδιώκουμε την σεξουαλική επαφή ακόμα κι αν είμαστε κουρασμένοι ή χωρίς πολύ διάθεση.

Πολύ συχνά τα ζευγάρια, έπειτα από μια μεγάλη και δύσκολη μέρα, προτιμούν να δουν μια ταινία, να συζητήσουν για τα τρέχοντα ζητήματα του σπιτιού ή απλά να κοιμηθούν! Το σεξ, σε αυτές τις περιπτώσεις, μοιάζει ενοχλητικό ή ακόμα και σπατάλη χρόνου αφού η διάθεση για παιχνίδια είναι μηδαμινή και ο ελεύθερος χρόνος των γονιών περιορισμένος. 

Ακόμα και τότε, όμως, είναι σημαντικό να μην το παραμελείτε αφού είναι σημαντικός παράγοντας για να διατηρηθεί υγιής μια μακροχρόνια σχέση. 

Επιδιώξτε το ακόμα κι αν δεν έχετε πολύ όρεξη

Το σεξ με τον/την σύζυγό μας σίγουρα δεν έχει την ορμή που είχε τον πρώτο καιρό. Πλέον έχουμε γνωριστεί αρκετά καλά, έχουμε ξεπεράσει το στάδιο του «θέλω συνέχεια» και μας ενώνουν πολλά περισσότερα συναισθήματα. Ωστόσο, μας ενώνει ΚΑΙ το σεξ κι αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε. 

Δεν είναι ανάγκη να νιώσουμε όπως τότε για να βρεθούμε με τον αγαπημένο μας, ούτε να περιμένουμε μια ιδιαίτερη βραδιά που θα καταλήξει σε ξέφρενο… γλέντι. Επιδιώξτε μια τρυφερή αγκαλιά ή ένα ζεστό φιλί και αφήστε τον εαυτό σας ελεύθερο να θυμηθεί τους λόγους που ερωτευτήκατε τον άνθρωπο που έχετε δίπλα σας. Εξάλλου, όπως λέει και ο σοφός λαός, τρώγοντας έρχεται η όρεξη και τα βαθιά συναισθήματα που νιώθετε ο ένας για τον άλλον είναι αρκετά για να πιάσετε το… κουτάλι. 

Μην αφήνετε την κούραση να κάνει κουμάντο στη σχέση σας!

Γνωρίζουμε από πρώτο χέρι τι σημαίνει να έχεις δουλειά, παιδιά, υποχρεώσεις που τρέχουν και άγχος για την επόμενη μέρα. Μέσα σ’ αυτή την τρέλα της καθημερινότητας, όμως, πρέπει να φροντίζουμε την σχέση μας με τον εαυτό μας, τα παιδιά μας, τους φίλους και φυσικά τον σύντροφό μας. Ένας γάμος δεν θα κρατήσει στον χρόνο αν τον παραμελούμε - κι ακόμα κι αν κρατήσει, δεν θα είναι ευτυχισμένος. 

Όσο δύσκολο κι αν είναι, λοιπόν, φροντίστε να περνάτε ποιοτικό χρόνο με τον άντρα ή τη γυναίκα σας. Βάλτε τα όλα στην άκρη και μην αφήνετε την κούραση και το άγχος να κάνουν κουμάντο. Τις περισσότερες φορές, η κούραση είναι ψυχολογική και αρκεί ένα ποτήρι κρασί και λίγη χαλαρωτική μουσική για να σπάσετε τη ρουτίνα και να ανανεώσετε την σχέση σας. 

Το σεξ δημιουργεί οικειότητα και ζεστασιά στο ζευγάρι

Οι οργασμοί απελευθερώνουν ωκυτοκίνη, γνωστή και ως «ορμόνη της αγάπης», η οποία δημιουργεί αισθήματα οικειότητας. Το σεξ υπενθυμίζει στο ζευγάρι τι σημαίνει ο ένας για τον άλλον, το φέρνει πιο κοντά και κρατά τη σχέση «ζωντανή». Προσπαθείτε  να εκμεταλλεύεστε κάθε  ευκαιρία για έναν... δυνατό οργασμό, αφού όσο περισσότερους νιώθετε, τόσο πιο ευτυχισμένοι θα είστε. 

Ωστόσο, μόνο εσείς ξέρετε τι είναι καλύτερο για ‘σας

Το πού μπορεί να οδηγηθεί η σχέση σας είστε σε θέση να το ξέρετε μόνο εσείς. Ένας γάμος με λίγο ή καθόλου σεξ είναι σύμφωνα με την κοινή λογική, ένας ελλιπής – αν όχι δυστυχισμένος – γάμος. Εσείς όμως δεν έχετε την «κοινή» λογική – έχετε τη δική σας. Υπάρχουν άντρες και γυναίκες που δηλώνουν χαρούμενοι και απόλυτα ικανοποιημένοι από τη λευκή τους σχέση – δήλωση που για τους περισσότερους είναι ακατανόητη.

Ο καθένας γνωρίζει τι είναι καλύτερο για εκείνον και τη ζωή του. Αν η απόφασή σας να απέχετε από το σεξ είναι απόφαση που έχει παρθεί με ωριμότητα και η επιλογή αυτή είναι πραγματικά ικανοποιητική για εσάς, δεν χρειάζεται να δώσετε λογαριασμό σε κανέναν ούτε να πτοηθείτε από τα σχόλια και τις απόψεις του κόσμου. Η σεξουαλικότητα είναι όμως αναπόσπαστο κομμάτι σας, γι' αυτό εξετάστε το πολύ σοβαρά: θέλετε πράγματι να ζείτε χωρίς ερωτικά χάδια, οργασμούς και σεξουαλική τρυφερότητα;

v