10 σημάδια ότι πρέπει να φύγεις από μια σχέση... τρέχοντας!

10 σημάδια ότι πρέπει να φύγεις από μια σχέση... τρέχοντας!

Ο έρωτας έρχεται για να μας αλλάξει όχι μόνο την καθημερινότητα, αλλά και την ίδια μας τη ζωή. Μας κινητοποιεί, μας ταξιδεύει και μας βάζει φτερά ακόμα κι όταν πατάμε με τα δύο μας πόδια γερά πάνω στη γη. Γι' αυτό και δεν είναι εύκολο να εντοπίσουμε από την αρχή ότι μας περιμένει στη γωνία μια τοξική και κακοποιητική σχέση!

Ωστόσο, υπάρχουν σημάδια που, αν τα δείτε, καλύτερα να φύγετε από τη σχέση ή τον γάμο σας τρέχοντας, πριν να είναι αργά.

Θέλει να ελέγχει τα πάντα

Οι άνθρωποι που προσπαθούν να ελέγξουν τις κινήσεις, τις αποφάσεις ή τις πεποιθήσεις σας ενδιαφέρονται περισσότερο για τις δικές τους ανάγκες παρά για το τι είναι καλύτερο για εσάς. Σε μια υγιή σχέση, υπάρχει ελευθερία κινήσεων, αμοιβαίοι συμβιβασμοί και κατανόηση. κανείς δεν ελέγχει κανέναν! 

Δυσκολεύεται να εμπιστευτεί

Η εμπιστοσύνη είναι βασικό θεμέλιο για μια υγιή σχέση κι όταν απουσιάζει, τα πράγματα δεν είναι καλά! (Μην ξεχνάμε ότι στο όνομα της «υπερβολικής αγάπης» και της ακραίας ζήλιας έχουν γίνει δεκάδες γυναικοκτονίες). Φυσικά, όλοι έχουμε αμφιβολίες μερικές φορές αλλά δεν πρέπει να μας εμποδίσουν να εμπιστευτούμε τους ανθρώπους της ζωής μας. Οι υγιείς σχέσεις απαιτούν εμπιστοσύνη και από τις δύο πλευρές.

Σε μειώνει συστηματικά

Οι πιο κοντινοί σου άνθρωποι πρέπει να σε κάνουν να νιώθεις καλά, όχι να σου ρίχνουν την ψυχολογία. Όταν αγαπάς κάποιον, δεσμεύεσαι να τον υποστηρίζεις, να του στέκεσαι και να τον ενθαρρύνεις να γίνεται καλύτερος. Αν δεν νιώθετε αυτή την υποστήριξη από τον σύντροφό σας, καλό θα ήταν να απομακρυνθείτε.

Σε κακοποιεί συναισθηματικά ή σωματικά

Η σωματική, συναισθηματική και ψυχική κακοποίηση είναι αναμφισβήτητα ένα «red flag» που δεν πρέπει να αγνοείς. Ο σύντροφός μας είναι δίπλα μας για να μας συμπαραστέκεται και να μας καταλαβαίνει, όχι να μας χρησιμοποιεί σαν σάκο του μποξ για να εκτονώνει τα δικά του προβλήματα. Μάλιστα, η λεκτική και συναισθηματική βία δεν είναι εύκολο να εντοπιστούν αμέσως όπως η σωματική βία, αλλά μακροπρόθεσμα είναι το ίδιο επιβλαβής. 

Είναι ναρκισσιστής

Η ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας είναι ένα πολυσύνθετο θέμα ψυχικής υγείας που δεν εντοπίζεται αμέσως. Οι ναρκισσιστές πιστεύουν ότι ο κόσμος περιστρέφεται γύρω από αυτούς κι αν προσπαθήσεις να τους πεις το αντίθετο, ακολουθούν καβγάδες και ακραίες καταστάσεις. Η συναισθηματική εμπλοκή με ένα ναρκισσιστικό άτομο μπορεί να είναι εξουθενωτική και τραυματική. Οι ανάγκες του θα θεωρούνται πάντα πιο σημαντικές από τις δικές σου.

Έχει θέματα διαχείρισης θυμού

Εάν ο σύντροφός σου δεν μπορεί να διαχειριστεί τον θυμό του, σε κάνει να νιώθεις ανασφάλεια ή απειλή κατά τη διάρκεια ενός καβγά. Σε μία σχέση, πρέπει να νιώθουμε άνετα όταν προκύπτουν δύσκολα θέματα που ίσως οδηγήσουν σε σύγκρουση, χωρίς να φοβόμαστε πώς θα αντιδράσει ο άλλος. Όποιος χρησιμοποιεί τον θυμό ως τακτική εκφοβισμού, επιδεικνύει τοξική συμπεριφορά.

Παρουσιάζει σημάδια συνεξάρτησης

Συνεξάρτηση είναι όταν αναλαμβάνεις τα προβλήματα των άλλων, τις ανάγκες, τα συναισθήματά, τις προτιμήσεις, τους στόχους, τη ζωή τους, σα να είναι δικά σου, παραμελώντας ή ακόμη και χάνοντας επαφή με τα πραγματικά δικά σου. Η συνεξάρτηση ή ο «εθισμός στις σχέσεις», συμβαίνει όταν δύο άτομα βασίζονται ο ένας στον άλλο αποκλειστικά για συναισθηματική, ψυχολογική, ακόμη και σωματική υποστήριξη. Αυτό τους αποξενώνει από τις άλλες σχέσεις τους και μπορεί να εμποδίσει την προσωπική τους ανάπτυξη.

Ζηλεύει συστηματικά 

Είναι φυσικό να νιώθετε ζήλια όταν ο σύντροφος ή ο φίλος σας περνά πολύ χρόνο με άλλους. Ωστόσο, αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία για να το αφήσετε να θολώσει την κρίση σας. Όταν ο σύντροφός σου ζηλεύει κάθε φορά που μιλάς ή κάνεις παρέα με κάποιον άλλον (μπορεί να είναι ένας συνάδερφος, η κολλητή σου ή ένα μέλος τη οικογένειάς σου), τελικά ενδιαφέρεται περισσότερο για τις ανάγκες του παρά για την ευτυχία σου.

Σου κάνει gaslighting

«Gaslighting» είναι η απόπειρα χειραγώγησης κάποιας/-ου με στόχο να αμφισβητηθεί η ορθότητα της σκέψης της/του. Πρόκειται για μια ύπουλη μορφή ψυχολογικής κακοποίησης, η οποία κάνει το θύμα να αμφιβάλλει για τα συναισθήματα και τη λογική του.  Τα θύματα του gaslighting νιώθουν ένοχα, ανεξάρτητα από το αν έκαναν κάτι λάθος ή όχι. 

 

Έχει ασυνεπή συμπεριφορά

Υπάρχουν αρκετοί σύντροφοι, είτε σε καινούριες είτε σε μακροχρόνιες σχέσεις, που η συμπεριφορά τους δεν έχει καμία συνέπεια. Τη μία μέρα «στα δίνουν όλα» και ασχολούνται μόνο μαζί σου και την επόμενη σου φέρονται σαν να είσαι ξένη. Ωστόσο, αν κάποιος ενδιαφέρεται πραγματικά για σένα και έχει επενδύσει στη σχέση σας, θα δείξει συνεπή συμπεριφορά. τα συναισθήματα και οι πράξεις του θα είναι σταθερές κι εσύ θα ξέρεις τι να περιμένεις.  

Πληροφορίες από betterup.com

v