Συμβουλές για να αντιμετωπίσετε την αφυδάτωση στο δέρμα

Συμβουλές για να αντιμετωπίσετε την αφυδάτωση στο δέρμα

Τα φύλλα πέφτουν μαζί με το θερμόμετρο και το καλοκαιρινό σας μαύρισμα ξεθωριάζει δίνοντας την θέση του σε ένα θολό εκρού που καθόλου δεν σας κολακεύει. Μπορεί να ανυπομονούσατε να έρθει ο Χειμώνας, αλλά σίγουρα δεν σας έλειψε η ξηροδερμία, τα στεγνά χείλη και τα ξηρά χέρια που «φέρνει» κάθε χρόνο μαζί του.

Παρακάτω θα δείτε μερικές πρακτικές συμβουλές «καθημερινής» χρήσης από την φαρμακοποιό-αισθητικό κ. Εύη Κυνηγαλάκη που υπόσχονται να μην αφήσουν τα σημάδια του Χειμώνα να γίνουν εμφανή ούτε στο πρόσωπο ούτε στο σώμα σας.

Πρόσωπο

Ξεκινήστε την ημέρα σας με μία καλή ενυδατική κρέμα που θα περιέχει πανθενόλη ή/και υαλουρονικό οξύ, καθώς και χαμηλή αντηλιακή προστασία.

Για τον καθαρισμό του προσώπου, επιστρέφοντας από την δουλειά στο σπίτι, προτιμήστε γαλάκτωμα και όχι καθαριστικό σε μορφή τζελ ή αφρού που, καθώς χρειάζεται ξέπλυμα, μπορεί να αφυδατώσει το νερό. Αν, βέβαια, έχετε επιδερμίδα με έντονη λιπαρότητα μπορείτε να χρησιμοποιείτε πολύ απαλό αφρό καθαρισμού.

Για ακόμα βαθύτερο καθαρισμό συνιστάται scrub προσώπου ελαφριάς μορφής, μία φορά ανά εβδομάδα με ένα προϊόν πλούσιο σε ενυδατικά έλαια (δείτε παρακάτω πώς θα το φτιάξετε μόνη σας).

Τέλος, κλείστε την ημέρα σας με μία ακόμα πιο «δυνατή» ενυδατική, με πιο παχύρευστη σύνθεση, που θα θρέφει την επιδερμίδα του προσώπου ενώ εσείς κοιμάστε.

Για τα χείλη: Ένα προϊόν με βούτυρο-κακάο, με βιταμίνη Α και Ε, με έλαια αβοκάντο και βαζελίνη είναι ό,τι ακριβώς χρειάζεστε για απαλά και ζουμερά χείλη.

Σώμα

Ο βασικός κανόνας που, σύμφωνα με την κ. Κυνηγαλάκη, δεν πρέπει να ξεχνάμε τον Χειμώνα είναι η βαθιά ενυδάτωση με body lotion καθημερινά μετά το ντους, καθώς και μετά από κάθε είδους αποτρίχωση.

Όπως και για το πρόσωπο, έτσι και για το σώμα, τα συστατικά που πρέπει να περιέχονται στο ενυδατικό γαλάκτωμα σώματος που θα επιλέξουμε είναι οι βιταμίνες Ε και Α, αλλά και τα έλαια αβοκάντο ή αλόης.

Τέλος, για να διατηρείτε την επιδερμίδα στο σώμα σας ενυδατωμένη, μην ξεχνάτε το body scrub μία φορά την εβδομάδα είτε με κάποιο προϊόν του εμπορίου με ελαφριά σύνθεση είτε με μείγμα που μπορείτε να φτιάξετε μόνη στο σπίτι (δείτε παρακάτω).

Στην περίπτωση που, λόγω έντονης ξηροδερμίας, έχουν δημιουργηθεί «ανοίγματα» στην επιδερμίδα (π.χ. στα χέρια ή στους αγκώνες), εφαρμόστε απαραιτήτως κάποια επουλωτική κρέμα που θα αναζητήσετε στο φαρμακείο. Σύμφωνα με την ειδικό, τέτοιες εκδορές μπορούν να οδηγήσουν σε εστίες μικροβίων, για τις οποίες θα αναγκαστείτε μετά να λάβετε φαρμακευτική αγωγή.

Για τα χέρια: Επιλέξτε μία θρεπτική κρέμα χεριών, η οποία να είναι πλούσια σε βιταμίνες, λίπη και έλαια (π.χ. με χαμομήλι, καλέντουλα και γλυκερίνη) και έχετέ την πάντα μαζί σας,

Μην ξεχνάτε το νερό

Μπορεί τον Χειμώνα να μη νιώθουμε την ανάγκη για νερό, όσο το καλοκαίρι, όμως, όπως τονίζει η κ. Κυνηγαλάκη, καθώς το νερό με το οποίο πλενόμαστε αφυδατώνει εξωτερικά το δέρμα τον χειμώνα, η ανάγκη να λαμβάνουμε πολύ νερό «εσωτερικά» γίνεται ακόμα μεγαλύτερη.

Αν, μάλιστα, είμαστε βέβαιες ότι πίνουμε πολύ νερό, ένας εξαιρετικός τρόπος να ενυδατώσουμε καλά το σώμα μας είναι, σύμφωνα με την ειδικό, ο εξής: Απλώστε στο σώμα καλλυντικό λάδι, π.χ. baby oil, και τυλιχτείτε για 20 λεπτά με διάφανη μεμβράνη. Με τον τρόπο αυτό το λάδι θα εισχωρήσει στην επιδερμίδα, ενυδατώνοντάς την σε βάθος. Αν, όμως, δεν πίνουμε αρκετό νερό, η επιδερμίδας μας θα είναι «στεγνή» με αποτέλεσμα το baby oil να μη μπορεί να εισέλθει μέσα από τους πόρους και να δημιουργεί απλά ένα εξωτερικό «φιλμ», εικονικής ενυδάτωσης.

Δεν έχετε όρεξη για νερό; Φροντίστε τουλάχιστον να καταναλώνετε πολλά φρέσκα φρούτα και λαχανικά που έχουν εξίσου σημαντικές ενυδατικές ιδιότητες.

Κάν΄το μόνη σου:

Αναμείξτε μισή κούπα μαύρη ζάχαρη, μία κουταλιά της σούπας μέλι και όσο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο «πάρει» ώστε να γίνει πάστα και κάντε με αυτήν καλό peeling στο σώμα και τα χείλη. Ξεπλύνετε με χλιαρό νερό και απολαύστε βαθιά ενυδάτωση. Το ίδιο peeling μπορείτε να κάνετε και στο πρόσωπο, αντικαθιστώντας όμως στα υλικά που θα χρησιμοποιήσετε την μαύρη ζάχαρη με το σιμιγδάλι.

v