Παιδίατρος: πότε μπορούμε να στείλουμε το παιδί στο σχολείο μετά από ίωση

Παιδίατρος: πότε μπορούμε να στείλουμε το παιδί στο σχολείο μετά από ίωση

Οι ιώσεις και η εποχική γρίπη βρίσκονται σε έξαρση και η επιστροφή στο σχολείο μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων προβλημάτισε πολύ τους ειδικούς και το Υπουργείο Παιδείας. Τελικά, τα σχολεία άνοιξαν κανονικά και το βασικότερο μέτρο για να μην αποδεκατιστούν ολόκληρες σχολικές τάξεις, είναι να απομονώσουμε το άρρωστο παιδί κρατώντας το μαζί μας στο σπίτι!

Η παιδίατρος Νικολίτσα Κ. Κουτρουμάνη δίνει σαφείς οδηγίες για το πότε ένα άρρωστο παιδί πρέπει να επιστρέψει στις στις δραστηριότητές του, προειδοποιώντας ότι πρέπει να είναι ασυμπτωματικό για τουλάχιστον 24 με 48 ώρες: 

«Πότε επιστρέφει το άρρωστο παιδί στις δραστηριότητές του; 

Πολύ συχνά βιαζόμαστε να επιστρέψει το άρρωστο παιδί στις δραστηριότητές του και τους φίλους του, με αποτέλεσμα να μην έχει αναρρώσει πλήρως, να υποτροπιάζει ή να μεταδίδει την ίωση και σε άλλα παιδιά. Πολλές ιώσεις δε, ακολουθούν διφασική πορεία πυρετού.

Οπότε, πρέπει να θυμόμαστε ότι ένα παιδί με ίωση πρέπει να έχει τουλάχιστον 24-48 ώρες χωρίς κανένα σύμπτωμα ώστε να βγει από το σπίτι του (στον COVID-19 τροποποιούνται περαιτέρω οι οδηγίες λόγω και της καραντίνας). 

Η καταγραφή των συμπτωμάτων (πυρετός, βήχας, διάρροιες κτλ) γίνεται με 24ωρα κι όχι με ημερολογιακές ημέρες. Δηλαδή, αν ένα παιδί ξεκινήσει πυρετό σήμερα στις 1:00 το μεσημέρι, ολοκληρώνει το 1ο 24ωρο πυρετού αύριο μεσημέρι 1:00μμ. Αντίστοιχα, η παύση των συμπτωμάτων αξιολογείται με 24ωρα. 

Δηλαδή, το παιδί που έκανε τελευταίο πυρετό σήμερα το απόγευμα, αύριο πρωί δεν πάει σχολείο. Το παιδί που ναι μεν είναι απύρετο περισσότερες από 24ωρες αλλά συνεχίζει να βήχει έντονα, πάλι δεν πάει σχολείο. Ούτε φυσικά σε άλλες δραστηριότητες όπως άθλημα, χόμπυ, παιδικά πάρτυ, παιδική χαρά, επίσκεψη σε φίλους κτλ. 

Πρέπει να δώσουμε χρόνο στο πάσχον παιδί να αναρρώσει καλά, να επανέλθει πλήρως το ανοσοποιητικό του, διότι είναι πιο επιρρεπές σε επόμενες ιώσεις και συνήθως με πιο βαριά πορεία. Επίσης, προστατεύσουμε από νόσηση και τα υπόλοιπα παιδιά».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v