«Η 6χρονη κόρη μου με αλωπεκία μού έμαθε τι θα πει αυτοπεποίθηση και θάρρος»

«Η 6χρονη κόρη μου με αλωπεκία μού έμαθε τι θα πει αυτοπεποίθηση και θάρρος»

Για περισσότερα από είκοσι χρόνια, εργάζομαι ως makeup artist. Η δουλειά μου είναι  να κάνω τις γυναίκες να αισθάνονται όμορφες κι έχω συναντήσει πολλές φορές πανέμορφα πλάσματα, μέσα κι έξω, που δεν μπορούν να δουν την ομορφιά τους. Όταν η 6χρονη κόρη μου έχασε τα μαλλιά της, όμως, αντί να δω ένα κορίτσι να πενθεί την είδα να ανθίζει και να παραδίδει μαθήματα θάρρους και αυτοπεποίθησης!

Όλα ξεκίνησαν ένα βράδυ που, ενώ έβαζα την Sage  για ύπνο, παρατήρησα ότι έλειπε μία μεγάλη τούφα μαλλιών. Εκείνη τη στιγμή δεν της είπα τίποτα. Την επόμενη μέρα που την έκανα  μπάνιο, έκρυβα τα μαλλιά που έμεναν στα χέρια μου. Ήμουν πανικοβλημένη!

Αμέσως έκλεισα ραντεβού με τον γιατρό όπου μάθαμε ότι η Sage έχει αλωπεκία. Αυτό συμβαίνει όταν το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στους θύλακες των τριχών, γεγονός που προκαλεί ξαφνική απώλεια μαλλιών. 

Όταν ήρθε η ώρα να το εξηγήσω στην κόρη μου, αγόρασα παιδικά βιβλία για την αλωπεκία ενώ την αφήσαμε να κόψει τα μαλλιά της αγαπημένης της κούκλας για να μοιάζουν. Μέχρι τότε, δεν είχαμε ιδέα πώς θα επηρεάσει η νέα κατάσταση την ψυχολογία της. Εγώ, πάντως, είχα καταρρακωθεί. 

Καθώς περνούσαν οι μήνες, η Sage έχανε λίγο λίγο τα μαλλιά της, τα φρύδια και τις βλεφαρίδες… Ένιωθα ότι κάποιος έκλεβε την ταυτότητα του κοριτσιού μου και δυσκολευόμουν να διαχειριστώ την κατάσταση. Τελικά, σταμάτησα να βγάζω φωτογραφίες και βίντεο της όμορφης κόρης μου.

Η Sage, όμως, παρόλο που η διάθεσή της είχε διακυμάνσεις, με έκανε να καταλάβω πως πρέπει να αλλάξω συμπεριφορά. Κάποιες μέρες στεναχωριόταν για την απώλεια των μαλλιών της και ζήλευε τα υπόλοιπα κορίτσια. Ζητούσε περούκα ή κυκλοφορούσε μόνο με καπέλα και η καρδιά μου βούλιαζε.

Τις περισσότερες μέρες, όμως, έβγαινε στο δρόμο με αυτοπεποίθηση και θάρρος και κέρδιζε τους πάντες με το πλατύ της χαμόγελο. Με έκανε να καταλάβω πως η ομορφιά δεν σχετίζεται με την εξωτερική εμφάνιση και πως το κορίτσι μου είναι αρκετά δυνατό για να διαχειριστεί τη νέα κατάσταση. 



To περασμένο καλοκαίρι αποφάσισα να πάω στο συνέδριο του National Alopecia Areata Foundation μαζί με τη Sage, όπου συναντήσαμε οικογένειες που περνούσαν την ίδια εμπειρία και βίωναν τα ίδια συναισθήματα. Ξαφνικά σταμάτησα να νιώθω τόσο μόνη. 

Η Sage αλλά και τα υπόλοιπα κορίτσια όλων των ηλικιών που ήταν  χωρίς μαλλιά, όμορφα και με αυτοπεποίθηση, με βοήθησαν να μετατρέψω τα αρνητικά συναισθήματα που ένιωθα σε θετικά. Όταν επιστρέψαμε από το ταξίδι, τελικά πήρα την απόφαση να μοιραστώ τη διάγνωση του Sage και ένιωσα ανακούφιση, σαν να μπορούσα να αναπνεύσω ξανά.

Δεν σταματάω να την φωτογραφίζω και να την τραβάω βίντεο, κάτι που απολαμβάνει από την ημέρα που γεννήθηκε. Εξάλλου, πάντα λέγαμε με τον μπαμπά της πως η Sage είναι γεννημένη για φώτα και… μεγαλεία! Κι όταν με παίρνει τηλέφωνο από το σχολείο επειδή κάποιος την κορόιδεψε ή πλήγωσε τα συναισθήματά της, το ξεπρνάμε παρέα με γέλιο και αισιοδοξία.

Η κόρη μου είναι σίγουρη, διεκδικητική και πάντα χαμογελαστή. Κι αν καμιά φορά την παίρνει από κάτω και στεναχωριέται, ενώνουμε τις δυνάμεις μας όλη η οικογένεια και αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες με θάρρος και αυτοπεποίθηση - ένα μάθημα που μας δίδαξε η μικρή μας Sage.

Πηγή: today.com

v