Ανεξήγητη υπογονιμότητα: ένα δύσκολο ταξίδι που μπορεί να κρατήσει χρόνια

Ανεξήγητη υπογονιμότητα: ένα δύσκολο ταξίδι που μπορεί να κρατήσει χρόνια

Η ανεξήγητη υπογονιμότητα είναι ένα δύσκολο ταξίδι που συχνά προκαλεί απογοήτευση και η θλίψη στο ζευγάρι, αφού κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει τους ακριβείς λόγους που δεν μπορούν να κάνουν παιδί. 

Αυτό το δύσκολο ταξίδι μπορεί να κρατήσει χρόνια, όμως δεν πρέπει ΠΟΤΕ να αποθαρρύνεστε! 

Η ανεξήγητη υπογονιμότητα δεν σημαίνει ότι δεν θα κάνετε ποτέ μωρό. Σημαίνει απλά ότι θα πρέπει να διερευνήσετε διαφορετικές επιλογές για να μείνετε έγκυος. Το πιο σημαντικό είναι να βρείτε έναν γιατρό που μπορεί να καταλάβει τα συναισθήματά σας, να σας βοηθήσει να βρείτε την λύση που σας ταιριάζει και να σας στηρίξει σε αυτή τη δύσκολη περίοδο.

Τι είναι η ανεξήγητη υπογονιμότητα;

Ανεξήγητη υπογονιμότητα είναι η κατάσταση κατά την οποία ένας ενδελεχής έλεγχος σε ένα υπογόνιμο ζευγάρι αδυνατεί να εξακριβώσει την αιτία αυτής της υπογονιμότητας.  Το ζευγάρι θεωρείται υπογόνιμο όταν δεν έχει καταφέρει να επιτύχει σύλληψη έπειτα από 12 μήνες προσπαθειών με ελεύθερες επαφές, οπότε και ξεκινά ο έλεγχος. Όταν η γυναίκα είναι άνω των 35 ετών, ο έλεγχος ξεκινά νωρίτερα.

Πώς γίνεται η διάγνωση της ανεξήγητης υπογονιμότητας;

Δεν υπάρχει ένα τεστ γονιμότητας που να μπορεί να διαγνώσει όλες τους λόγους που προκαλούν στειρότητα, ενώ οι μέθοδοι δοκιμής δεν είναι 100% ακριβείς (για παράδειγμα, μπορεί να μην ανιχνεύουν ήπιες ανωμαλίες). Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής (ASRM), ο έλεγχος γονιμότητας πρέπει να περιλαμβάνει:

  • Πλήρες ιατρικό και σεξουαλικό ιστορικό.
  • Μια φυσική εξέταση.
  • Εξετάσεις αίματος για την εξέταση των ορμονικών επιπέδων.
  • Αξιολόγηση αναπαραγωγικών οργάνων όπως οι ωοθήκες, οι σάλπιγγες και η μήτρα. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει υπερηχογράφημα ή πιο προηγμένες απεικονιστικές εξετάσεις όπως υστεροσαλπιγγογραφία ή λαπαροσκόπηση.
  • Ανάλυση σπέρματος.
  • Έλεγχος εφεδρείας ωοθηκών.
  • Έλεγχος της ωορρηξίας σας.

Εάν ένας ειδικός γονιμότητας ή μαιευτήρας πραγματοποιήσει ολοκληρωμένη εξέταση και εξακολουθεί να μην μπορεί να βρει την αιτία, μπορεί να διαγνώσει ανεξήγητη υπογονιμότητα. Μπορείτε πάντα να πάρετε μια δεύτερη (ή μια τρίτη) γνώμη για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία σχετικά με τη διάγνωση. 

Πότε πρόκειται για ανεξήγητη υπογονιμότητα;

Οι ειδικοί γονιμότητας συμπεραίνουν πως πρόκειται για ανεξήγητη υπογονιμότητα μόνο αφού και οι δύο σύντροφοι έχουν υποβληθεί σε πλήρεις αξιολογήσεις γονιμότητας. Συχνά, αυτές οι δοκιμές αποκαλύπτουν ότι:

  • Δεν υπάρχουν ανωμαλίες της μήτρας ή δομικά προβλήματα με τη μήτρα σας.
  • Η ωορρηξία συμβαίνει σε τακτά χρονικά διαστήματα.
  • Οι σάλπιγγες σας είναι ανοιχτές, χωρίς εμπόδια.
  • Ο αριθμός των ωαρίων σας είναι καλός (απόθεμα ωοθηκών).
  • Ο εγκέφαλός σας παράγει φυσιολογικά επίπεδα των ορμονών που απαιτούνται για την αναπαραγωγή.
  • Η ανάλυση του σπέρματος του συντρόφου σας είναι φυσιολογική (αριθμός, ποσότητα, κινητικότητα και σχήμα).
  • Τα άτομα που έχουν διαγνωστεί με ανεξήγητη υπογονιμότητα προσπαθούν να μείνουν έγκυες για τουλάχιστον ένα χρόνο (εάν είστε μικρότερη των 35 ετών) ή έξι μήνες (εάν είστε 35 ετών και άνω).

Είναι δυνατόν να μείνετε έγκυος με ανεξήγητη υπογονιμότητα;

Ναι, είναι πιθανό να μείνετε έγκυος εάν διαγνωστείτε με ανεξήγητη υπογονιμότητα. Μια μελέτη από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (NIH) διαπίστωσε ότι το 92% των ζευγαριών με ανεξήγητη υπογονιμότητα που έκαναν θεραπείες γονιμότητας, τελικά απέκτησαν παιδί. Η διάγνωση της ανεξήγητης υπογονιμότητας δεν σημαίνει ότι πρέπει να εγκαταλείψετε τα όνειρά σας για ένα μωρό.

Ποιες είναι οι θεραπείες για την ανεξήγητη υπογονιμότητα;

Επειδή δεν μπορεί να προσδιοριστεί μία αιτία υπογονιμότητας, πιθανότατα ο γιατρός να σας συστήσει θεραπεία με βάση τα αποτελέσματα των τεστ γονιμότητάς σας αλλά και την εμπειρία του. 

Οι πιο κοινές θεραπείες εμπίπτουν στις ακόλουθες κατηγορίες:

  • Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή (ART): η θεραπεία ART περιλαμβάνει ενδομήτρια σπερματέγχυση (IUI) και εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF).
    Η ενδομήτρια σπερματέγχυση είναι όταν οι ειδικοί συγκεντρώνουν το σπέρμα σε ένα εργαστήριο πριν το εγχύσουν στη μήτρα κατά την ωορρηξία.
    Η εξωσωματική γονιμοποίηση περιλαμβάνει τη δημιουργία εμβρύων σε εργαστήριο χρησιμοποιώντας τα ωάρια σας και το σπέρμα του συντρόφου σας (ή του δότη).
  • Φαρμακευτική αγωγή: τα φάρμακα που διεγείρουν την παραγωγή ωαρίων και την ωορρηξία και μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε είτε μόνα τους είτε παράλληλα με θεραπεία IUI και IVF.  Όταν χρησιμοποιείτε φάρμακα γονιμότητας, μπορεί να παράγετε περισσότερα από ένα ωάρια ανά κύκλο και άρα αυξάνονται οι πιθανότητες να αποκτήσετε περισσότερα από ένα μωρά.

Τι να κάνω για να αυξηθούν οι πιθανότητες σύλληψης;

Η αλλαγή τρόπου ζωής μπορεί να βοηθήσει τις πιθανότητές σας να συλλάβετε. Πιο συγκεκριμένα: 

  • Αποφύγετε το κάπνισμα, την κατανάλωση αλκοόλ και τη χρήση ναρκωτικών ουσιών.
  • Διατηρήστε ένα υγιές βάρος.
  • Τρώτε μια καλά ισορροπημένη διατροφή.
  • Προσπαθήστε να κάνετε 30 λεπτά άσκησης κάθε μέρα.
  • Περιορίστε την κατανάλωση καφεΐνης.
  • Μειώστε το άγχος σας.
  • Βελτιώστε τον χρόνο της σεξουαλικής επαφής: υπάρχει ένα μικρό χρονικό διάστημα στον εμμηνορροϊκό σας κύκλο που μπορεί να συμβεί σύλληψη. Ένας ειδικός μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε αυτό το χρονικό διάστημα για να μεγιστοποιήσετε τις πιθανότητές σας να μείνετε έγκυος. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει τη μέτρηση της θερμοκρασίας σας, την παρακολούθηση του κύκλου σας ή τη χρήση κιτ ωορρηξίας για την πρόβλεψη της ωορρηξίας.

Εναλλακτικά, συνεχίστε την προσπάθεια!

Ορισμένοι ειδικοί γονιμότητας συνιστούν απλά να συνεχίσετε τις προσπάθειες, χωρίς ιατρική βοήθεια. Αυτό μπορεί να σας δυσκολεύει, ειδικά αν ονειρεύεστε να κάνετε οικογένεια το συντομότερο δυνατό. Ωστόσο, μερικές φορές το πρόβλημα επιλύεται από μόνο του και δεν χρειάζεται θεραπεία. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι έως και το 43% των ανθρώπων τελικά έμεινε έγκυος χωρίς θεραπεία γονιμότητας.

Πληροφορίες από Clevelandclinic

v