Στη μαμά που νιώθει ότι έχει χάσει τον εαυτό της: μην τα παρατάς!

Στη μαμά που νιώθει ότι έχει χάσει τον εαυτό της: μην τα παρατάς!

Συχνά εμείς οι γυναίκες όταν κάνουμε παιδιά, στην προσπάθεια μας να είμαστε καλές μαμάδες, αφήνουμε άθελα μας τον ρόλο της μητρότητας να εξαφανίσει σχεδόν όλους τους άλλους ρόλους μας. Έτσι, συχνά χάνουμε την επαφή με την προσωπικότητα μας, το όραμα μας αλλά και τις ανάγκες μας. Βάζουμε εμείς οι ίδιες τις ανάγκες μας τελευταίες, σε τέτοιο βαθμό, που οι γύρω μας αρχίζουν να μας παίρνουν σαν δεδομένες. Αρχίζουμε να νιώθουμε ότι είμαστε ο τελευταίος τροχός της αμάξης. Ως αποτέλεσμα αρκετές από εμάς νιώθουμε όχι μόνο εξάντληση αλλά μεγάλη μοναξιά και απογοήτευση. Υπάρχουν τρόποι ωστόσο για να βρούμε ξανά την ισορροπία, αρκεί να μην σηκώσουμε τα χέρια ψηλά!

Επένδυσε στον εαυτό σου

Πρέπει. Εάν είσαι εσύ καλά, θα είναι όλοι καλά. Η αυτοφροντίδα σου δεν είναι πολυτέλεια. Είναι ανάγκη! Αφιέρωσε έστω 40 λεπτά την ημέρα αποκλειστικά στο να ξανασυνδεθείς με τον εαυτό σου. Διάβασε ένα βιβλίο, κάνε γυμναστική, πήγαινε για περπάτημα, άκου ένα καλό σεμινάριο, κάνε κάτι που θα σε πάει μπροστά.

Είναι πολύ σημαντικό να αφιερώνουμε ποιοτικό χρόνο στον εαυτό μας. Να μένουμε μόνες με τις σκέψεις μας, να αφουγκραζόμαστε τα συναισθήματά μας και να αναζητούμε λίγη ηρεμία ώστε να χαλαρώνουμε από την απαιτητική καθημερινότητα. 

Ζήτα βοήθεια όταν τη χρειάζεσαι

Όλοι χρειαζόμαστε βοήθεια και υποστήριξη σε κάποια φάση της ζωής μας. Είναι σοφό να πηγαίνουμε στον ειδικό για να λύσουμε το πρόβλημα μας και να μην παλεύουμε μόνοι μας με τα θεριά. 

Εκτός από την οικογένεια και τους φίλους μας, υπάρχουν και επαγγελματίες που μπορούν να μας καθοδηγήσουν και να μας βοηθήσουν να καλυτερεύσουμε τη ζωή μας. Το πρόγραμμα EνΕλπίς Fresh Start Challenge είναι μια ιδανική ευκαιρία να επαναπροσδιορίσεις τους στόχους σου και τον τρόπο λειτουργίας σου, να εντοπίσεις τι είναι αυτό που φταίει και να λάβεις εργαλεία για να κάνεις μια φρέσκια, ισορροπημένη αρχή ως γυναίκα και ως μαμά.

Μέσα από επτά διαδικτυακές συναντήσεις υπό την καθοδήγηση μιας συμβούλου προσωπικής ανάπτυξης, βελτιώνουμε όχι μόνο την ψυχολογία αλλά και την καθημερινότητά μας. Πώς; Σχεδιάζοντας το μέλλον μας από την αρχή και κάνοντας τις αλλαγές που χρειαζόμαστε. Παράλληλα, βρίσκουμε λύσεις σε όσα μας προβληματίζουν και απαντήσεις σε όσα μας ταλαιπωρούν. Λίγες ώρες τη μέρα είναι αρκετές για ξαναβρούμε τον παλιό, ευτυχισμένο εαυτό μας.

Ξεφορτώσου τις αρνητικές σκέψεις

Ο βασικός λόγος που νιώθουμε χαμένοι, είναι τα αρνητικά συναισθήματα και οι σκέψεις μας. Οι αρνητικές μας σκέψεις είναι σαν ένας γύψος. Όσο πιο πολύ τις αφήνουμε να αλωνίζουν στο κεφάλι μας, τόσο πιο πολύ μας μουδιάζουν και μας ακινητοποιούν. Βέβαια κανείς δεν μπορεί να διώξει τις αρνητικές σκέψεις έτσι απλά επειδή το αποφάσισε. Το υποσυνείδητο είναι πολύ πιο δυνατό από αυτό.

Αυτό που θα σε βοηθήσει είναι το να μπεις σε ένα περιβάλλον που υπάρχει φρέσκια γνώση, φρέσκια σκέψη και φρέσκια ορμή. Αυτό θα σε ωθήσει εμπράκτως να ξεφορτωθείς την αρνητικότητα και να αρχίσεις να έχεις θετικά αποτελέσματα στην ψυχολογία σου και να βελτιώσεις στην σχέση σου με τα παιδιά και την οικογένεια σου. 

Και κάτι τελευταίο...

Το να αγαπάμε και να φροντίζουμε τον εαυτό μας δεν είναι εγωιστικό. Μόνο έτσι θα πετύχουμε όλα όσα έχουμε ονειρευτεί και θα δημιουργήσουμε όμορφες σχέσεις στη ζωή μας. Και μην ξεχνάμε το κυριότερο: όταν δεν το βάζουμε κάτω, δίνουμε το σωστό παράδειγμα στα παιδιά μας!

v