Μην ακούτε κανέναν: 6 λόγοι που είναι υπέροχο να έχεις μοναχοπαίδι

Μην ακούτε κανέναν: 6 λόγοι που είναι υπέροχο να έχεις μοναχοπαίδι

Όση ώρα διαβάζω τις διάφορες έρευνες για τα μοναχοπαίδια, παρατηρώ την έφηβη μοναχοκόρη μου βυθισμένη σε ένα μπλοκ ζωγραφικής. Ο τρόπος που σκετσάρει, η αφοσίωσή της σε αυτό που κάνει και το χαμόγελο που σχηματίζεται πού και πού στο πρόσωπό της, μαρτυρά ότι όχι μόνο δεν πλήττει αλλά ότι περνά και μόνη της καλά.

Και για να σας προλάβω, το να απολαμβάνει τη ζωή της χωρίς αδέρφια είναι μια δεξιότητα που ανέπτυξε σχετικά νωρίς και που πλέον την έχει αναγάγει σε άλλα επίπεδα! Κάθε φορά που με κατακλύζουν οι ενοχές επειδή «δεν της έκανα αδερφάκι για να παίζει», αρκεί να δω τη χαρά στο πρόσωπό της για να τις διώξω μακριά.

Φυσικά, έχοντας μεγαλώσει με αδέρφια, ξέρω καλά τα πλεονεκτήματα της μεγάλης οικογένειας. Ωστόσο, σύμφωνα και με τους ειδικούς, υπάρχουν πάρα πολλές θετικές πλευρές και στο να είσαι (αλλά και στο να μεγαλώνεις) μοναχοπαίδι.

Έχουν πιο στενή σχέση με τους γονείς τους 

Σύμφωνα με μια μελέτη, όπου πήραν μέρος μοναχοπαίδια που έχουν κλείσει τα 20, δήλωσαν πως έχουν αναπτύξει πολύ στενή σχέση με τους γονείς τους. Μάλιστα, νιώθουν ευγνωμοσύνη που δεν χρειάστηκε να ανταγωνιστούν τα αδέρφια τους ή να μοιραστούν την προσοχή των γονιών τους.

«Κέρδισα πολύ προσοχή από τους γονείς μου», εξηγεί μία από τις συμμετέχοντες στην έρευνα. «Έπαιξαν μαζί μου, με βοηθούσαν στα μαθήματά μου, με στήριξαν σε ό,τι με ενδιέφερε και δεν έχασαν ούτε έναν αγώνα ή σχολική παράσταση. Πήρα πολλή αγάπη και φροντίδα», καταλήγει. 

Άλλοι συμμετέχοντες, μίλησαν για τη στενή σχέση που έχουν αναπτύξει με τους γονείς τους, σε αντίθεση με τους συνομηλίκους τους με αδέρφια, λέγοντας χαρακτηριστικά πως με τα χρόνια, οι γονείς τους έγιναν οι καλύτεροί τους φίλοι. 

Μια 46χρονη γυναίκα, μητέρα και η ίδια πια, ανέφερε κατά τη διάρκεια της έρευνας πως η στενή σχέση που είχε με τους γονείς της την έκαναν να νιώθει ασφαλής και ξεχωριστή, ενώ δεν της στέρησαν ποτέ καμία εκπαιδευτική ευκαιρία.

Δεν το βάζουν κάτω

Είναι τύποι πεισματάρηδες και συνήθως βγαίνουν νικητές! Μια έρευνα φοιτητών ιατρικής που έγινε στην Κίνα, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα μοναχοπαίδια, όπως και τα μικρότερα παιδιά της οικογένειας, είναι συχνά άτομα φιλόδοξα, με αυτοπεποίθηση, ευφυία και πολλά ενδιαφέροντα!

Περνούν και μόνα τους καλά

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, τα μοναχοπαίδια μπορούν να αξιοποιούν δημιουργικά τον χρόνο που περνούν μόνα τους, ένα προσόν που τα βοηθά ιδιαίτερα στην ενήλικη ζωή τους. Οι ερευνητές κατέληξαν στο εξής συμπέρασμα: «τα μοναχοπαίδια απολάμβαναν και εκτιμούσαν τον χρόνο που περνούν με τον εαυτό τους. Αν είχαν μεγαλώσει με αδέρφια, είτε θα ένιωθαν απογοητευμένα που δεν έχουν ποτέ προσωπικό χρόνο είτε δεν θα ήξεραν πώς να τον αξιοποιήσουν».

Συμπλήρωσαν, μάλιστα, πως αρκετοί από τους συμμετέχοντες όχι μόνο απολαμβάνουν να περνούν χρόνο μόνοι τους αλλά ως παιδιά, αξιοποίησαν αυτόν τον χρόνο καλλιεργώντας τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους - κάτι που δεν θα είχαν κάνει σε τόσο μεγάλο βαθμό αν είχαν αδέλφια για να παίξουν μαζί. 

Διαχειρίζονται καλύτερα τα συναισθήματά τους 

Στην έρευνα του 1987 που αναφέρθηκε παραπάνω, περιλαμβάνεται κι ακόμη ένα σημαντικό συμπέρασμα: τα μοναχοπαίδια είναι καλά στο να εκλογικεύουν καταστάσεις, να ηρεμούν τον εαυτό τους όταν περνάνε δύσκολες στιγμές και μεταβολίζουν δύσκολα συναισθήματα. Η πολλή παρέα με ενήλικες; Ποιος ξέρει…

Κάνουν φιλίες που κρατάνε μια ζωή

Οι πιστές, μακροχρόνιες φιλίες είναι κανόνας για τα μοναχοπαίδια, καθώς οι οικογένειες με ένα παιδί προσπαθούν να αντισταθμίσουν τα οφέλη της μεγάλης οικογένειας επενδύοντας στις κοινωνικές επαφές του παιδιού τους. Συγκεκριμένα, ενθαρρύνουν το μοναχοπαίδι να περνάει χρόνο εκτός σπιτιού καλλιεργώντας δεξιότητες όπως η συνεργασία, το μοίρασμα και η ενσυναίσθηση, ενώ μαθαίνει να βάζει τα όριά του και να συνάπτει φιλίες. 

Ένας 64χρονος που συμμετείχε στην έρευνα δήλωσε ότι δεν μετάνιωσε καθόλου που ήταν μοναχοπαίδι. «Μεγάλωσα περιτριγυρισμένος από μια μεγάλη ομάδα παιδιών στην ηλικία μου και δεν ένιωσα ποτέ μειονεκτικά που είμαι μοναχοπαίδι! Για την ακρίβεια δεν είχα καν αναρωτηθεί πώς θα ήταν η ζωή μου με αδέρφια μέχρι που παντρεύτηκα μια σύζυγο που έχει αδέρφια».

Ένας αναπληρωτής καθηγητής ψυχολογίας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια μελέτησε τις διαφορές προσωπικότητας και κοινωνικών δεξιοτήτων μεταξύ παιδιών χωρίς αδέρφια και παιδιών με αδέρφια και βρήκε τις δύο ομάδες εντυπωσιακά παρόμοιες. Εν ολίγοις, τα μοναχοπαίδια έχουν κοινωνικές δεξιότητες ίδιες με εκείνες των παιδιών που μεγαλώνουν με αδέρφια.

Έχουν λιγότερες πιθανότητες να περάσουν κατάθλιψη ως έφηβοι

Σύμφωνα με έρευνα του όχι και τόσο μακρινού 2011, οι έφηβοι με αδέρφια αντιμετωπίζουν αρκετές δυσκολίες. Δυσκολίες που συνδέονται με την κατάθλιψη. Αντίθετα, τα μοναχοπαίδια δεν περνάνε τόσο δύσκολα.

Πληροφορίες από susannewmanphd.com και scarymommy.com

v