«Φέτος θα παρακολουθήσω το Μουντιάλ με τον γιο μου και θα… βάλω γκολ στη σχέση μας!»

«Φέτος θα παρακολουθήσω το Μουντιάλ με τον γιο μου και θα… βάλω γκολ στη σχέση μας!»

Από τότε που ο 7χρονος γιος μου πήγε στο δημοτικό, ασχολείται σχεδόν αποκλειστικά με το ποδόσφαιρο και, καθώς δεν έχω ιδέα από μπάλα, νιώθω ότι απομακρυνόμαστε. Ειδικά από τότε που ξεκίνησε το Μουντιάλ, κάθεται με τις ώρες με τον μπαμπά του και τους συγγενείς μας και είτε παρακολουθούν αγώνες είτε τους σχολιάζουν.

Χθες, όμως, πήρα μια σημαντική απόφαση, την οποία άρχισα να εφαρμόζω: θα μπω στον κόσμο του και θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να έρθουμε και πάλι κοντά.

Δεν θα χάνω αγώνα!

Από σήμερα οι αγώνες του Mουντιάλ θα γίνουν οικογενειακή υπόθεση και δεν θα χάσω ούτε έναν! Πλέον στον καναπέ δεν θα στρώνεται μόνο ο γιος μου με τον μπαμπά, τον θείο και τα ξαδέλφια του. Θα είμαι κι εγώ εκεί, και μάλιστα θα γίνω μια σωστή φίλαθλος! Εξάλλου, αγαπώ πολύ τα ταξίδια και τους ξένους πολιτισμούς, οπότε δεν θα δυσκολευτώ να ταυτιστώ με κάποιες χώρες και να τις υποστηρίξω μέχρι τέλους.

Το σκέφτηκα καλά και συνειδητοποίησα πως αυτή η πρωτοβουλία μου θα έχει κι άλλα πλεονεκτήματα εκτός από το δέσιμο με τον γιο μου. Θα έχω την ευκαιρία να συζητάω μαζί του για την κουλτούρα και τις συνήθειες άλλων χωρών, θα κάνουμε εντατικά μαθήματα γεωγραφίας και, τέλος, θα σπάσω το στερεότυπο που θέλει μόνο τους άντρες να παρακολουθούν ποδόσφαιρο. Φυσικά, δεν θα λείπουν και διάφορα νόστιμα σνακ που θα φτιάχνω με τα χεράκια μου.

 

Αγόρασα βιβλία για το ποδόσφαιρο

 

Αντί να του διαβάζω παραμύθια και λογοτεχνία, θα προμηθευτώ βιβλία σχετικά με το ποδόσφαιρο ώστε να μάθουμε και οι δύο όλες τις λεπτομέρειες για το άθλημα που του έχει κλέψει την καρδιά. Ήδη αγόρασα τον «Άτλαντα ποδοσφαίρου: Ταξιδεύοντας ανά τον κόσμο πάνω στο χορτάρι των γηπέδων», από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, και είμαι έτοιμη να καλύψω όλα τα... ποδοσφαιρικά κενά μου.

Το βιβλίο παρουσιάζει την ιστορία του αθλήματος, περιγράφει τους βασικούς του κανόνες, αναφέρει όλα τα σημαντικά τουρνουά και πρωταθλήματα, μας ξεναγεί στα σημαντικότερα γήπεδα και μας συστήνει τους καλύτερους παίκτες του κόσμου. Ξεκίνησα να του το διαβάζω χθες το βράδυ και ειλικρινά μας συνεπήρε και τους δύο! 

Επόμενος σταθμός, η απίθανη σειρά «Σουτ και γκολ με τον Άντον» (επίσης από τις εκδόσεις Μεταίχμιο) του Χάικο Βολτς, η οποία μέχρι στιγμής περιλαμβάνει δύο βιβλία.

Θα γίνω μια σωστή... μπαλαδόρος

 

Μετά τη θεωρία θα περάσω στην πράξη και θα βάλω τα δυνατά μου να γίνω μια σωστή… μπαλαδόρος! Μπορεί να μην έχω ιδέα από ποδόσφαιρο, αλλά θα προσπαθήσω να μάθω τουλάχιστον τα βασικά για να παίζω μαζί του στον ελεύθερο χρόνο μας.

Ήδη σκέφτομαι ότι η Κυριακή είναι μια καλή μέρα να πάρουμε την μπάλα και να πάμε στο γήπεδο της γειτονιάς για εξάσκηση. Ο άντρας μου θα είναι τερματοφύλακας και ο γιος μου θα γίνει για λίγο ο δάσκαλός μου. Θα ακολουθώ πιστά τις οδηγίες του, θα ακούω με προσοχή τις συμβουλές του και θα προσπαθήσω να βάλω πολλά γκολ! Άλλωστε υπάρχει καλύτερο παράδειγμα για ένα παιδί από το να βλέπει τους γονείς του να βάζουν έναν στόχο και να τον πετυχαίνουν;

Αν χρειαστεί, θα πάω και γήπεδο

Για όλα υπάρχει πρώτη φορά, και για μένα μάλλον ήρθε η ώρα να παρακολουθήσω τον πρώτο μου ποδοσφαιρικό αγώνα από κοντά. Μπορεί να μην ξέρω ακόμα τι είναι το οφσάιντ (μπορεί να μην το μάθω και ποτέ…), αλλά υποσχέθηκα στους δύο άντρες της ζωής μου ότι την επόμενη φορά που θα πάνε γήπεδο θα τους ακολουθήσω και δεν θα το κάνω με βαριά καρδιά. Αντίθετα, ανυπομονώ να έρθει εκείνη η στιγμή και να ζήσω αυτό που ονομάζουν «μαγεία του γηπέδου».

Φυσικά, υπάρχει και η πιθανότητα να μη μου αρέσει καθόλου και η πρώτη μου φορά στο γήπεδο να είναι και η τελευταία μου, αλλά μπορεί να συμβεί και το αντίθετο. Ποιος ξέρει… Εξάλλου, στόχος μου είναι να βάλω γκολ στη σχέση με τον γιο μου και δεν είμαι από τους ανθρώπους που τα παρατάνε εύκολα. 

v