Η επιστήμη μίλησε: το παιχνίδι με τη λάσπη κάνει τα παιδιά πιο ευτυχισμένα!

Η επιστήμη μίλησε: το παιχνίδι με τη λάσπη κάνει τα παιδιά πιο ευτυχισμένα!

Για τα περισσότερα παιδιά, το παιχνίδι με τη λάσπη είναι κάτι παραπάνω από διασκεδαστικό! Για την ακρίβεια, επιδιώκουν με κάθε ευκαιρία να «κυλιστούν» στο χώμα, να το ανακατέψουν με νερό και να φτιάξουν ευφάνταστα (ψεύτικα) φαγητά ή μοναδικά γλυπτά!

Παρόλα αυτά, αρκετοί γονείς δεν ενθαρρύνουν τη συγκεκριμένη δραστηριότητα, ανησυχώντας μήπως τα παιδιά τους αρρωστήσουν ή λερωθούν. Ωστόσο, οι επιστήμονες έρχονται να δικαιώσουν τους μικρούς εξερευνητές και την ασυνείδητη λαχτάρα τους για τη λάσπη με στοιχεία που αποδεικνύουν πως το συγκεκριμένο παιχνίδι έχει πολλά φυσικά, ψυχολογικά και συναισθηματικά οφέλη για τα παιδιά.

Συγκεκριμένα, το παιχνίδι με τη λάσπη: 

Κάνει τα παιδιά ευτυχισμένα: νέα έρευνα έδειξε ότι η έκθεση σε φιλικά βακτήρια του εδάφους (Mycobacterium Vaccae) διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα, αναγκάζοντας τον εγκέφαλο να απελευθερώνει σεροτονίνη, την ενδορφίνη δηλαδή που χρησιμοποιείται για τη ρύθμιση της διάθεσης.

Μειώνει τις αλλεργίες και τα συμπτώματα άσθματος: υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι η σημερινή κοινωνία προστατεύει υπερβολικά τα παιδιά από τα μικρόβια με αποτέλεσμα να είναι αυξημένα τα επίπεδα παιδικών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των διαταραχών του ανοσοποιητικού και των αλλεργιών.

Αυξάνει τη σωματική και νοητική δραστηριότητα: όταν τα παιδιά παίζουν με τη λάσπη χρησιμοποιούν όλες τις αισθήσεις τους, με αποτέλεσμα να είναι πιο διεγερμένος και ενεργός ο εγκέφαλός τους, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Επίσης, όταν παίζουν σε εξωτερικούς χώρους, ασκούνται περισσότερο και ακολουθούν πιο υγιεινό τρόπο ζωής. 

Μειώνει τις πιθανότητες για κατάθλιψη: βασιζόμενοι στα βακτήρια που ενεργοποιούν την έκκριση ενδορφίνης, οι επιστήμονες λένε ότι η τακτική έκθεση στη λάσπη θα μειώσει την ευπάθεια του παιδιού στην κατάθλιψη.



Βοηθά τα παιδιά να αναπτύξουν δεξιότητες που θα τα βοηθήσουν στην ενήλικη ζωή τους: όταν τα παιδιά παίζουν με τη λάσπη λερώνονται, «τσαλακώνονται», διευρύνουν τις εμπειρίες τους και γνωρίζουν τον κόσμο. Οι εμπειρίες που αποκτούν τους βοηθούν να αποκτήσουν κριτική σκέψη, να μάθουν να προστατεύουν τον εαυτό τους και να αγαπήσουν την περιπέτεια - δηλαδή σημαντικές δεξιότητες που θα τους φανούν χρήσιμες στην ενήλικη ζωή τους!

Κάνει τα παιδιά πιο δημιουργικά: το παιχνίδι με τη λάσπη είναι εξαιρετικά δημιουργικό αφού δίνει στο παιδί την ευκαιρία να βάλει τη φαντασία του να δουλέψει και να βρει πρωτότυπα και μοναδικά παιχνίδια.

Μειώνει το παιδικό άγχος: πλέον υπάρχει πληθώρα επιστημονικών στοιχείων που συνδέουν το παιχνίδι στη φύση και το χώμα (και κατ’ επέκταση με τη λάσπη) με την μείωση του άγχους. Όταν τα παιδιά παίζουν με τη λάσπη, εκτονώνουν αρνητικά συναισθήματα όπως η θλίψη, το στρες και ο θυμός και στη συνέχεια είναι πιο ήρεμα και συναισθηματικά υγιή. 

Με λίγα λόγια, το παιχνίδι με τη λάσπη είναι μια διασκεδαστική δραστηριότητα που κάνει καλό στα μικρά μας σε όλα τα επίπεδα! Από δω και μπρος, λοιπόν, ας τα τα ενθαρρύνουμε να παίζουν με τα χώματα, ακόμα κι αν στο τέλος της ημέρας έχουμε... λίγο πλύσιμο παραπάνω.

Πληροφορίες από το natureplayqld.org.au

v