Η σύγκριση και 2 ακόμα λάθη που κάνουν όσοι μεγαλώνουν δίδυμα

Η σύγκριση και 2 ακόμα λάθη που κάνουν όσοι μεγαλώνουν δίδυμα

Τα δίδυμα έχουν ιδιαίτερη σχέση μεταξύ τους ήδη από την κοιλιά της μαμάς τους. Δεν είναι η μαμά το πρώτο και μοναδικό πρόσωπο με το οποίο έχουν δεθεί στην διάρκεια της εγκυμοσύνης όπως συμβαίνει συνήθως, αλλά το αδερφάκι τους που είναι δίπλα τους από τη σύλληψη!

Είναι λογικό, λοιπόν, ότι ο δεσμός που αναπτύσσουν μεταξύ τους είναι πολύ δυνατός. Τα δίδυμα έχουν έναν ιδιαίτερο κώδικα επικοινωνίας και η σχέση τους είναι συνήθως πάνω απ’ όλα και απ’ όλους. Ωστόσο, παρόλο που έχουν σχέση εξάρτησης, ταυτόχρονα έχουν τεράστια ανάγκη αυτονομίας. Οι γονείς, λοιπόν, καλούνται να αποφεύγουν τα παρακάτω λάθη προκειμένου να τους την παρέχουν. 

Μην συγκρίνετε τα παιδιά

Οι γονείς έχουν έτσι κι αλλιώς τη τάση να συγκρίνουν τα αδέρφια που, αν και μεγαλώνουν στο ίδιο περιβάλλον και από τους ίδιους γονείς, έχουν διαφορετική προσωπικότητα και αντιδράσεις. Στα δίδυμα αυτή η τάση είναι ακόμα πιο έντονη καθώς τα παιδιά έχουν την ίδια ηλικία και κοινό βηματισμό. 

Σκέψεις όπως, «η Μαρία περπάτησε πιο γρήγορα» ή «ο Γιάννης είναι καλύτερος μαθητής από τον Πέτρο κι ας έχουν την ίδια δασκάλα» μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την ψυχολογία των παιδιών. Μπορεί οι προθέσεις των γονιών να είναι καλοπροαίρετες, αφού αγαπούν όλα τους τα παιδιά το ίδιο, αλλά τα παιδιά δεν έχουν ακόμα την ωριμότητα να κατανοήσουν την έγνοια τους. Στα μάτια τους η σύγκριση παρερμηνεύεται ως «αδυναμία» προς το ένα από τα δύο αδέλφια και να νιώσουν απειλή. Επιπλέον, η σύγκριση αμβλύνει τις μεταξύ τους σχέσεις, προωθεί έναν κακό ανταγωνισμό και διακινδυνεύουν τον δυνατό δεσμό που έχουν έτσι κι αλλιώς τα δίδυμα. 

Μην τα υποχρεώνετε να μοιράζονται τα πάντα

Είναι λογικά δύο αδέρφια που έχουν την ίδια ηλικία να έχουν κοινό δωμάτιο, κοινά παιχνίδια, ακόμα και κοινά ρούχα. Επίσης κοινές είναι οι εμπειρίες και τα βιώματα τους, αφού τα κάνουν όλα μαζί και, μέχρι κάποια ηλικία, είναι αχώριστα. Ωστόσο, δεν χρειάζεται να μοιράζονται τα πάντα με το ζόρι. Δώστε τους το περιθώριο να αναπτύξουν τη δική τους ξεχωριστή προσωπικότητα και να κάνουν τις δικές τους επιλογές. 

Δεν είναι υποχρεωτικό να έχουν πάντα τα ίδια παιχνίδια ή να κάνουν τα ίδια πράγματα. Μπορεί το ένα διδυμάκι να αγαπά το κόκκινο χρώμα, να παίζει με παζλ και να λατρεύει τις ήσυχες βόλτες στο βουνό και το άλλο να προτιμά το πράσινο, τα παιχνίδια ρόλων και τις βόλτες στην παιδική χαρά που είναι γεμάτη με παιδιά της ηλικίας του.  Το ότι έχουν την ίδια ηλικία και ίσως μοιάζουν εξωτερικά δε σημαίνει πως έχουν τον ίδιο χαρακτήρα ή τις ίδιες προτιμήσεις. 

Στον ελεύθερο χρόνο τους προτρέψτε τα να ασχοληθούν με διαφορετικά χόμπι ώστε να περνούν χρόνο χωριστά, να αποκτήσουν άλλους φίλους και να αντιμετωπιστούν από τους γύρω τους όχι ως «ζευγάρι» αλλά ως μοναδικές προσωπικότητες. Θα πρέπει να επιδιώκετε να έχουν το καθένα τις δικές του φιλίες, τις δικές του υποχρεώσεις και καθήκοντα στο σπίτι, τα δικά του βιβλία και πράγματα.

Μην παραβιάζετε το δικαίωμά τους στην αυτονομία

Στην ίδια λογική, οι γονείς με δίδυμα πρέπει να αφήνουν τα δύο αδέρφια να βρουν τις κλίσεις τους και να διευρύνουν τους ορίζοντές τους ανάλογα με τα ενδιαφέροντά τους. Μπορεί το κολυμβητήριο ή το ωδείο να σας κάνει έκπτωση επειδή είναι δίδυμα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θέλουν και τα δύο να γίνουν κολυμβητές ή μουσικοί. Επιτρέψτε τους αρχικά να εντοπίσουν τα ταλέντα που έχουν και στη συνέχεια να τα καλλιεργήσουν, χωρίς να στριμώχνονται σε ρόλους που δεν επιθυμούν. 

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι τα δίδυμα χωρίζονται σε διαφορετικά τμήματα στο σχολείο με σκοπό να ενισχυθεί η ατομικότητά τους -ειδικά αν το ένα από τα δύο είναι πιο δεσποτικό και δεν αφήνει χώρο στο άλλο. Όταν είναι συνέχεια μαζί, αισθάνονται άσχημα που δεν έχουν τον δικό τους «ιδιωτικό» χώρο, αφοσιώνονται στη μεταξύ τους σχέση και δεν κοινωνικοποιούνται με τους συμμαθητές τους και, μοιραία, όλοι συγκρίνουν το διαφορετικό επίπεδο ικανοτήτων τους. Αν θέλετε να τα δείτε να ανθίζουν, δώστε τους την ευκαιρία να αυτονομηθούν και αγαπήσουν τη μοναδικότητά τους. 

v