5 ιδέες για σχολικό κολατσιό με ταχίνι που θα δώσει ενέργεια στο παιδί

5 ιδέες για σχολικό κολατσιό με ταχίνι που θα δώσει ενέργεια στο παιδί

Η αγωνία για το τι θα φάνε τα παιδιά στο σχολείο είναι κοινή για όλες τις μαμάδες! Το κολατσιό πρέπει να είναι νόστιμο για να μην το πετάνε, υγιεινό για να τους δίνει ενέργεια και, το σημαντικότερο, να μην είναι κάθε μέρα το ίδιο γιατί το βαριούνται! Οι παρακάτω ιδέες με ταχίνι αποτελούν μια πολύ καλή λύση και σας τις συστήνουμε ανεπιφύλακτα, καθώς τις φτιάχνουμε κι εμείς για τα παιδιά μας!

Κέικ με ταχίνι και πορτοκάλι

Τι θα χρειαστούμε
  • 1 ½ κούπα (345 γραμμάρια) καστανή ζάχαρη
  • 3 αυγά
  • 250 γραμμάρια ταχίνι με πορτοκάλι
  • Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
  • 2 κάψουλες βανιλίνη
  • 1 κούπα (250 ml) χυμό από πορτοκάλι
  • 1 ½ κούπα (300 γραμμάρια) αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
Τι πρέπει να κάνουμε
  • Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε τη ζάχαρη και τα αυγά και ανακατεύουμε σε μεσαία ταχύτητα για 2-3 λεπτά μέχρι το μείγμα να ασπρίσει και να αφρατέψει.
  • Στη συνέχεια, προσθέτουμε το ταχίνι με πορτοκάλι, το ξύσμα και τον χυμό πορτοκαλιού, καθώς και τις βανιλίνες και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
  • Τέλος, κι ενώ το μίξερ είναι σε λειτουργία, προσθέτουμε τη φαρίνα και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθεί με τα υπόλοιπα υλικά και να δημιουργήσει έναν παχύρευστο χυλό.
  • Ρίχνουμε το μείγμα σε καλά λαδωμένη κι αλευρωμένη φόρμα και ψήνουμε το κέικ σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς στον αέρα για 45-50 λεπτά, μέχρι βυθίζοντας ένα μαχαίρι στη ζύμη να βγαίνει καθαρό.
  • Όταν το κέικ έχει ψηθεί, το αφαιρούμε από τον φούρνο και τοποθετούμε τη φόρμα σε μια σχάρα για μερικά λεπτά να κρυώσει.
  • Στη συνέχεια, αναποδογυρίζουμε τη φόρμα στο πιάτο που θα σερβίρουμε και πασπαλίζουμε το κέικ με ζάχαρη άχνη.

Συνταγή από mamatsita

Τοστάκι με ταχίνι και μέλι

Τι θα χρειαστούμε

  • 2 φέτες ψωμί του τοστ
  • Μέλι (κατά προτίμηση θυμαρίσιο)
  • Ταχίνι

Τι πρέπει να κάνουμε

Αλείφουμε τη μία φέτα ψωμιού με λίγο μέλι, την άλλη με ταχίνι και το τοστάκι μας είναι πανέτοιμο! 

Σημείωση: μπορείτε να προσθέσετε και μπανάνα κομμένη σε ροδέλες.

Μάφινς με φυστικοβούτυρο

Τι θα χρειαστούμε

  • 250 γραμμάρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 125 γραμμάρια βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 2 αυγά
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού καστανή ζάχαρη
  • ¾ του φλιτζανιού φρέσκο γάλα
  • 120 γραμμάρια φυστικοβούτυρο (απαλό κατά προτίμηση)

Τι πρέπει να κάνουμε

  • Βάζουμε σ’ ένα ταψί 12 θήκες για muffins (είτε χάρτινες, είτε από σιλικόνη).
  • Ρίχνουμε όλα τα υλικά στο μπωλ του μίξερ κι ανακατεύουμε καλά μέχρι να γίνουν ένα ομοιογενές μίγμα.
  • Γεμίζουμε τις θήκες για muffins και ψήνουμε για 20’-22’ σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο στη μεσαία σχάρα.

Συνταγή από cookandfeel

Μπάρες σοκολάτας με ταχίνι

Τι θα χρειαστούμε

  • 450 γραμμάρια ταχίνι
  • 200 γραμμάρια μέλι
  • 200 γραμμάρια κουβερτούρα, σε κομμάτια
  • 150 γραμμάρια ξηρούς καρπούς της επιλογής σας
  • 150 γραμμάρια δημητριακά ολικής
  • 200 γραμμάρια βρόμη
  • 80 γραμμάρια cranberries

Τι πρέπει να κάνουμε

  • Ζεσταίνουμε το μέλι σε ένα μπολ στον φούρνο μικροκυμάτων για 30 δευτερόλεπτα στα 800 watt.
  • Ανακατεύουμε το ταχίνι με το μέλι σε ένα μεγάλο μπολ. Προσέχουμε να μην το ανακατέψουμε πολύ για να μη σφίξει πολύ το μείγμα.
  • Λιώνουμε τη σοκολάτα σε ένα μπολ καλυμμένο με διαφανή μεμβράνη στον φούρνο μικροκυμάτων στα 800 watt για 2 λεπτά ή σε μπεν μαρί.
  • Ανακατεύουμε τη σοκολάτα στο μείγμα ταχινιού-μελιού.
  • Προσθέτουμε τη βρόμη, τους ξηρούς καρπούς, τα cranberries, και ανακατεύουμε καλά με μια μαρίζ.
  • Ρίχνουμε τα δημητριακά και ανακατεύουμε με το χέρι.
  • Τοποθετούμε ένα μεγάλο κομμάτι διαφανής μεμβράνης πάνω σε ένα ταψί 20x30 εκ. 
  • Απλώνουμε το μείγμα πάνω από τη μεμβράνη, πασπαλίζουμε με λίγα ακόμα δημητριακά και καλύπτουμε με τη μεμβράνη που προεξέχει. 
  • Μεταφέρουμε το ταψί στο ψυγείο να σφίξει για περίπου 3-4 ώρες.
  • Αφαιρούμε το ταψί από το ψυγείο και κόβουμε σε περίπου 20 ισομερείς μπάρες.

Συνταγή από Άκη Πετρετζίκη

Τραγανά μπισκότα με ταχίνι 

Τι θα χρειαστούμε

  • 1 κούπα και 2 κουταλιές σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ½ κουταλάκια του γλυκού σόδα φαγητού
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1 βανιλίνη
  • 1/3 της κούπας μέλι
  • 1/3 της κούπας ταχίνι
  • 1/3 της κούπας σουσάμι

Τι πρέπει να κάνουμε

  • Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα στερεά υλικά και σε μια κούπα το ταχίνι με το μέλι.
  • Ενώνουμε όλα τα υλικά στο μπολ και ανακατεύουμε με τα χέρια μέχρι να σχηματιστεί η ζύμη και να μην κολλάει. Αν είναι ακόμα υγρή, προσθέτουμε λίγο αλεύρι ακόμα.
  • Βάζουμε το σουσάμι σε ένα ρηχό πιάτο.
  • Παίρνουμε μια ποσότητα ζύμης σε μέγεθος μικρού καρυδιού και σχηματίζουμε μια μπαλίτσα στα χέρια μας. Έπειτα, τη ρίχνουμε στο σουσάμι και τη γυρίζουμε μέχρι να καλυφθεί τελείως.
  • Πιέζουμε την μπαλίτσα ανάμεσα στις παλάμες μας μέχρι να έχει πάχος μισού εκατοστού περίπου και την τοποθετούμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα.
  • Επαναλαμβάνουμε με την υπόλοιπη ζύμη - βγαίνουν περίπου 25 μπισκότα και χωράνε όλα στο ίδιο ταψί.
  • Ψήνουμε στους 175-180 βαθμούς για 8-10 λεπτά μέχρι, να ψηθούν και από την κάτω πλευρά.

Συνταγή από Maria Prassa 

v