Πώς θα μεγαλώσουμε παιδιά με ουσιαστικές γνώσεις και όχι μόνο καλούς βαθμούς

Πώς θα μεγαλώσουμε παιδιά με ουσιαστικές γνώσεις και όχι μόνο καλούς βαθμούς

Συχνά μπερδεύουμε τις ουσιαστικές γνώσεις που αποκομίζει ένα παιδί με τους καλούς βαθμούς που παίρνει στο σχολείο. Αυτά τα δύο, όμως, δεν είναι πάντα αλληλένδετα! Για παράδειγμα, ο μαθητής που έμαθε παπαγαλία το μάθημα και κατάφερε να αριστεύσει, ενδεχομένως να ξεχάσει λίγες εβδομάδες αργότερα αυτό που διάβασε. Το ζητούμενο, λοιπόν, είναι να μεγαλώσουμε παιδιά που να έχουν ουσιαστικές γνώσεις, τις οποίες να μπορούν να επικαλεστούν σε οποιεσδήποτε συνθήκες. Πώς θα το καταφέρουμε αυτό;

Με εκπαιδευτικές βόλτες 

Η βιωματική μάθηση, κατά την οποία το παιδί συμμετέχει ενεργά στην εκπαιδευτική διαδικασία, το βοηθά να αφομοιώσει καλύτερα τις νέες πληροφορίες που δέχεται και τελικά να τις θυμάται για πάντα. Ο δικός μας ρόλος είναι καθοριστικός σε αυτό το κομμάτι, αφού, μέσα από διασκεδαστικές δραστηριότητες, έχουμε τη δυνατότητα να φέρουμε το παιδί σε επαφή με νέους κόσμους και νέες πληροφορίες.

Τα Σαββατοκύριακα, λοιπόν, κανονίζουμε να επισκεφτούμε μουσεία, να παρακολουθήσουμε θεατρικές παραστάσεις, παρουσιάσεις παιδικών βιβλίων και κινηματογραφικές ταινίες περνώντας ποιοτικό χρόνο οικογενειακώς. Με αυτό τον τρόπο, τα παιδιά διασκεδάζουν και παράλληλα αποκτούν γνώσεις για την ιστορία, τη γεωλογία, τη ζωολογία, τη φυσική ή τον ελληνικό πολιτισμό, ενώ έρχονται αντιμέτωπα και με κοινωνικά ζητήματα που συναντούν στην καθημερινότητά τους. Μετά από μια τέτοια βόλτα, γονείς και παιδιά έχουν τη δυνατότητα να κάνουν ουσιαστικές και ωφέλιμες συζητήσεις εφ’ όλης της ύλης. 

Με βιβλία γνώσεων 

Τα βιβλία είναι ένας σπουδαίος τρόπος για να ανοίξουν οι ορίζοντες των παιδιών και να γνωρίσουν νέους κόσμους. Τα παραμύθια, η παιδική λογοτεχνία ή ακόμα και τα κόμικ έχουν πάντα κάτι καινούργιο να διδάξουν στους μικρούς αναγνώστες και, σταδιακά, να γίνουν η καλύτερη παρέα τους. Και επειδή η παιδική ηλικία είναι συνυφασμένη με την έμφυτη περιέργεια και τη δίψα για μάθηση, είναι σημαντικό να τις εκμεταλλευτούμε με τον κατάλληλο τρόπο, για να μεγαλώσουμε... μικρούς παντογνώστες.  

Τα παιδικά βιβλία γνώσεων, που είναι γραμμένα με απλό τρόπο και έχουν ευχάριστη εικονογράφηση, βοηθούν τους μικρούς αναγνώστες να εμβαθύνουν στα ενδιαφέροντά τους και να αποκτήσουν νέες γνώσεις. Η σειρά «Μικρή βιβλιοθήκη για νεαρά ανήσυχα πνεύματα», που έχει βασιστεί στις πρωτότυπες αγγλικές εκδόσεις του Oxford University Press και κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, απευθύνεται σε παιδιά από 9 ετών και αποτελείται προς το παρόν από τέσσερα βιβλία. Τα τεχνολογικά γκάτζετ (που λατρεύουν μικροί και μεγάλοι!), ο αόρατος κόσμος των μικροβίων (όσο να πεις, επίκαιρος...), το σύμπαν και τα μυστικά του (ποιο παιδί δεν μαγεύεται από το άγνωστο υπερπέραν;) αλλά και η κλιματική αλλαγή που μας αφορά όλους είναι σύγχρονα θέματα που προκαλούν το ενδιαφέρον των μικρών μας φίλων. 

Τα βιβλία, και ειδικά τα βιβλία γνώσεων, απαντούν στα «πώς;», «τι;» και «γιατί;» των παιδιών και είναι οι καλύτεροι σύμμαχοι των γονιών που επιδιώκουν να μεγαλώσουν ανθρώπους με ευρυμάθεια, κριτική ικανότητα, ευαισθησία και κοφτερό μυαλό.

Με ταξίδια από το... σπίτι

Εκτός από τις γενικές επιστημονικές γνώσεις, είναι καλό να φέρνουμε το παιδί σε επαφή με νέους πολιτισμούς, διαφορετικές κουλτούρες και αντιλήψεις προκειμένου να ανοίξει τους ορίζοντές του. Ο καλύτερος τρόπος για να το πετύχουμε αυτό είναι τα ταξίδια, τα οποία δυστυχώς απαιτούν χρόνο και χρήμα που δεν διαθέτουμε πάντα. Ωστόσο, μπορούμε να δώσουμε στα παιδιά μια μικρή γεύση από τον πλανήτη Γη ταξιδεύοντας από το σπίτι!

Συγκεκριμένα, αφιερώνουμε μια Κυριακή τον μήνα σε μια μακρινή ή κοντινή χώρα και μαθαίνουμε τα πάντα γι’ αυτήν. Αναθέτουμε στα παιδιά να συγκεντρώσουν πληροφορίες για τη γλώσσα, το πολίτευμα και την ιστορία της, ζωγραφίζουμε όλοι μαζί τη σημαία της, παρακολουθούμε ντοκιμαντέρ στο διαδίκτυο, ακούμε την παραδοσιακή της μουσική και δοκιμάζουμε την κουζίνα της.

Εννοείται πως τίποτα δεν μπορεί να αναπληρώσει τη μαγική εμπειρία ενός ταξιδιού, αλλά τουλάχιστον τα παιδιά θα μάθουν γεωγραφία, θα αποκτήσουν γνώσεις που θα τους φανούν χρήσιμες στη μετέπειτα ζωή τους, θα καλλιεργήσουν την ενσυναίσθησή τους και, το σπουδαιότερο, θα μάθουν να αποδέχονται τη διαφορετικότητα. 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v