Πώς να φτιάξετε λαχταριστό γλυκό του κουταλιού σταφύλι

Πώς να φτιάξετε λαχταριστό γλυκό του κουταλιού σταφύλι

Φωτογραφία από truevoyagers

Το γλυκό του κουταλιού σταφύλι είναι ίσως το πρώτο γλυκό που μας έρχεται αυτή την εποχή στο μυαλό, όταν σκεφτόμαστε το σπίτι της γιαγιάς στο χωριό... Μαζί με καφεδάκι ή μόνο του ως επιδόρπιο, το χειροποίητο γλυκό του κουταλιού σταφύλι είναι πεντανόστιμο και μοναδικό!

Τι θα χρειαστούμε

  • 500 γραμμάρια πράσινα σταφύλια χωρίς κουκούτσι (σταφίδα)
  • 500 γραμμάρια ζάχαρη 
  • 1/2 φλιτζάνι νερό
  • 1 κλωνάρι αρμπαρόριζα
  • Χυμό από 1/2 λεμόνι
  • Προορατικά: 200 γραμμάρια αμύγδαλο καβουρντισμένο

Φωτογραφία από cookhome.gr

Τι πρέπει να κάνουμε

Βήμα 1ο

Πλένουμε πολύ καλά τα σταφύλια και τα βγάζουμε τα κοτσάνια.

Βήμα 2ο

Βάζουμε τις ρώγες του σταφυλιού σε κατσαρόλα την οποία τοποθετούμε στο μάτι, σε πολύ χαμηλή φωτιά, μέχρι το σταφύλι να πιει τα υγρά του (περίπου 7 λεπτά).

Βήμα 3ο

Προσθέτουμε τη ζάχαρη και το νερό και συνεχίζουμε τη βράση. Ξαφρίζουμε την επιφάνεια όποτε είναι αναγκαίο κι αφήνουμε το γλυκό να δέσει σε χαμηλή φωτιά.

Βήμα 4ο

Προσθέτουμε το λεμόνι, την αρμπαρόριζα και προαιρετικά τα καβουρντισμένα αμύγδαλα και αφήνουμε στη φωτιά για ακόμα 1 λεπτό.  

Σημείωση: το μυστικό για ένα πετυχημένο γλυκό του κουταλιού είναι να πήξει σωστά. Χρησιμοποιήστε μια ξύλινη κουτάλα για να ελέγχετε ανά διαστήματα το χρώμα και την πυκνότητα του γλυκού, ρίχνοντας μια σταγόνα σε ένα λευκό πιάτο. Το γλυκό θα είναι έτοιμο όταν είναι αρκετά πυκνό για να μην στάζει αν σηκώσετε όρθιο το πιάτο αλλά προτού χαλάσει το χρώμα του.

Συνταγή από thehellenicodyssey.com

v