Γιατί οι σημερινοί μπαμπάδες είναι πιο «κολώνες της οικογένειας» από ποτέ

Γιατί οι σημερινοί μπαμπάδες είναι πιο «κολώνες της οικογένειας» από ποτέ

Υπήρχε παλιά, στην εποχή των γονιών μας, μια φράση που έλεγε ότι ο μπαμπάς είναι η «κολώνα του σπιτιού». Από τότε, βέβαια, ο ρόλος του μπαμπά έχει αλλάξει αρκετά. Δεν είναι απλώς ο κουβαλητής πια, αλλά ένας συνοδοιπόρος της μαμάς σε όλα τα μονοπάτια της οικογενειακής ζωής. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι σήμερα πιο πολύ από ποτέ, ο μπαμπάς είναι η «κολώνα» όχι μόνο του σπιτιού, αλλά της οικογένειας. Ή, για να είμαστε δίκαιοι, η μία από τις δύο ισότιμες κολώνες της οικογένειας.

Γνωρίζει τα πάντα για κάθε στάδιο της εγκυμοσύνης

Αν γυρίσουμε πίσω στον χρόνο, θα δούμε ότι οι παλιότεροι μπαμπάδες ελάχιστα συμμετείχαν στην όλη εμπειρία της εγκυμοσύνης η οποία ήταν καθαρά «γυναικεία» υπόθεση. Σήμερα, οι μέλλοντες μπαμπάδες είναι δίπλα στην εγκυμονούσα σε κάθε στάδιο, κάθε εξέταση και κάθε ξυνύχτι και γνωρίζουν τα πάντα για όσα συμβαίνουν στο σώμα της αγαπημένης τους. Έτσι, μπορούν να της συμπαρασταθούν ουσιαστικά και να της δίνουν δύναμη μέχρι το τέλος.

Είναι παρών στο θαύμα της γέννας

Σε άλλες εποχές, ήταν απίθανο ο πατέρας να παρευρίσκεται στο δωμάτιο του τοκετού κατά την επίμαχη διαδικασία και αν βρισκόταν, σπανίως ήταν έτοιμος γι’ αυτό που θα έβλεπε. Οι σημερινοί μπαμπάδες, όχι μόνο είναι μέσα στο δωμάτιο – όταν πρόκειται για φυσιολογικό τοκετό – αλλά ξέρουν τι πρόκειται να αντιμετωπίσουν και αποτελούν ένα πολύ σημαντικό στήριγμα για τη μαμά σ’ αυτές τις υπέροχες μα και δύσκολες στιγμές.

Μοιράζεται τα βάρη του νεογέννητου

Οι πρώτοι μήνες με το παιδί είναι αρκετά δύσκολοι για κάθε μαμά, ειδικά αν είναι η πρώτη της φορά. Παλιότερα, το νεογέννητο ήταν αποκλειστική ευθύνη της γυναίκας και όποιων την βοηθούσαν (γιαγιάδες, αδερφές, ξαδέρφες κλπ.). Πλέον, ο ρόλος του μπαμπά είναι ενεργός και η βοήθειά του είναι υπερπολύτιμη ακόμα και σε διαδικασίες όπως ο θηλασμός, που χρειάζονται έξτρα στήριξη για να πετύχουν και να μην ταλαιπωρηθούνε μαμά και μωρό.

Και τις δουλειές του σπιτιού

Μια μαμά που έχει να φροντίσει ένα ή περισσότερα παιδιά δεν είναι καθόλου εύκολο να έχει καιτο σπίτι στην εντέλεια κι ας θυμόμαστε τις μανάδες μας να τρέχουν πίσω από κάθε κόκκο σκόνης χωρίς να βαρυγκομούν ποτέ. Σήμερα, οι μαμάδες δεν χρειάζεται να το κάνουν αυτό γιατί οι μπαμπάδες δεν θεωρούν τις δουλειές του σπιτιού ταμπού, ενώ πολλές φορές ξέρουν πώς να τις κάνουν καλύτερα κι απ’ τις συζύγους τους.

Ενώ παράλληλα εργάζεται σκληρά

Και όλα αυτά, την ώρα που οι σημερινοί μπαμπάδες εργάζονται το ίδιο σκληρά – και σκληρότερα πολλές φορές – με τους παλιότερους. Εργάζονται, όμως, και οι μαμάδες κι έτσι δεν υπάρχει η πολυτέλεια των χωριστών ρόλων, της νοικοκυράς και του κουβαλητή. Μοιράζονται τα πάντα με τις γυναίκες τους, όσο κουρασμένοι και αν είναι, επειδή ξέρουν ότι η κούραση δεν είναι προνόμιό τους. Και φυσικά, επειδή είναι οικογενειάρχες με «Ο» κεφαλαίο.

v