Το νηπιάκι μου έχει καθημερινά tantrums - μήπως «κρύβει» κάποιο ψυχολογικό πρόβλημα; 

Το νηπιάκι μου έχει καθημερινά tantrums - μήπως «κρύβει» κάποιο ψυχολογικό πρόβλημα;
Ερώτηση:
Έχω ένα αγοράκι 2,5 ετών. Από το καλοκαίρι έχει ξεκινήσει να έχει έντονα ξεσπάσματα θυμού (tantrums), το λιγότερο μία φορά τη μέρα. Η παιδίατρος μού είπε να μην ανησυχώ γιατί είναι φυσιολογικό και συμβαίνει σε κάποια παιδιά. Να σημειώσω ότι κατά τα άλλα είναι ένα πολύ χαριτωμένο παιδί, με πολύ καλά ανεπτυγμένο λόγο (πολλές φορές, εκφράζει και λεκτικά αυτό που νιώθει), κοινωνικό, με άριστες κινητικές δεξιότητες (αδρής και λεπτής κινητικότητας). Παίζει και επικοινωνεί πολύ καλά με συνομηλίκους. Την ώρα του ξεσπάσματος, όμως, το οποίο μπορεί να προκληθεί από ασήμαντη αφορμή, το παιδί μου «μεταμορφώνεται» σε κάποιο άλλο. Δεν επικοινωνεί εκείνη τη στιγμή. Δοκίμασα όλες τις τεχνικές και συμβουλές από ειδικούς αλλά τίποτα δεν είχε αποτέλεσμα. Αρχίζω να ανησυχώ μήπως κρύβεται κάτι άλλο πίσω από αυτό. Τα παιδιά που περνάνε αυτή τη φάση, γνωρίζετε αν στο μέλλον (στατιστικά) εκδηλώνουν κι άλλα προβλήματα ψυχολογικής φύσης; Πότε θα τελειώσει αυτή η περίοδος; Αυτή η κατάσταση μας έχει στεναχωρήσει και κουράσει οικογενειακώς! Είμαστε σε απόγνωση!
Απάντηση:

Αγαπητή αναγνώστρια,

Κάθε ζήτημα που αφορά τα παιδιά, το μελετούμε συνολικά και όχι μεμονωμένα. Αυτός είναι ο λόγος που η παιδίατρος σας δεν ανησυχεί, καθώς η ανάπτυξη του γιου σας προχωρά ομαλά. Το ότι έχει αναπτύξει τον λόγο του, δε σημαίνει ότι έχει και την ανάλογη ωριμότητα να εκφράσει λεκτικά ότι νιώθει και ότι θα ήθελε να σας μοιραστεί.

Τα ξεσπάσματα αυτά στη συμπεριφορά, αφορούν το σύνολο των παιδιών, κάποια σε εντονότερο βαθμό και κάποια σε ηπιότερο. Αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Από το εάν βιώνουν έντονο στρες, ή είναι μεταβατική περίοδος ή υπάρχει κάποια σημαντική αλλαγή στην οικογένεια σας. Οι λόγοι μπορεί να είναι πολλοί. Αυτό που εσείς έχετε να κάνετε, είναι να σταθείτε τρυφερά κοντά του, να εμπεριέξετε το συναίσθημα του μέχρις ότου εκφραστεί και αποφορτιστεί, και σε δεύτερο χρόνο να τον προσεγγίσετε αλλιώς ώστε να επικοινωνήσετε.

Τη στιγμή που σας ζορίζει, δεν είναι άλλο παιδί. Είναι ο υπέροχος γιος σας, που μεγαλώνει και ζητά να μάθει πώς να εκφραστεί και πως θα είναι αποδεκτός. Εάν φροντίζετε τη σχέση σας, θα τον δυναμώσετε κι όλα θα τα πάτε καλά! Επομένως, να είστε σε μια δημιουργική εγρήγορση και όχι σε απόγνωση.

Να τον χαίρεστε!

*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.  

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v