Ο 17 μηνών γιος μου μιλάει ακαταλαβίστικα. Είναι φυσιολογικό;

Ο 17 μηνών γιος μου μιλάει ακαταλαβίστικα. Είναι φυσιολογικό;
Ερώτηση:
Γεια σας, έχω έναν γιο 17 μηνών που γεννήθηκε πρόωρα στις 35 εβδομάδες. Περπάτησε 12 μηνών, λέει «μαμά», «μπαμπά», «παπάκι», «σκυλάκι» και πολλά άλλα. Έχει πει αρκετές φορές καθαρά λέξεις, αλλά δεν τις ξαναείπε ποτέ όπως για παράδειγμα «μπράβο, κοίτα, έλα»…

Γυρνάει στο όνομα του, με κοιτάει στα μάτια, παίζει με παιχνίδια πλαστελίνες, αμάξια κάνει πύργους, ανεβοκατεβαίνει σκάλες, κάνει τσουλήθρα και χαμογελά. Όταν του φωνάζω για αγκαλιά έρχεται να τον αγκαλιάσω, σηκώνει τα χέρια όταν είναι να του αλλάξω μπλούζα ή να τον πάρω αγκαλιά.

Δείχνει με τον δείκτη και ανοιγοκλείνει την παλάμη του όταν θέλει να του δώσω κάτι! Αν ζητήσω την μπάλα μου την φέρνει (αλλά έχουμε μάθει με τα χέρια να πετάμε όχι με τα πόδια, τώρα του μαθαίνουμε σωστά). Τρώει μόνος αλλά με τα χέρια (κουτάλι και πιρούνι όσο και να προσπαθώ δεν θέλει!).

Η ερώτηση μου είναι: μιλάει πάρα πολύ ακαταλαβίστικα όταν παίζει η όταν μιλάμε μεταξύ μας. Αυτό είναι νορμάλ; Ξεκίνησε από 16 μηνών να μιλάει ακαταλαβίστικα πριν απλώς έλεγε μόνο «μαμά» και «μπαμπά». Με αγχώνει για το εάν έπρεπε να λέει λέξεις και όχι να μιλάει στη δίκη του γλώσσα. Ευχαριστώ.
Απάντηση:

Αγαπητή αναγνώστρια,

Να χαίρεστε τον υπέροχο γιο σας! Είναι τόσο σημαντική η κατάκτηση όλων αυτών των δεξιοτήτων που περιγράφετε, που έχετε να τον θαυμάσετε για το πόσο καλά τα καταφέρνει, παρά να ανησυχείτε!

Στην αναπτυξιακή φάση στην οποία βρίσκεται η ανάπτυξη της επικοινωνίας είναι ιδιαίτερα σημαντική, και αυτό δεν επιτυγχάνεται μόνο μέσω της γλωσσικής ανάπτυξης. Ο λόγος του θα αλλάζει διαρκώς, είναι σε μια συνεχή τροχιά εξέλιξης. Κάθε μέρα θα μαθαίνει νέα πράγματα και στη συνέχεια τρόπους για να τα ονομάσει ή να τα εκφράσει.

Για να τον ενισχύσετε είναι σημαντικό να του μιλάτε κι εσείς. Με τρυφερότητα και αναφέροντας καθαρά τις λέξεις, του δίνετε με κάθε ευκαιρία νέες πληροφορίες προς επεξεργασία. Δε χρειάζεται να τον διορθώνετε, καθώς η όποια προσπάθεια επικοινωνίας είναι σημαντική και δε θέλουμε να την ανακόψουμε. Θα έρθει η ώρα που η ωρίμανση του θα του επιτρέψει να κάνει το επόμενο βήμα. Χαρείτε τον και σε αυτήν του τη φάση!

Ο παιδίατρός σας είναι εκείνος που θα σας βοηθήσει να τον καταλάβετε και εάν κάτι χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση θα σας το επικοινωνήσει.

Σας ευχαριστώ.

*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.  

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v