«Στον γιατρό που μου είπε να ρίξω το μωρό μου με σύνδρομο Down»

«Στον γιατρό που μου είπε να ρίξω το μωρό μου με σύνδρομο Down»

Στην Courtney Baker πήρε περισσότερο από ένα χρόνο να πάρει απόφαση να στείλει αυτό το γράμμα που από καιρό είχε στο μυαλό της. Το σκεφτόταν από τότε που ήταν έγκυος στην κόρη της, Emmy.

O γιατρός της είχε προτείνει να διακόψει την εγκυμοσύνη. Ακόμα κι όταν εκείνη αρνήθηκε απαντώντας ότι προτιμάει να φέρει στον κόσμο την κορούλα της ξέροντας ότι έχει σύνδρομο Down, ένιωσε πίεση απ’ την πλευρά του γιατρού της για να αποφασίσει το αντίθετο. «Ήξερα πόσο σημαντικό είναι να γράψω αυτό το γράμμα, πριν καν γεννηθεί η Emmy»,  είπε στο Brightside.

Aφού έγραψε και ταχυδρόμησε το γράμμα με τη βοήθεια της 15 πια μηνών κόρης της η Courtney ανέφερε ότι όλη αυτή η διαδικασία ήταν γι’ αυτή σαν «να βάζει ένα τέλος». Δεν ήξερε πώς μπορεί να αντιδράσει ο γιατρός, ήξερε όμως ότι υπάρχει πάντα η πιθανότητα να αλλάξει τον τρόπο σκέψης του κι ίσως να αλλάξει κι ο τρόπος που αντιμετωπίζουν και οι άλλοι γιατροί περιπτώσεις σαν τη δική της.

Και πώς να μην τα καταφέρει ν’ αγγίξει τις καρδιές όλων, με τόσο όμορφα λόγια;

«Αγαπητέ γιατρέ,

Μια φίλη πρόσφατα μου είπε πως όταν πήγε για προγεννητικό έλεγχο ο γιατρός της της είπε κοιτάζοντας τα αποτελέσματα: “Eίναι τέλειος”. Όταν γεννήθηκε ο γιος της με σύνδρομο Down, επισκέφτηκε τον γιατρό της. Εκείνος κοίταξε το μωρό και της είπε: “Στο είπα. Είναι τέλειος!”.

Αυτή η ιστορία με διέλυσε. Ενώ ήμουν τόσο χαρούμενη για την εμπειρία της φίλης μου, ένιωσα ταυτόχρονα να γεμίζω με τέτοια πίκρα που δεν είχα αντίστοιχη αντιμετώπιση. Μακάρι να είχατε υπάρξει κι εσείς ένας τέτοιος γιατρός.

Ήρθα σε ‘σας κατά τη διάρκεια της πιο δύσκολης περιόδου της ζωής μου. Ήμουν τρομοκρατημένη, αγχωμένη και εντελώς απελπισμένη. Δεν ήξερα ακόμα την αλήθεια για το μωρό μου κι αυτή ήταν που τόσο απεγνωσμένα ζητούσα από εσάς. Όμως αντί για υποστήριξη και ενθάρρυνση, εσείς μου προτείνατε να τερματίσω την εγκυμοσύνη. Σας είπα το όνομά της και εσείς με ρωτήσατε αν καταλαβαίνουμε πόσο χαμηλή θα είναι η ποιότητα ζωής μας με ένα παιδί με σύνδρομο Down. Μου προτείνατε να επανεξετάσω την απόφασή μου να συνεχίσω την κύηση.

Από εκείνη την πρώτη φορά κάθε ραντεβού με τρομοκρατούσε. Η πιο δύσκολη περίοδος της ζωής μου έγινε σχεδόν ανυπόφορη επειδή δεν μου είπατε ποτέ την αλήθεια.

Το παιδί μου είναι τέλειο.

Δεν είμαι θυμωμένη, είμαι πικραμένη. Είμαι πραγματικά πολύ στεναχωρημένη. Στεναχωριέμαι γιατί αυτοί οι μικροί καρδιακοί παλμοί που ακούτε κάθε μέρα δεν σας γεμίζουν με ασταμάτητο δέος. Στεναχωριέμαι που οι περίπλοκες λεπτομέρειες και το θαύμα αυτών των μικροσκοπικών χεριών, πνευμόνων, ματιών και αυτιών δεν σας αφήνουν άφωνο. Στεναχωριέμαι που κάνατε τόσο μεγάλο λάθος πιστεύοντας ότι ένα μωρό με σύνδρομο Down θα μείωνε την ποιότητα ζωής μας. Και σπαράζει η καρδιά μου όταν σκέφτομαι ότι έχετε πει το ίδιο σε άλλες μαμάδες ακόμα και σήμερα. Κυρίως όμως στεναχωριέμαι επειδή δεν είχατε ποτέ το προνόμιο να γνωρίσετε την κόρη μου, την Emmy.

Επειδή η Emmy δεν έχει απλώς αυξήσει την ποιότητα ζωής μας, έχει αγγίξει τις καρδιές χιλιάδων ανθρώπων. Μας έχει δώσει τόση χαρά και νόημα που είναι δύσκολο να το περιγράψω. Μας έχει προσφέρει τα μεγαλύτερα χαμόγελα, τα πιο γλυκά φιλιά και γέλια της ζωής μας. Έχει ανοίξει τα μάτια μας και τώρα μπορούμε να δούμε την αληθινή ομορφιά και την αγνή αγάπη.

Προσεύχομαι καμία άλλη μαμά να μην περάσει αυτό που πέρασα εγώ.Προσεύχομαι ότι κι εσείς θα δείτε την αληθινή ομορφιά και την αγάπη μέσα από κάθε εξέταση που κάνετε. Και προσεύχομαι ότι στο επόμενο μωράκι με σύνδρομο Down που θα δείτε στην εξέταση, θα κοιτάξετε τη μαμά του και θα της πείτε την αλήθεια: “Το παιδί σας είναι τέλειο.”»

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v