Γιατί πρέπει να διαβάζουμε παραμύθια στα παιδιά πριν τον ύπνο

Γιατί πρέπει να διαβάζουμε παραμύθια στα παιδιά πριν τον ύπνο

Τα παιδιά απορροφούν τα πάντα σαν σφουγγάρι στα πρώτα χρόνια της ζωής τους, οπότε τότε είναι η κατάλληλη στιγμή να τα διδάξετε κάποιες από τις συνήθειες που θέλετε να υιοθετήσουν στην υπόλοιπη ζωή τους, όπως το διάβασμα εξωσχολικών βιβλίων. 

Ανεξάρτητα από την ηλικία του παιδιού, όταν του διαβάζετε παραμύθια το βοηθάτε να αναπτύξει τον εγκέφαλό του και να καλλιεργήσει πολλές άλλες δεξιότητες που θα το συντροφεύουν για όλη την υπόλοιπη ζωή του.

Γίνονται πιο δημιουργικά

Η ανάγνωση διευρύνει τη φαντασία του παιδιού και του ανοίγει νέους ορίζοντες. Όσο περισσότερο διαβάζουμε στα παιδιά μας, τόσο περισσότερο πλάθουν εικόνες και νέες ιστορίες με το μυαλό τους.  Αυτή η συνεχής εκπαίδευση του εγκεφάλου βελτιώνει την ικανότητα του παιδιού να είναι πιο δημιουργικό και ανοιχτό σε νέες ιδέες.

Αναπτύσσουν το λεξιλόγιό τους

Το διάβασμα δεν είναι υπέροχο μόνο για εμάς, αλλά και για τα παιδιά μας. Σύμφωνα με μια μελέτη που διεξήχθη στο Νοσοκομείο του Ρόουντ Άιλαντ, τα μωρά στα οποία διάβαζαν από πολύ μικρή ηλικία, ήταν σε θέση να καταλάβουν περισσότερες λέξεις από τα υπόλοιπα. Συγκεκριμένα, το δεκτικό λεξιλόγιό τους αυξήθηκε κατά 40% έναντι 16% των μωρών που οι γονείς τους δεν τους διαβάζουν ποτέ. 

Καλλιεργούν την ενσυναίσθησή τους

Το διάβασμα καλλιεργεί την ενσυναίσθηση των παιδιών, αφού μπαίνουν στη θέση των ηρώων και συμπάσχουν με τα παθήματα και τις περιπέτειές τους. Συχνά, μάλιστα, ταυτίζονται μαζί τους και γίνονται εφευρετικά προκειμένου να τους βοηθήσουν - έστω και νοερά. Όσο για την ενσυναίσθηση, είναι μια δεξιότητα που θα τα βοηθήσει πολύ στην ενήλικη ζωή τους και είναι καλό να  τους την καλλιεργήσετε από νωρίς. 

Γίνονται καλύτεροι συζητητές

Η ανάγνωση βελτιώνει την ικανότητα του παιδιού να ξεδιπλώνει την σκέψη του και να μιλάει σωστά. Μην εκνευρίζεστε αν να σας διακόπτουν καθώς τους διαβάζετε μια ιστορία. Αντίθετα, να τα ενθαρρύνετε να μοιράζονται τους προβληματισμούς τους και να απαντάτε στις απορίες τους. Συχνά, μάλιστα, συγκρίνουν τις ιστορίες του βιβλίου με την πραγματική ζωή και αναλύουν προσωπικά τους βιώματα. Μαθαίνουν να συγκεντρώνονται…

Όσο πιο μικρά είναι τα παιδιά, τόσο πιο εύκολα αποσπώνται αφού δεν έχουν μάθει ακόμα να συγκεντρώνονται σε ένα πράγμα τη φορά, για πολλή ώρα. Το διάβασμα, ειδικά αν τους αρέσει το βιβλίο, τους διδάσκει τη συγκέντρωση αλλά και την ικανότητα να εστιάζουν την προσοχή τους σε μία μόνο δραστηριότητα. Έστω και για λίγο κάθονται (σχεδόν ακίνητα!), χωρίς να ασχολούνται με κάτι άλλο, και ακούν με προσοχή την ιστορία που τους διαβάζετε για να την καταλάβουν. 

… και να πειθαρχούν

Κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης, κι ενώ τα ενθαρρύνετε να καθίσουν ήσυχα και να συγκεντρωθούν στο βιβλίο, μαθαίνουν να πειθαρχούν και να υπακούουν σε κανόνες και όρια και μάλιστα με τον πιο ευχάριστο τρόπο!

Γίνονται πιο υπομονετικά

Η υπομονή είναι μια πολύτιμη δεξιότητα στη ζωή του ανθρώπου και το βραδινό διάβασμα παραμυθιών στα παιδιά τους την διδάσκει. Κάθε βράδυ, περιμένουν με υπομονή την μαμά ή τον μπαμπά να έρθει με το αγαπημένο τους παραμύθι στο χέρι, ενώ παράλληλα μαθαίνουν να κάνουν υπομονή για την συνέχεια μια ιστορίας, ακόμα κι αν χρειαστεί να περιμένουν μια ολόκληρη μέρα! Έτσι, τα παιδιά μεγαλώνοντας γίνονται όχι μόνο καλοί ακροατές αλλά και υπομονετικοί άνθρωποι. 

Μαθαίνουν να αγαπούν τα βιβλία

Όταν διαβάζετε στα παιδιά από πολύ νωρίς, τα βοηθάτε να αναπτύξουν πάθος για τα βιβλία και την ανάγνωση. Σύμφωνα με έρευνες, μάλιστα, τα παιδιά που αγαπούν την ανάγνωση είναι λιγότερο πιθανό να περάσουν τον ελεύθερό τους χρόνο στην οθόνη. Αντίθετα, θα επιλέξουν ένα βιβλίο ή άλλες δημιουργικές δραστηριότητες. 

Πηγή: brightside.me

v