3δυμα μοιράστηκαν τον ίδιο πλακούντα - συμβαίνει 1η φορά στην Ελλάδα

3δυμα μοιράστηκαν τον ίδιο πλακούντα - συμβαίνει 1η φορά στην Ελλάδα

Φωτογραφία από bbc.com

Το να μοιράζονται τρία έμβρυα τον ίδιο πλακούντα συμβαίνει 1 φορά στις 100 χιλιάδες ενώ, σύμφωνα με τον γυναικολόγο Νίκο Παπανικολάου, δεν είχε συμβεί ποτέ στην Ελλάδα μέχρι τώρα!

Ωστόσο, τα 3 κοριτσάκια που γεννήθηκαν στη Θεσσαλονίκη και που μοιάζουν σαν τρεις σταγόνες νερό, μοιράστηκαν τον ίδιο πλακούντα και είναι μονοζυγωτικά, φαινόμενο εξαιρετικά σπάνιο στην ιατρική βιβλιογραφία.

Συγκεκριμένα, στην ελληνική βιβλιογραφία δεν αναφέρεται καμία τέτοια γέννα, ενώ στην παγκόσμια μόλις 40-50 περιστατικά. Οι πιθανότητες να συμβεί μία τέτοια κύηση είναι μία στις 100.000.

Το ζευγάρι που απέκτησε τα τρίδυμα κοριτσάκια, τα οποία είναι καλά στην υγεία τους και μοιάζουν σαν τρεις σταγόνες νερό, δεν είχε κανένα ιστορικό με δίδυμα ή τρίδυμα στην οικογένεια, ενώ η εγκυμοσύνη επιτεύχθηκε με αυτόματη σύλληψη και όχι με εξωσωματική.

Όπως τόνισε ο κ. Παπανικολάου, μία τέτοια κύηση ενέχει πολλούς κινδύνους, διότι, καθώς τα έμβρυα τρέφονται από τον ίδιο πλακούντα, υπάρχει η περίπτωση κάποιο από τα τρία να μην αναπτυχθεί σωστά και να συμπαρασύρει τα άλλα δύο.

Μάλιστα, όπως επισήμανε ο γυναικολόγος, συνήθως τέτοιες κυήσεις δεν εξελίσσονται ποτέ σχεδόν ομαλά και δεν έχουν καλή κατάληξη. Επίσης, δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για την παρακολούθηση μιας εγκύου που αντιμετωπίζει αυτού του είδους την κύηση, καθώς, αυτού του τύπου οι εγκυμοσύνες, είναι πολύ λίγες.

Πηγή: reader.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v