Διασώστρια δείχνει βήμα βήμα τι πρέπει να κάνουμε όταν πνίγεται το μωρό

Διασώστρια δείχνει βήμα βήμα τι πρέπει να κάνουμε όταν πνίγεται το μωρό

Η Victoria Landale, διασώστρια στις ΗΠΑ, δείχνει βήμα βήμα τι πρέπει να κάνουμε όταν ένα μωρό κάτω του 1 έτους πνίγεται, προκειμένου να του παρέχουμε τις πρώτες βοήθειες. Ωστόσο, επισημαίνει πως αν το μωρό χάσει τις αισθήσεις του, πρέπει να καλέσουμε αμέσως το 166 και να αφήσουμε τους διασώστες να μας καθοδηγήσουν μέχρι να έρθει το ασθενοφόρο.

Αναλυτικά τα βήματα για μωρά κάτω του έτους:

  • Ξαπλώστε το μωρό με το πρόσωπο προς τα κάτω, πάνω στον βραχίονά σας, στηρίζοντας το κεφάλι του και τον λαιμό του με το ένα χέρι. Μεγάλη προσοχή μην κλείνετε την αναπνευστική δίοδο του μωρού και φροντίστε να κρατάτε το κεφάλι χαμηλότερα από το σώμα. 
  • Δώστε του 5 μικρά χτυπήματα στην πλάτη, ανάμεσα στις ωμοπλάτες, με τη βάση της παλάμης. Ανάμεσα στα χτυπήματα, ελέγξτε αν αναπνέει. 
  • Εάν δεν καταφέρει να αποβάλει το αντικείμενο που κατάπιε, γυρίστε το ανάσκελα έτσι ώστε η πλάτη του να ακουμπάει στο βραχίονα σας, κρατώντας το κεφάλι χαμηλότερα από το σώμα. 
  • Κάντε του 5 πιέσεις στο στήθος (ανάμεσα στις θηλές του, περίπου 2 εκατοστά πιο κάτω) όπως στην τεχνητή αναπνοή , αλλά με πιο αργό ρυθμό. 
  • Αν το αντικείμενο είναι ακόμα εκεί, γυρίστε το μωρό ξανά ανάσκελα όπως στην αρχή και επαναλάβετε τα χτυπήματα στην πλάτη. 

Αναλυτικά τα βήματα για παιδιά πάνω από 1 έτους: 

  • Αν το παιδί βήχει έντονα, ενθαρρύνετέ το να συνεχίσει, καθώς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να φτύσει το αντικείμενο ή την τροφή που εμποδίζει την αναπνοή του.
  • Χρησιμοποιήστε το χέρι σας ως υποστήριξη, έτσι ώστε το παιδί να σκύβει μπροστά και χτυπήστε με 5 κοφτές κινήσεις ανάμεσα στις ωμοπλάτες.
  • Ένας άλλος τρόπος, είναι να γυρίσει το παιδί με την πλάτη του προς τα εσάς και να το αγκαλιάσετε από τη μέση. Αν το παιδί είναι μικρό, γονατίστε και πιάστε τη μέση του και με τα δύο χέρια. Σφίξτε το ένα σε γροθιά και βάλτε το άλλο σας χέρι από πάνω του. Πιέστε 5 φορές στο σημείο που βρίσκεται κάτω από το στήθος, δηλαδή μεταξύ πλευρών και ομφαλού. Επαναλάβετε μέχρι να φτύσει το παιδί την τροφή ή το αντικείμενο που έχει καταπιεί. Βεβαιωθείτε ότι δεν ασκείτε πίεση στο κάτω μέρος του θώρακα, καθώς κάτι τέτοιο μπορεί να προκαλέσει βλάβη.

Δείτε το βίντεο με αναλυτικές οδηγίες ΕΔΩ.

Γενικές οδηγίες για να μην πνιγεί το παιδί: 

Κόβετε σε κομμάτια το φαγητό τους

Κόβετε πάντα τρόφιμα όπως ντομάτες ή σταφύλια σε τέταρτα και βεβαιωθείτε ότι τροφές όπως το κρέας ή τα λουκάνικα είναι κομμένα σε πολύ μικρά κομμάτια.

Κρατήστε τα παιδιά μακριά από μικρά αντικείμενα 

Τα μωρά και τα νήπια επεξεργάζονται τα πάντα γύρω τους, συνήθως βάζοντάς τα στο στόμα γι’ αυτό πρέπει να διατηρείτε πάντα όλες τις προσβάσιμες στα παιδιά επιφάνειες καθαρές από μικρά αντικείμενα και παιχνίδια. 

Ταΐστε τα καθιστά 

Τα παιδιά είναι πιο πιθανό να πνιγούν αν γλιστρήσουν ή σκοντάψουν ενώ τρώνε. Βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά κάθονται για να φάνε!

Μην τα αφήνετε από τα μάτια σας

Να επιβλέπετε πάντα τα μωρά και τα μικρά παιδιά.

Πηγή: chroniclelive.co.uk

v