Τι να κάνετε όταν το παιδί δεν συμπαθεί τη νέα του δασκάλα

Τι να κάνετε όταν το παιδί δεν συμπαθεί τη νέα του δασκάλα

Η σχέση που αναπτύσσει ένας μαθητής με τη δασκάλα ή τον δάσκαλό του, είναι καθοριστική όχι μόνο για την μαθησιακή αλλά και την συναισθηματική του πρόοδο. Τα πρώτα σχολικά χρόνια, μάλιστα, είναι πολύ σημαντικά καθώς το παιδί μαθαίνει να συνεργάζεται, να κοινωνικοποιείται και να αγαπά τη γνώση!

Αν, λοιπόν, εκφράσει την αντιπάθειά του προς τη νέα δασκάλα, μην το αντιμετωπίσετε με επιπολαιότητα. Από τη στιγμή που το παιδί δυσανασχετεί (ή φτάσει στο σημείο να μην θέλει να πάει καν στο σχολείο), πρέπει να το βοηθήσετε, σε συνεργασία πάντα με το εκπαιδευτικό προσωπικό του σχολείου. 

Ξεκινήστε μια συζήτηση με το παιδί

Το πιο βασικό απ’ όλα είναι να καταλάβουμε γιατί το παιδί δεν συμπαθεί ή δεν νιώθει άνετα με τη νέα του δασκάλα / δάσκαλο. Πριν απ’ όλα, λοιπόν, βρίσκουμε την κατάλληλη στιγμή που θα είμαστε ήρεμοι και με αρκετό χρόνο μπροστά μας και ξεκινάμε τη συζήτηση. 

Συχνά, τα παιδιά δεν βρίσκουν τα σωστά λόγια για να εκφράσουν αυτό που τους ενοχλεί, οπότε ίσως ακούσετε δικαιολογίες τύπου «δεν μου αρέσουν τα ρούχα της ή τα μαλλιά της». Πριν τα αποπάρετε, προσπαθήστε να δείτε πίσω από τις λέξεις τους και να βρείτε τους πραγματικούς λόγους που αντιδρούν. 

Ίσως η νέα δασκάλα να είναι πολύ αυστηρή ή να έχει διαφορετικό τρόπο εκμάθησης από την προηγούμενη και το παιδί να χρειάζεται μόνο λίγο χρόνο μέχρι να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες. Ίσως, πάλι, κάποια συμπεριφορά της να μην συνάδει με τον δικό σας τρόπο διαπαιδαγώγησης και το παιδί να δυσκολεύεται.

Ωστόσο, υπάρχει πάντα η πιθανότητα η «κακή δασκάλα» να είναι μόνο μια πρόφαση, ενώ ο πραγματικός λόγος που αρνείται το σχολείο να είναι διαφορετικός (ας πούμε κάποιο πρόβλημα με τους συμμαθητές του ή το γενικότερο σχολικό περιβάλλον). Πριν βγάλετε βιαστικά συμπεράσματα, λοιπόν, εξετάστε όλα τα ενδεχόμενα και προσπαθήστε να δείτε τη σφαιρική εικόνα.

Δώστε βάση στα συναισθήματά του και βρείτε λύσεις μαζί

Μπορεί τα μικρά παιδιά να μην μπορούν να περιγράψουν αντικειμενικά τα γεγονότα, αλλά τα μάτια τους λένε πάντα την αλήθεια! Εστιάστε στα συναισθήματά τους και σίγουρα θα καταλάβετε καλύτερα την κατάσταση που τα προβληματίζει. Αν γυρνούν από το σχολείο χαμογελαστά και κεφάτα, μάλλον οι διαφορές τους με τη νέα τους δασκάλα είναι διαχειρίσιμες και δεν χρειάζεται να επέμβετε - αρκεί να τα ακούσετε με προσοχή και να είστε δίπλα τους. 

Αν, πάλι, τα συναισθήματα του παιδιού εναλλάσσονται από λύπη σε θυμό κι από απογοήτευση σε αδικαιολόγητο άγχος, πρέπει να επιμείνετε. Δώστε βάση στα συναισθήματά του, ακούστε το με προσοχή και δώστε του να καταλάβει ότι κατανοείτε όσα αισθάνεται. Ακόμα κι αν διαφωνείτε μαζί του, είναι σημαντικό να είστε κοντά του με ψυχραιμία, ενσυναίθηση και αγάπη. 

Αφού σιγουρευτεί πως είστε σύμμαχός του, βρείτε μαζί λύσεις που θα το κάνουν να νιώσει καλύτερα. Να θυμάστε ότι δεν υπάρχουν σωστές ή λάθος λύσεις - υπάρχουν ιδέες που ίσως δουλέψουν, ίσως όχι. Βρείτε μαζί τις καλύτερες και βάλτε τες σε εφαρμογή. 

Μιλήστε με άλλες μαμάδες

Για να δείτε ολόκληρη την εικόνα και όχι μόνο την οπτική του παιδιού, καλό είναι να συζητήσετε και με άλλες μαμάδες συμμαθητών του παιδιού σας για το τι συμβαίνει στο σχολείο. Διερευνήστε αν το πρόβλημα με τη νέα δασκάλα είναι συνολικό ή αν εντοπίζεται μόνο στο δικό σας παιδί, προκειμένου να βγάλετε πιο ασφαλή συμπεράσματα. Επιπλέον, μπορείτε να μιλήσετε και με μαμάδες που τα παιδιά τους είχαν στο παρελθόν την ίδια δασκάλα και να συγκρίνετε τις εμπειρίες σας. 

Μιλήστε με τη δασκάλα για να σας βοηθήσει

Αφού πλέον έχετε πιο ολοκληρωμένη εικόνα και έχετε εμβαθύνει στα συναισθήματα του παιδιού σας, επισκεφθείτε το… μήλον της Έριδος! Μιλήστε με ειλικρίνεια στη δασκάλα του παιδιού και ζητήστε της βοήθεια. Το πιθανότερο είναι πως, αν γνωρίζει την κατάσταση, θα μπορέσει να  βοηθήσει να λυθούν όποια προβλήματα ή παρεξηγήσεις έχουν δημιουργηθεί. Η συμβολή ενός εκπαιδευτικού στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών μας είναι πολύ σημαντική και μια καλή συνεργασία μεταξύ γονιού και δασκάλου μπορεί να κάνει θαύματα!

Ο σεβασμός, η ευγένεια και η υπομονή είναι όπλα που, αν τα χρησιμοποιήσουμε, θα βγούμε κερδισμένοι. Με τη στάση μας, θα μάθουμε και στο παιδί μας ότι όλα τα προβλήματα έχουν και μία λύση, αρκεί να την αναζητήσουμε με τον σωστό τρόπο και τη σωστή στιγμή. Αν η δασκάλα δυσκολεύεται να συνεργαστεί μαζί σας και το πρόβλημα επιμένει, μιλήστε στη διευθύντρια του σχολείου.  

Το πιο σημαντικό είναι να αποδείξετε στο παιδί ότι παίρνετε στα σοβαρά τα λόγια και τα συναισθήματά του και είστε πρόθυμοι να το βοηθήσετε, με διαλλακτικότητα, καλή συνεργασία και, κυρίως, αμεροληψία και δικαιοσύνη!
 

v