Πώς να κοιμηθεί το παιδί σαν πουλάκι φέτος το καλοκαίρι

Πώς να κοιμηθεί το παιδί σαν πουλάκι φέτος το καλοκαίρι

Ό,τι με τόσο κόπο έχτιζες τον χειμώνα για τον ύπνο των παιδιών, έρχεται το καλοκαίρι, του δίνει μια και το διαλύει. Η ζέστη, το πολύ φως, τα κουνούπια και η αλλαγή του προγράμματος ταράζουν τον ύπνο τον παιδιών και... τα νεύρα των γονιών τους. Για να ξεκουράζεται σωστά το παιδί το καλοκαίρι και να μην είμαστε κι εμείς στα πρόθυρα νευρικής κρίσης (πιο πολύ απ' το συνηθισμένο δηλαδή, γιατί να το αποφύγουμε εντελώς δεν προβλέπεται) υπάρχουν λύσεις. 

Λύσεις όπως... 

Καλοκαιρινό πρόγραμμα ύπνου! 

Εννοείται ότι το πρόγραμμα όλων είναι πιο ελαστικό τα καλοκαίρια, αλλά έχει μεγάλη σημασία να τηρούνται κάποιες σταθερές ώρες ύπνου. Το πρόγραμμα όχι μόνο θα βοηθήσει στον καθημερινό ύπνο και την ανάπτυξη του παιδιού, αλλά και θα κάνει ευκολότερη τη μετάβαση στα πιο σκληρά ωράρια του φθινοπώρου.

Τι λένε όμως οι ειδικοί για τα ωράρια ύπνου; Το σίγουρο είναι ότι δεν μπορούμε να καθορίσουμε ένα γενικό «πρέπει» για το πότε θα βάζετε το παιδί για ύπνο -αυτό ποικίλει κι εξαρτάται απ' τους ρυθμούς της οικογένειάς σας. Σ' ένα όμως συμφωνούν όλοι: η ώρα πρέπει να είναι σταθερή. 

Κάντε το παιδί ένα χλιαρό ντουζ

Ένα χλιαρό ντουζ θα ρίξει τη θερμοκρασία του σώματος, θα χαλαρώσει τους μυς και το μυαλό και θα προετοιμάσει το παιδί για ύπνο. Φροντίστε να το εντάξετε στη βραδινή ρουτίνα για να συνδεθεί με την ξεκούραση και να ανακουφίσει από τη ζέστη.

Δώστε ελαφρύ βραδινό

Ένα δύσπεπτο, βαρύ βραδινό μπορεί να διαταράξει τον ύπνο του παιδιού ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες, που ο οργανισμός δυσκολεύεται να κάνει καύσεις. Επομένως αποφύγετε λιπαρά, τηγανητά και λοιπές λαχταριστές μεν, βαριές δε λιχουδιές. Προτιμήστε γεύματα ελαφριά όπως σαλάτες, φρούτα, γάλα με δημητριακά κ.λπ. 
-προτάσεις για ελαφρύ βραδινό (όχι λιπαρά, σαλάτες, φρούτα κ λαχανικά, γάλα με
δημητριακά κλπ). 

Δείτε εδώ μερικές ιδέες για ελαφριά βραδινά γεύματα.

Ξεφορτώσου τα κουνούπια

Ο νούμερο ένα θερινός εχθρός του ύπνου: η φαγούρα και το βββζζζν των κουνουπιών τη νύχτα. Φροντίστε να κρατήσετε με σίτες και αντικουνουπικά το δωμάτιο ασφαλές από τους εισβολείς, αλλά κάντε το έγκαιρα -τουλάχιστον μία ώρα πριν βάλετε το παιδί για ύπνο. 

Διατήρησε το δωμάτιο δροσερό, αλλά με προσοχή στο air condition!

Εννοείται ότι τα μωρά και τα παιδιά, ακριβώς όπως κι εμείς, ταλαιπωρούνται από τη ζέστη. Για να αποφύγετε τις υψηλές θερμοκρασίες, πρέπει να κρατήσετε τον ήλιο εκτός δωματίου καθόλη τη διάρκεια της ημέρας, κρατώντας κλειστά τα πατζούρια ή/και τις κουρτίνες. Η χρήση ανεμιστήρα και air condition είναι απαραίτητη κάποιες βραδιές με καύσωνα, αλλά χρειάζεται λίγη προσοχή. Τα κλιματιστικά πρέπει να έχουν συντηρηθεί και καθαριστεί σωστά και οι ανεμιστήρες -ιδανικά οροφής- να είναι καλά ξεσκονισμένοι.

Διαβάστε εδώ περισσότερες συμβουλές για το air condition στο παιδικό δωμάτιο κι εδώ για τους κινδύνους που ενέχει. 

Σιγουρευτείτε ότι το παιδί είναι επαρκώς ενυδατωμένο

Ο ανήσυχος ύπνος έχει πολλές αιτίες και μία απ' αυτές μπορεί να είναι η ανεπαρκής ενυδάτωση του οργανισμού, που ιδίως το καλοκαίρι, είναι πολύ σημαντική. Η ανάγκη για νερό το καλοκαίρι είναι αυξημένη, γι' αυτό φροντίστε να πίνει το παιδί -κι εσείς!- αρκετό νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ιδανικά, σύμφωνα με την Ελληνική Διατροφολογική Εταιρεία, ένα παιδί πρέπει να πίνει κάτα μέσο όρο 5-8 ποτήρια υγρών ημερισίως. 

Φρόντισε το δωμάτιο να είναι σκοτεινό το πρωί

Η ημέρα διαρκεί περισσότερο τους θερινούς μήνες, γι' αυτό πρέπει να φροντίσουμε να μπλοκάρουμε το φως τις πρωινές ώρες. Όσο κι αν είναι του γούστου μας οι λευκές, λινές κουρτίνες  φερ' ειπείν, καλό θα ήταν να αντικατασταθούν από άλλες που θα εμποδίζουν αποτελεσματικότερα το φως, ειδικά αν το δωμάτιο είναι ανατολικό.

v