Χωρισμένη με παιδιά: 4 τρόποι για να αντιμετωπίσετε τις ενοχές του διαζυγίου

Χωρισμένη με παιδιά: 4 τρόποι για να αντιμετωπίσετε τις ενοχές του διαζυγίου

Όταν αποφασίζεις να παντρευτείς δεν περνάει καν από το μυαλό σου ότι μια μέρα θα έχουν πάει όλα λάθος και θα φτάσεις στο διαζύγιο. Δυστυχώς, όμως, είναι μία πιθανότητα που μπορεί να συμβεί στον καθένα.

Ωστόσο ένα διαζύγιο, ακόμα κι αν μοιάζει ως η καλύτερη λύση τη δεδομένη στιγμή, είναι πάντα επώδυνο και ψυχοφθόρο, ειδικά αν έχεις και παιδιά! Εκτός από τα πρακτικά προβλήματα που πρέπει να λυθούν άμεσα και αποτελεσματικά, το συναισθηματικό βάρος για το τέλος της σχέσης μπορεί να σε γονατίσει! 

Σκέφτεσαι τα παιδιά που εξαιτίας σου θα μεγαλώσουν με τους γονείς τους χώρια και διαρκώς αναρωτιέσαι τι λάθος έκανες και διαλύθηκε ο γάμος σου… Οι ενοχές, όμως, δεν βοηθούν κανέναν. Πρέπει να πάρεις απόσταση από την δύσκολη κατάσταση που βιώνεις και να σκεφτείς νηφάλια.

Σκέψου ότι δεν ευθύνεσαι μόνο εσύ!

Είναι λογικό να αναρωτιέστε τι θα μπορούσατε να έχετε κάνει διαφορετικά για να σωθεί ο γάμος σας, αλλά η ευθύνη δεν είναι μόνο δική σας. Όταν διαλύεται μια σχέση φταίνε πάντα και οι δύο και δεν έχει νόημα να φορτωθείτε όλο το βάρος μόνη σας. Θα ήταν πιο εποικοδομητικό να αφήσετε στην άκρη τα λάθη και τις ευθύνες και να βρείτε τρόπο να προσαρμοστείτε στη νέα πραγματικότητα. Είναι κάτι που χρειάζεστε τόσο εσείς, όσο και τα παιδιά! 

Αργότερα, θα έχετε όλο το χρόνο να επεξεργαστείτε με νηφαλιότητα τι πήγε στραβά και να μάθετε από τα λάθη σας. Σε αυτή τη φάση, πάντως, δεν βοηθούν ούτε οι τύψεις ούτε η θυματοποίηση… Σταθείτε στα πόδια σας, σηκώστε το κεφάλι ψηλά και γυρίστε σελίδα. Όσο κι αν πονάει, το χρωστάτε στα παιδιά σας. 

Θυμήσου ότι είναι καλύτερα έτσι…

Το διαζύγιο είναι προ των πυλών, ο μπαμπάς έχει φύγει από το σπίτι και τα παιδιά δίνουν τον δικό τους αγώνα να προσαρμοστούν στην νέα κατάσταση. Οι ενοχές κορυφώνονται όταν βλέπεις τα αγγελούδια σου να στενοχωριούνται και η κάθε μέρα μοιάζει με έναν μικρό Γολγοθά… Πριν σε πάρει από κάτω και σε γονατίσουν οι τύψεις, όμως, θυμήσου πως όλο αυτό γίνεται για καλό!

Μπορεί ο πρώτος καιρός να είναι δύσκολος για όλους, αλλά σύντομα τα πράγματα θα βελτιωθούν. Τα παιδιά δεν θα μεγαλώσουν με καθημερινούς καβγάδες και δύο γονείς που με το ζόρι ανέχονται ο ένας τον άλλον. Αντίθετα, η νέα τους πραγματικότητα θα περιλαμβάνει δύο γονείς που μπορεί να μην ζουν μαζί, αλλά είναι ήρεμοι, ευτυχισμένοι και έτοιμοι να ανταποκριθούν σε κάθε τους ανάγκη.

Τα παιδιά θέλουν να βλέπουν τους γονείς τους χαρούμενους 

Με λίγα λόγια, τα παιδιά θέλουν να βλέπουν τους γονείς τους χαρούμενους ακόμα κι αν η ευτυχία τους προέρχεται από... το διαζύγιο! Κάθε φορά που νιώθεις ενοχές, λοιπόν, σκέψου πως, θες δεν θες, αποτελείς πρότυπο για παιδιά σου - ειδικά αν βρίσκονται σε μικρή ηλικία! Το παράδειγμα που θα δώσεις πιθανόν να τα ακολουθεί για όλη την υπόλοιπη ζωή τους οπότε πρέπει να δείξεις δύναμη. 

Διώξε τις τύψεις, πάρε τη ζωή στα χέρια σου και φτιάξε μια νέα, όμορφη ρουτίνα. Αν είσαι εσύ ήρεμη και χαμογελαστή όχι μόνο θα μπορείς να σταθείς στα παιδιά και να απαλύνεις τον θυμό και τον πόνο τους, αλλά σύντομα θα ακολουθήσουν το παράδειγμά σου. Εξάλλου, η ευτυχία δεν τελειώνει με ένα χωρισμό.

Μπορείς πάντα να διορθώσεις τα λάθη του παρελθόντος

Όταν ένα ζευγάρι με παιδιά πάρει την απόφαση να χωρίσει, τα πράγματα μάλλον έχουν φτάσει σε οριακό σημείο. Τα συναισθήματα των πρώην συντρόφων είναι έντονα και η κατάσταση θυμίζει καζάνι που βράζει. Εκείνη τη στιγμή, λοιπόν, είναι δύσκολο να γίνει ένας αντικειμενικός και δίκαιος απολογισμός για το τι ή ποιος έφταιξε. Σύντομα θα έρθει η σωστή στιγμή για καταμερισμό ευθυνών και τότε θα πρέπει να είσαι ψύχραιμη.

Εάν καταλήξεις στο συμπέρασμα πως θα μπορούσες να έχεις σώσει τον γάμο σου και δεν το έκανες, μην αφήσεις τις τύψεις να σε κυριεύσουν! Βρες τρόπο να διορθώσεις τα λάθη του παρελθόντος και διεκδίκησε αυτό που αξίζεις.

Πηγή: scarymommy.com

v