Παιδίατρος: ας αφήνουμε τους γονείς να αγκαλιάζουν τα προωράκια τους στη ΜΕΘ

Παιδίατρος: ας αφήνουμε τους γονείς να αγκαλιάζουν τα προωράκια τους στη ΜΕΘ

Η εικόνα των γονιών που φέρνουν στον κόσμο προωράκια ή μωρά που χρήζουν ιατρικής φροντίδας να στέκονται έξω από το τζάμι της εντατικής κοιτάζοντας από μακριά τα παιδιά τους, ραγίζει την καρδιά όλων μας. Και ίσως να μη χρειάζεται τόση απομόνωση, αφού υπάρχουν πλέον έρευνες που καταδεικνύουν τα μακροπρόθεσμα οφέλη της στενής επαφής γονέα-μωρού από την πρώτη κιόλας μέρα, ακόμη και υπό αυτές τις δύσκολες συνθήκες.

Αυτό τονίζει με πρόφατη ανάρτησή του, και ο παιδίατρος Στέλιος Παπαβέντσης που καλεί μαιευτήρια και νεογνικές μονάδες να αναθεωρήσουν τις απαγορεύσεις τους και να επιτρέπουν στους γονείς να παίρνουν αγκαλιά τα πρόωρα ή άρρωστα μωρά τους.

Ολόκληρη η ανάρτηση:

«H φροντίδα καγκουρό, δηλαδή πιο απλά η επαφή δέρμα με δέρμα και αγκαλιά με τη μητέρα ή και τον πατέρα στην εντατική νεογνών, για μωρά πρόωρα ή άρρωστα, έχει σημαντική επίδραση στον εγκέφαλο των παιδιών. Τα μωρά μεγαλώνουν με ανθρώπινη επαφή χάδι αγκαλιά και κατάλληλη έγκαιρη απόκριση στις ανάγκες τους, για τους ανθρώπους αυτά είναι εντελώς απαραίτητα για να χτιστεί άμυνα, εγκέφαλος, για να σχηματιστεί το ανώριμο στη γέννηση ανθρώπινο βρέφος, πόσο μάλλον πρόωρο. Είναι προτεραιότητα, να σταματήσουν οι οπισθοδρομικές απαγορεύσεις στα μαιευτήρια και τις νεογνικές μονάδες στη χώρα, με τους γονείς μακριά να μην αγγίζουν ή να μην βλέπουν το παιδί τους.»

v