5 πράγματα που μπορείς να κάνεις για τον εαυτό σου όταν το μωρό σου κοιμάται

5 πράγματα που μπορείς να κάνεις για τον εαυτό σου όταν το μωρό σου κοιμάται

Μόλις γέννησες και είσαι ξετρελαμένη με το νεογέννητό σου, αλλά παράλληλα πονάς, είσαι κουρασμένη και οι ορμόνες σου κάνουν πάρτυ. Είσαι λεχώνα και συχνά έχεις την αίσθηση πως η ζωή σου μετά το παιδί δεν είναι καθόλου όπως την ονειρευόσουν. Την αίσθηση ότι χάνεις τον εαυτό σου και δεν κάνεις τίποτα σωστά.

Αν νιώθεις έτσι, μάθε πως δεν είσαι η μόνη! Το ίδιο συναίσθημα έχουν σχεδόν όλες οι νέες μαμάδες και συνήθως είναι παροδικό. Χρειάζεται να κάνεις λίγη υπομονή και να μην ξεχνάς να φροντίζεις τον εαυτό σου με κάθε ευκαιρία. Πώς; Με πέντε απλούς τρόπους που έχουμε να σου συστήσουμε.

Σίγουρα δεν θα ανακαλύψουμε τον τροχό, αλλά θα σου υπενθυμίσουμε κάποια αυτονόητα πράγματα που όλες οι νέες μαμάδες πρέπει να κάνουν, ακόμα κι αν ξεχνιούνται, βαριούνται ή νιώθουν τύψεις όταν ασχολούνται με τον εαυτό τους. 

Στη φάση που βρίσκεσαι, πρέπει να θυμάσαι το εξής: όταν το μωρό κοιμάται, είναι η μόνη ευκαιρία που έχεις για να κάνεις κάτι για σένα - ακόμα κι αν πρόκειται για το πιο απλό πράγμα του κόσμου, όπως η ταβανοθεραπεία! Τι άλλο μπορείς να κάνεις;

Ξεκουράσου

Σίγουρα έχεις ακούσει πολλές φορές τη συμβουλή «Όταν το μωρό κοιμάται, κοιμήσου και εσύ». Όσο κοινότοπη κι αν ακούγεται, θα σου την πούμε κι εμείς. Ακόμα κι αν δεν μπορείς να κοιμηθείς, όμως, εκμεταλλεύσου εκείνες τις ώρες για να χαλαρώσεις και να ξεκουραστείς. Δες την αγαπημένη σου σειρά στην τηλεόραση, διάβασε εκείνο το βιβλίο που δεν προλαβαίνεις με τίποτα να τελειώσεις ή απλά άκου μερικά τραγούδια που σε χαλαρώνουν. Ακόμα καλύτερα, ξάπλωσε και κλείσε τα μάτια χωρίς να σκέφτεσαι απολύτως τίποτα. 

Μίλα με μια φίλη σου στο τηλέφωνο

Η επικοινωνία με τον έξω κόσμο είναι πολύ σημαντική τους πρώτους μήνες της μητρότητας. Είναι μια ευκαιρία να βγεις από τον μικρόκοσμό σου  που έχει ως επίκεντρο τις ανάγκες του μωρού και να νιώσεις όπως παλιά. Μίλα λοιπόν με τις φίλες σου είτε στο τηλέφωνο είτε σε κάποιο από τα group chats που έχετε και προσπάθησε να ξαναβρείς τον εαυτό σου. Στο μεταξύ, μπορεί να τσιμπήσεις και καμιά χρήσιμη συμβουλή για το μωρό που δυσκολεύεται να θηλάσει... 

Περιποιήσου τον εαυτό σου

Δεν χρειάζεται να βάλεις τα καλά σου ή να δοκιμάσεις τη νέα σούπερ ντούπερ μάσκαρα που αγόρασες πριν τον τοκετό... Αρκεί να κάνεις ένα ζεστό ντους, να φορέσεις μια καθαρή και φρεσκοσιδερωμένη φόρμα και να χτενίσεις τα μαλλιά σου. Αυτά αρκούν για να νιώσεις ανανεωμένη και έτοιμη να συνεχίσεις τη μέρα σου, όσο δύσκολη κι αν είναι

Πέρνα χρόνο με τον σύντροφό σου

Ξέρεις ήδη πολύ καλά πως ο χρόνος με τον σύντροφό σου είναι πλέον περιορισμένος. Μόλις καθίσετε να δείτε μια ταινία το μωρό θα θέλει άλλαγμα, τάισμα και νανούρισμα ή θα σε έχει στο πόδι λόγω κολικών. Μην χάνεις χρόνο, λοιπόν! Όταν το μωρό κοιμηθεί, τρέχα κοντά του και διεκδίκησε μια θεραπευτική αγκαλιά, μια τρυφερή κουβέντα και φυσικά την αγάπη του. 

Κάνε κάτι που σε χαλαρώνει

Εκτός από το βιβλίο σου που ανυπομονείς να τελειώσεις ή την αγαπημένη σου σειρά που μόλις κυκλοφόρησε νέα επεισόδια, υπάρχουν κι άλλες ασχολίες που μπορούν να σε χαλαρώσουν και να σε ξεκουράσουν. Αρκετές λεχώνες κάνουν γιόγκα ή πιλάτες, ενώ κάποιες άλλες προτιμούν το πλέξιμο ή τη ζωγραφική. Κάθε γυναίκα έχει τα δικά της χόμπυ και καλό είναι να μην τα παραμελήσει επειδή έγινε μαμά. Σε μια ισορροπημένη ζωή, χωράνε όλα!

v