Δεν μπορώ να συγχωρήσω τη μητέρα μου που καθάρισε το σπίτι μου και πέταξε πράματα χωρίς να με ρωτήσει

Δεν μπορώ να συγχωρήσω τη μητέρα μου που καθάρισε το σπίτι μου και πέταξε πράματα χωρίς να με ρωτήσει
Η παρακάτω απάντηση δεν προέρχεται από κάποιο αυτόματο πρόγραμμα, ούτε από ένα ανώνυμο συντάκτη. Είναι από ένα πραγματικό γονιό, σαν εσένα, με ένα πραγματικό προβληματισμό, όπως οι δικοί σου. Στο «Όσα οι γονείς ρωτούν», η ψυχολόγος Ρομίνα Σαλούστρου απαντά σε αυτά τα προβλήματα, έγκυρα και με ευαισθησία. Αγόρασε τώρα το βιβλίο εδώ. Γιατί γονιός δε γεννιέσαι, γίνεσαι!
Ερώτηση:

***Κάντε τη δική σας ερώτηση στην ειδικό, αν κάποιο πρόβλημα στη σχέση σας, σας απασχολεί!***

Πρέπει να συγχωρήσω τη μητέρα μου που πήγε και "καθάρισε" το εξοχικό μου σπίτι που βρίσκεται από πάνω από το πατρικό μου και χωρίς να με ρωτήσει πέταξε πράγματά μου και βιβλία μου τα οποία ήθελα να έχω για εκεί. Εννοείται ότι στην τελευταία μου επίσκεψη είχα καθαρίσει και δεν υπήρχε δικαιολογία καθώς ξέρω ότι δεν υπήρχε κάτι που να είχε χαλάσει. Δεν της μιλάω ήδη σχεδόν δύο μήνες. Νιώθω ακόμη θυμό και δεν μπορώ να το αφήσω πίσω μου. Από την άλλη αισθάνομαι άσχημα και λυπάμαι που στερώ τη γιαγιά από τα εγγόνια της ειδικά τις γιορτινές μέρες. Ξέρω ότι λυπάται αλλά ό,τι πέταξε δεν μπορεί να αντικατασταθεί και έτσι κι εγώ δεν μπορώ να το αφήσω να περάσει.

Απάντηση:

Αγαπητή αναγνώστρια,

Ο χρόνος δε γυρίζει πίσω. Και κάτι δύσκολο που έχει γίνει δε μπορεί να διαγραφεί. Οι ιστορίες των ανθρώπων πάντα έχουν πολλές ή λίγες δύσκολες περιόδους. Οι ανθρώπινες σχέσεις πάντα περνούν φάσεις καλές και δύσκολες. Ή θα κρατάτε πεισματικά τη δύσκολη ιστορία και θα λειτουργεί ως εμπόδιο στην ανάπτυξη σας ή θα αξιοποιήσετε την εμπειρία σας για να πάτε καλύτερα τις σχέσεις σας στη συνέχεια.

Κατανοώ τι σας έχει ενοχλήσει. Αλλά δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι προς το καλύτερο εάν κόψετε τη σχέση με τη μητέρα σας. Αντιθέτως, η ένταση θα φουντώνει και το αίσθημα της αδικίας θα σας στοιχειώσει. Δώστε ευκαιρίες στις σχέσεις σας. Εξηγήστε τι σας δυσκόλεψε και βάλτε καλύτερους όρους για το μέλλον.

Σκεφτείτε τα παιδιά σας. Δεν τους στερείτε μονάχα τη γιαγιά τους. Τους στερείτε την πολύτιμη εμπειρία να βλέπουν τη μητέρα του να σχετίζεται καλά, να διαπραγματεύεται, να διαφωνεί, να συγχωρεί! Πολύτιμες αξίες που βιωματικά κληρονομείτε στα παιδιά σας!

Σας ευχαριστώ.

*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια. 

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v