Το αθώο φιλί ενός συγγενή κόστισε τη ζωή του νεογέννητου μωρού μας

Το αθώο φιλί ενός συγγενή κόστισε τη ζωή του νεογέννητου μωρού μας

Με ένα στηθοσκόπιο ακουμπισμένο απαλά στο στήθος του νεογέννητου της, η Presley Trejo άκουσε την καρδιά της κόρης της να χτυπά για τελευταία φορά. Σε ηλικία μόλις 12 ημερών, η μικρή Emerson  πέθανε στην αγκαλιά της μητέρας της. «Ο πόνος μου για την απώλεια του μωρού μου δεν θα σβήσει ποτέ», λέει η σήμερα η μαμά, «και ειδικά όταν σκέφτομαι πω θα μπορούσα να την έχω προστατέψει».

Το κοριτσάκι γεννήθηκε στις 25 Ιουλίου του 2018 υγιέστατο και δυο μέρες μετά τον τοκετό πήγε στο νέο της σπίτι. Η οικογένεια που είχε ακόμα δύο παιδιά ένιωθε χαρούμενη και πλήρης. Λίγες μέρες μετά τον πρώτο καθιερωμένο έλεγχο της παιδιάτρου, όμως, η μαμά της παρατήρησε μια μικρή φουσκάλα μέσα στο στόμα του μωρού της. Οι γιατροί της είπαν ότι είναι κάτι συνηθισμένο στα νεογέννητα και πως δεν υπήρχε λόγος ανησυχίας. 

Τέσσερις μέρες αργότερα, η Emerson παρουσίασε δυσκολίες στην αναπνοή και οι γονείς της την μετέφεραν εσπευσμένα στο νοσοκομείο. Οι γιατροί κατάφεραν να σταθεροποιήσουν την κατάστασή της και, λόγω του επίμονου πυρετού, της παρείχαν ειδική φαρμακευτική αγωγή και ορό για να μην αφυδατωθεί. 

«Απλώς κοιμόταν… και κοιμόταν… και κοιμόταν… ξυπνούσε πολύ σπάνια για να φάει κι αυτό με προβλημάτισε» θυμάται σήμερα η Presley. Ωστόσο οι γιατροί την καθησύχασαν και τρεις μέρες αργότερα, η κατάστασή της βελτιώθηκε και πήρε εξιτήριο.  Τις επόμενες ημέρες, η Emerson εξακολουθούσε να κοιμάται πολύ και να τρώει ελάχιστα. Η μαμά της έκανε μια έρευνα στο Google και ανακάλυψε πως η φουσκάλα που είχε δει στο στόμα της μαζί με τα επιπλέον συμπτώματα που είχε, ταίριαζαν με έναν ιό γνωστό ως HSV-1.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο ιός του απλού έρπητα (HSV-1) είναι ένας εξαιρετικά μεταδοτικός ιός που μεταδίδεται από το στόμα και εκδηλώνεται με μικρές φουσκάλες στο στόμα, στα μάτια ή στην περιοχή των χειλιών.

Στους ενήλικες εμφανίζεται συχνά ως επιχείλιος έρπης και μπορεί να αντιμετωπιστεί, αλλά για μωρά μικρότερα των τεσσάρων εβδομάδων ο μπορεί να είναι θανατηφόρος. Μάλιστα, αποκαλείται συχνά ως «το φιλί του θανάτου», καθώς μπορεί να μεταδοθεί εύκολα όταν ένας μολυσμένος ενήλικας φιλήσει ένα νεογέννητο.

Έχοντας συγκεντρώσει όλες αυτές τις πληροφορίες, η Presley τηλεφώνησε στον γιατρό της ο οποίος της είπε για ακόμη μία φορά να μην ανησυχεί παρά μόνο αν το κοριτσάκι της δεν ξυπνήσει το βράδυ για να θηλάσει. Εκείνο το βράδυ, η Emerson ξύπνησε πεινασμένη και η Presley, ανακουφισμένη, σκέφτηκε πως ήταν υπερβολική. 

Η επόμενη μέρα βρήκε όλη την οικογένεια να διασκεδάζει και να περνάει όμορφα με το νέο της μέλος. «Δεν θα ξεχάσω ποτέ αυτή τη μέρα… ξεκίνησε ως τέλεια και κατέληξε στον πιο φρικτό εφιάλτη της ζωής μου», λέει η μαμά. «Αργά το απόγευμα, η Emerson έπαθε επιληπτική κρίση και το χρώμα της έγινε μωβ καθώς την κρατούσα στην αγκαλιά μου. Καλέσαμε το 166 αλλά δεν προλάβαμε. Το πολύτιμο κοριτσάκι μου είχε σταματήσει να αναπνέει».  

Λίγο αργότερα στο νοσοκομείο, κι αφού οι γιατροί κατέληξαν στο ότι δεν μπορούσαν να σώσουν το μωρό, οι γονείς την Emerson έμαθαν ότι είχε κολλήσει HSV-1. Προφανώς κάποιος συγγενής με επιχείλιο έρπη την φίλησε κοντά στην περιοχή των χειλιών και άθελά του της στέρησε τη ζωή. Σήμερα, με την καρδιά ραγισμένη για τον χαμό της κόρης τους, προειδοποιούν τους νέους γονείς να μην αφήνουν κανέναν να φιλά τα νεογέννητα μωρά τους. 

Πηγή: 7news.com.au

v