Μια κακή μέρα δεν σε κάνει κακή μαμά

Μια κακή μέρα δεν σε κάνει κακή μαμά

Μια κακή μέρα δεν μας κάνει κακές μαμάδες, γι' αυτό δεν πρέπει να είμαστε τόσο αυστηρές με τον εαυτό μας ούτε να αυτομαστιγωνόμαστε κάθε φορά που φτάνουμε στα όριά μας. Το κείμενο αυτής της μητέρας είναι πραγματικά βάλσαμο στην ψυχή της κάθε... ενοχικής μαμάς.

«Η μητρότητα είναι γεμάτη στιγμές...

Καλές στιγμές. Εξαντλητικές στιγμές. Στιγμές που δεν τελειώνουν ποτέ. Αξέχαστες στιγμές. Βαρετές στιγμές. Απογοητευτικές στιγμές. Συγκινητικές στιγμές. Γλυκές στιγμές. Στιγμές βιασύνης. Στιγμές που αλλάζουν όλη σου τη ζωή. Δύσκολες στιγμές.

Κρατούν για μικρό διάστημα και εναλλάσονται μεταξύ τους.

Τις προάλλες τα τρία αγόρια μου έτρωγαν το πρωινό τους και ως συνήθως είχαμε αργήσει για το σχολείο. Εγώ έτρεχα πανικόβλητη από δωμάτιο σε δωμάτιο, όταν ο γιος μου έχυσε κατά λάθος ολόκληρο το μπολ με τα δημητριακά στο πάτωμα.

Το ήθελε; Όχι! 

Νευρίασα; Ναι!

Του φώναξα και τον μάλωσα πολύ, λέγοντάς του ότι θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικός.

Φυσικά, αυτό είχε ως αποτέλεσμα να χαλάσει η διάθεση όλων μας. Και όσο πιο πολύ το σκεφτόμουν, τόσο πιο πολύ ανατρίχιαζα με την συμπεριφορά μου. Αλήθεια; Ήμουν τόσο αναστατωμένη για ένα χυμένο μπολ με δημητριακά; Οι γνωστές ενοχές δεν άργησαν να φωλιάσουν μέσα μου...

Αυτή είναι η σκληρή πλευρά της μητρότητας. Θα κάνεις λάθη. Θα χάσεις την υπομονή σου. Θα αντιδράσεις με τρόπους που δεν θέλεις. Θα καταρρεύσεις μια και δυο και τρείς φορές. Όσο κι αν προσπαθήσεις να το αποφύγεις, θα συμβεί. 

Θα έχεις μια κακή στιγμή. Μια κακή μέρα. Θα βασανιστείς από ενοχές και θα νιώσεις πως είσαι ένα... τέρας. Η χειρότερη μητέρα στον κόσμο!

Αλλά ξέρεις κάτι; Μια κακή μέρα δεν σε κάνει κακή μαμά.

Μια κακή μέρα μας δίνει την ευκαιρία να διδάξουμε στα παιδιά μας πώς να αντιδρούν όταν είναι λυπημένα, θυμωμένα ή απογοητευμένα. Μπορούμε να συζητήσουμε μαζί τους, να τους εξηγήσουμε και φυσικά, να ζητήσουμε συγγνώμη.

Αυτές είναι οι στιγμές από τις οποίες τελικά θα μάθουν και θα θυμούνται μεγαλώνοντας, όχι η ίδια η στιγμή. Οι πράξεις μιλούν πιο δυνατά από τα λόγια. Πώς μπορώ λοιπόν να περιμένω από τα παιδιά μου να μάθουν να ζητούν συγγνώμη όταν κάνουν ένα λάθος ή αντιδρούν ανάρμοστα, αν δεν κάνω το ίδιο πράγμα;

Ποιο είναι λοιπόν το συμπέρασμα; Στιγμές ΘΑ συμβούν στον καθένα μας. Στιγμές που θα λατρέψουμε και άλλες που θα προτιμούσαμε να ξεχάσουμε. Έτσι, είναι η μητρότητα. Για όλες μας.»

Πηγή: madisonmom.com

v