Άλλο τα «baby blues» κι άλλο η επιλόχειος κατάθλιψη: μην την υποτιμάς!

Άλλο τα «baby blues» κι άλλο η επιλόχειος κατάθλιψη: μην την υποτιμάς!

Η στιγμή που μια γίνεται μητέρα, θα έπρεπε να είναι μία από τις πιο ξεχωριστές και χαρούμενες της ζωής της αλλά δεν συμβαίνει πάντα αυτό. Μερικές φορές, τα συναισθήματα ενθουσιασμού επισκιάζονται από αδικαιολόγητη λύπη, υπέρμετρο άγχος ή έντονη κυκλοθυμία. 

Αν είσαι νέα μαμά και νιώθεις αντίστοιχα συναισθήματα, να ξέρεις ότι δεν είσαι η μόνη και, σίγουρα, ΔΕΝ ΦΤΑΙΣ ΕΣΥ! Παρόμοια συμπτώματα παρουσιάζονται είτε όταν μια νέα μαμά έχει τα λεγόμενα «baby blues» είτε όταν βιώνει κάτι πιο σοβαρό, όπως η επιλόχεια κατάθλιψη. 

Τι είναι τα babay blues

«Τα baby blues τείνουν να εμφανίζονται περίπου τρεις έως πέντε ημέρες μετά τη γέννηση του μωρού και κρατάει για περίπου δύο εβδομάδες», λέει η Janet Weatherly, πιστοποιημένη μαία με πολυετή εμπειρία. «Τις πρώτες δύο εβδομάδες μετά τον τοκετό, τα οιστρογόνα και οι ορμονικές αλλαγές που βιώνει η μητέρα γίνονται η αιτία για την έναρξη των συμπτωμάτων που την ταλαιπωρούν αρκετά συχνά».

Μερικά κοινά συμπτώματα είναι το κλάμα, το άγχος και το αίσθημα ανησυχίας ή κατάθλιψης, τα οποία διογκώνονται ακόμα περισσότερο αν προσθέσουμε το άγχος της νέας μητέρας για τις καινούριες ευθύνες που καλείται να αναλάβει. 

Τι είναι η επιλόχεια κατάθλιψη

Η επιλόχεια κατάθλιψη προκαλεί μεγάλες δυσκολίες σε μια μητέρα και επιβαρύνει την ψυχολογία της. Στο 10% με 15% των γυναικών εμφανίζεται περίπου στους έξι μήνες μετά τον τοκετό και συναγωνίζονται τα συμπτώματα της βαριάς κατάθλιψης!

«Υπάρχει μια τεράστια διαφορά μεταξύ των baby blues και της επιλόχειας κατάθλιψης», συμπληρώνει η Janet Weatherly. «Ο πιο διακριτός παράγοντας για να τα ξεχωρίσεις, είναι η διάρκεια των συμπτωμάτων. Τα baby blues υποχωρούν μετά από μερικές εβδομάδες, ενώ η κατάθλιψη μπορεί να διαρκέσει έως και έναν χρόνο ή περισσότερο».

Οι διαφορές μεταξύ των baby blues και της επιλόχειας κατάθλιψης

  • Χρονοδιάγραμμα: το baby blues εμφανίζονται για λίγες ώρες κάθε μέρα και εξαφανίζονται μέσα σε 14 μέρες μετά τον τοκετό. Η επιλόχεια κατάθλιψη, από την άλλη, εμφανίζεται είτε στις πρώτες 4 εβδομάδες είτε στους πρώτους μήνες μετά τον τοκετό και μπορεί να διαρκέσει έως και ένα χρόνο.
  • Συμπτώματα: μερικά από τα συμπτώματα του baby blues είναι ευερεθιστότητα, κόπωση και θλίψη. Τα συμπτώματα της επιλόχειας κατάθλιψης, πάλι, συνήθως είναι πιο σοβαρά και περιλαμβάνουν επιθετικότητα, ακραίο στρες και πιθανώς αισθήματα απομάκρυνσης από το μωρό.

Μην υποτιμάς της επιλόχεια κατάθλιψη!

Όπως διαβάσαμε και στη σελίδα «Blossom - Pregnancy, Birth & Early Parenting», η επιλόχεια κατάθλιψη δεν είναι απλώς μια προσωρινή λύπη, ή η «πεσμένη» διάθεση που βιώνουν πολλές γυναίκες για λίγο, μετά τη γέννηση του μωρού τους. Δεν είναι απλώς οι ορμόνες σου, ούτε κάτι που θα περάσει μόνο του.

Η επιλόχειος κατάθλιψη:

  • Πλήττει 1 στις 7 νέες μητέρες, με συμπτώματα που ποικίλουν σε τύπο και σοβαρότητα, και περιλαμβάνουν συναισθηματικό κατακλυσμό, παράλογους φόβους για την ασφάλεια του νεογέννητου, αίσθημα ανεπάρκειας, έλλειψη ύπνου, άγχος και αυτο-αμφιβολία.
  • Δεν κάνει διακρίσεις. Διάσημες μαμάδες μιλούν ανοιχτά για την εμπειρία τους, βάζοντας το δικό τους πρόσωπο σε αυτή την τόσο κοινή κατάσταση, που συχνά παραμένει αδιάγνωστη, ή και κρυφή, επηρεάζοντας βαθιά τη σχέση της μητέρας με τον εαυτό και το μωρό της, αλλά και κάθε άλλη σχέση της, όπως και την ικανότητά της να λειτουργεί φυσιολογικά στην καθημερινότητα.
  • Εάν αισθάνεσαι πως χρειάζεσαι υποστήριξη ή αν γνωρίζεις μια μαμά που νιώθεις ότι χρειάζεται υποστήριξη, αναζήτησε φροντίδα και βοήθεια από κατάλληλους επαγγελματίες που μπορούν να κάνουν μια σωστή διάγνωση. Η επιλόχειος κατάθλιψη είναι μια σοβαρή, εξουθενωτική νόσος που με την κατάλληλη και έγκαιρη θεραπεία μπορεί να αντιμετωπιστεί και ξεπεραστεί.

Είτε αυτό που αντιμετωπίζετε επιλόχεια κατάθλιψη είτε baby blues, καλό είναι να ζητήσετε βοήθεια από κάποιον ειδικό, για το καλό τόσο το δικό σας όσο και του μωρού. 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v