10 αλήθειες που θα καταλάβουν μόνο όσες έχουν μεγαλύτερο αδερφό

10 αλήθειες που θα καταλάβουν μόνο όσες έχουν μεγαλύτερο αδερφό

Τα αδέρφια είναι ίσως το καλύτερο δώρο που σου προσέφεραν ποτέ οι γονείς σου. Η ζωή μαζί τους δεν είναι ποτέ βαρετή και μοναχική -αν και μπορεί να γίνει εκνευριστική, γιατί ως γνωστόν, αν δεν μαλλιοτραβηχτείς με τ' αδέρφια σου, θα πέσει το ταβάνι να σε πλακώσει. Οι δε μεγάλοι αδερφοί είναι ένα πολύ ξεχωριστό δώρο. Κι αν έχεις μεγαλώσει κι εσύ με μεγάλο αδερφό, τότε ξέρεις ότι...

1. Eίναι μακράν ο πιο εκνευριστικός τύπος που γνώρισες ποτέ: σ' έχει πετάξει έξω απ' το δωμάτιό του 20 χιλιάδες φορές, δεν θέλει ποτέ να παίξετε με τις ωραιότατες κούκλες σου και σου κάνει και τον μεγάλο όταν μπει στην εφηβεία. 

2. Είναι μια σίγουρη είσοδος στον κόσμο των κουλ μεγάλων: στο σχολείο, στα πάρτι των φίλων του που τον αναγκάζεις να σε σύρει μαζί του, στα παρεάκια στο χωριό και σε κάθε κοινωνική περίσταση της παιδικής κι εφηβικής σας ηλικίας, ο αδερφός σου είναι ο στάνταρ τρόπος να τρυπώσεις στις κουλ παρέες των μεγάλων. 

3. Σε κάνει να νιώθεις μια κάποια ασφάλεια: όσο κι αν δεν σ' αρέσει να είσαι αυτός ο τύπος αδερφής -και γυναίκας- που στηρίζεται στον μεγάλο αδερφό, έχεις βρεθεί διάφορες φορές να... στηρίζεσαι στον μεγάλο αδερφό. Απ' τη βοήθεια στα μαθήματα όταν είσαι μικρή έως το κουβάλημα του τριθέσιου καναπέ στην πρώτη σου μετακόμιση και το σέρβις του αυτοκινήτου σου.

4. Τον έχει ερωτευτεί τουλάχιστον μία φίλη σου -και το ανάποδο: και τα δύο σενάρια σε κάνουν να νιώθεις σούπερ άβολα και ιδανικά θα ήθελες να μην μπλέκονται και τόσο οι παρέες σας -εκτός κι αν αρέσει σε σένα κάποιος φίλος του, οπότε το πράγμα αλλάζει, γιατί δεν είστε ίσα κι όμοια. 

5. Μια ζωή οι γονείς σας τον θεωρούσαν υπεύθυνο για την ασφάλειά σου (κι αυτό σου έσπαγε απίστευτα τα νεύρα): «πρόσεχε την αδερφή σου», «έχε τον νου σου στη μικρή», «εσύ που είσαι μεγαλύτερος πρέπει να την προσέχεις». Κι αυτός ο καημένος συνήθως σε είχε κατά νου -εκτός από κάτι λίγες φορές που σε ξέχασε στο προαύλιο να περιμένεις με τις ώρες να 'ρθει να σε πάρει ή που σε πάρκαρε κάπου και πήγε να κρυφτεί σε μια γωνιά με την κοπέλα του. 

6. Τον θαύμαζες (αλλά στα κρυφά, για να μην το πάρει και πάνω του): κάτι οι μουσικές και οι ταινίες, κάτι οι κουλ φίλοι, κάτι η ηλικία αυτή καθαυτήν που σε «ψάρωνε», τον είχες πρότυπο -κι ας μην το παραδεχόσουν τότε. 

7. Σε έμαθε να βρίζεις: κόντρα σε όσα είχε υπολογίσει η μαμά και ο μπαμπάς σας, ο αδερφός σου δεν ήταν μόνο εκεί για να σε προστατεύει, να σου δείχνει τον δρόμο και να σε φροντίζει. Ήταν επίσης εκεί για να σου δείξει ένα σωρό απαγορευμένα για την ηλικία σου πράγματα, όπως ανείπωτες βρισιές, ακατάλληλα βίντεο και λοιπά ένοχα (που πολύ σου άρεσαν). 

8. Ήταν η δικαιολογία σου για να μένεις έξω μέχρι πιο αργά: «ε, αφού θα είναι κι ο Δημήτρης, γιατί να μην κάτσω μέχρι τις 12;»  έλεγες. Κι έπιανε. 

9. Είναι ένας τρίτος, χαλαρός, γλυκός, ενοχλητικός γονιός: σε παίρνει αγκαλιές όταν κλαις, σου κάνει χαζά δώρα, σε κοροϊδεύει τρυφερά, αναλαμβάνει δουλειές για χάρη σου, σε παρηγορεί  και σ' αγαπάει με μια αγάπη που μοιάζει λίγο με φίλου και λίγο με μπαμπά. Γι' αυτό και τώρα που το σκεφτόμαστε ξανά, του τα συγχωρούμε όλα. 

v