5 μύθοι για τα νεογέννητα που πρέπει να σταματήσουμε να διαδίδουμε

5 μύθοι για τα νεογέννητα που πρέπει να σταματήσουμε να διαδίδουμε

Οι πρώτοι μήνες με το μωρό στο σπίτι είναι μαγικές, ιδιαίτερες και... δύσκολες. Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι νέοι γονείς είναι ασταμάτητες και οι απορίες τους πέφτουν βροχή! Άλλες τόσες, όμως, είναι και οι ενοχές τους κάθε φορά που εμείς οι «παλιότεροι» διαδίδουμε μύθους που δεν ευσταθούν (ή δεν ευσταθούν για όλους...) όπως οι παρακάτω πέντε:

«Πολύ σύντομα θα κοιμάται ολόκληρη τη νύχτα, μην ανησυχείς!»

Το να λες κάτι τέτοιο σε έναν νέο γονιό, είναι αναληθές και βλαβερό! Δεν αναπτύσσονται όλα τα μωρά με τον ίδιο τρόπο, ούτε έχουν την ίδια προσωπικότητα. Κάθε μωρό είναι διαφορετικό, ενώ τα περισσότερα έχουν μικρό στομαχάκι και ξυπνάνε συχνά μέσα στη νύχτα για να φάνε. 

Στην πραγματικότητα, ένα μωρό κατά τους πρώτους μήνες της ζωής του, κοιμάται συνεχόμενα το πολύ 5 με 6 ώρες. Γι' αυτό, όταν λες σε έναν νέο γονιό ότι το μωρό του πρέπει να πέφτει για ύπνο στις 9 το βράδυ και να ξυπνάει κατευθείαν στις 6 το πρωί, τον κάνεις να νιώθει αποτυχημένος και «κακός γονιός».  

Πριν αρχίσετε να διαιωνίζετε αυτές τις μη ρεαλιστικές ιδέες για τον ύπνο του νεογέννητου, θυμηθείτε ότι ένα μωρό χρειάζεται φαγητό ανά μικρά, τακτικά χρονικά διαστήματα, για όλο το 24ωρο. Μπορεί το δικό σας να ήταν η εξαίρεση και να κοιμόταν 10 ώρες στους 3 μήνες, αλλά το δικό μας δεν είναι και είναι φυσιολογικό! 

«Αυτός είναι ο σωστός τρόπος για να το μεγαλώσεις!»

«Να θηλάσω ή όχι; Πόσο καιρό πρέπει να θηλάσω; Πειράζει που κοιμίζω το μωρό στο κρεβάτι μου; Τι ώρα να το βγάζω βόλτα; Κάθε πότε να το κάνω μπάνιο;»: ερωτήσεις που έχουν όλοι οι νέοι γονείς και που πρέπει να συμβουλεύονται τον παιδίατρό τους για να είναι υγιή και ασφαλή τα παιδιά τους. 

Από κει και πέρα, όμως, οι ψυχολόγοι συνιστούν ένα και μόνο πράγμα: αφού διασφαλίσεις ότι το μωρό σου δεν κινδυνεύει, μπορείς να φτιάξεις τη ζωή της οικογένειάς σου όπως σε βολεύει καλύτερα. Ευτυχώς, δεν υπάρχει μόνο ένας «σωστός τρόπος» για να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας. 

Μια νέα μαμά μπορεί να θηλάσει για 4 μήνες και να κάνει συγκοίμηση και μια άλλη να θηλάζει για 4 χρόνια και να μην θέλει να μοιράζεται το συζυγικό κρεβάτι με τα παιδιά της. Δεν υπάρχει σωστό και λάθος - υπάρχει μόνο αυτό που ταιριάζει στο δικό μας οικογενειακό μοντέλο. 

Μην συγκρίνετε λοιπόν τον εαυτό σας με άλλους γονείς και άλλους τρόπους διαπαιδαγώγησης. Αφουγκραστείτε τις ανάγκες του δικού σας μωρού, ακολουθήστε το ένστικτό σας και κάντε ό,τι καλύτερο μπορείτε σύμφωνα με τα δικά σας όρια. 

«Μην το παίρνεις συνέχεια αγκαλιά, θα κακομάθει»

Ένας ακόμα μύθος που ακούμε συχνά οι νέες μανούλες (κυρίως από τις μεγαλύτερες γυναίκες). Ωστόσο, η επιστήμη δεν επιβεβαιώνει κάτι τέτοιο! Σύμφωνα με την παιδίατρο  Νικολίτσα Κουτρουμάνη, «τα μωρά έχουν την ανάγκη για σωματική επαφή και συναισθηματική κάλυψη. Όταν κλαίνε (ακόμα κι αν απλά θέλουν παρέα) πρέπει κάποιος να τους καλύψει αυτή την ανάγκη. Αν εμείς επιλέγουμε να μην το κάνουμε, απ’ ευθείας το μωρό λαμβάνει το μήνυμα ότι ‘’και να κλαίς, κανείς δεν θα σου καλύψει τις ανάγκες’’, οπότε σύντομα παραιτείται. Αυτό φέρνει αποξένωση και ανασφάλεια στο μωρό (και μετέπειτα το παιδί και τον ενήλικα).

Όταν ένα μωρό που κλαίει και δεν το πάρουμε αγκαλιά, πάψει να κλαίει, δεν το κάνει γιατί τελικά δεν του χρειαζόταν η αγκαλιά ή η παρηγοριά, αλλά γιατί ένιωσε ότι δεν έχει νόημα να το ζητά και αποσύρεται στη μοναξιά του. Παρόμοιες ανάγκες εκφράζουν και μεγαλύτερα παιδιά κατά τη διάρκεια της ημέρας ή της νύχτας. 

Η αγκαλιά είναι μια δωρεάν πράξη αγάπης που προσφέρει ηρεμία, ασφάλεια και γλυκά συναισθήματα σε ένα μωρό (αλλά και σε μεγαλύτερα παιδιά ή ενήλικες). Η σωματική επαφή, τα χάδια, η ασφάλεια της αγκαλιάς του γονιού, βάζει γερές βάσεις για ένα ψυχικά και νοητικά ισορροπημένο παιδί».

«Οι γονείς πρέπει να απολαμβάνουν κάθε λεπτό με το μωρό τους»

Οι νέοι γονείς ακούν τόσο συχνά πως «η ζωή με το μωρό είναι τέλεια», ότι «η περίοδος που είναι τόσο μικρά κρατάει πολύ λίγο» και πως «πρέπει να απολαμβάνουν κάθε της λεπτό πριν να είναι αργά», που τελικά νιώθουν ένα είδος ψυχαναγκασμού. Η πραγματικότητα, όμως, είναι τελείως διαφορετική!

Αυτή η συμβουλή είναι αχρείαστη και κάνει τους νέους γονείς να έχουν ενοχές κάθε φορά που νιώθουν εξαντλημένοι και κακόκεφοι. Γιατί πρέπει σώνει και ντε να απολαμβάνουν το μεταμεσονύχτιο ξύπνημα για αλλαγή πάνας ή τις μέρες που το μωρό τους έχει κολικούς και κλαίει ασταμάτητα; 

Αντί να συμβουλεύετε τους νέους γονείς να «απολαμβάνουν κάθε δευτερόλεπτο», αφήστε τους να δώσουν τους αγώνες τους, να βρουν τις ισορροπίες τους και να επιλέξουν μόνοι τους τι θα απολαύσουν και τι όχι, χωρίς να τους γεμίζετε ενοχές.

«Ξεκίνα να γυμνάζεσαι γιατί θα σου μείνουν τα κιλά της εγκυμοσύνης»

Η απόκτηση ενός μωρού αφήνει πίσω της μια μεγάλη πληγή, ένα κουρασμένο σώμα και μια νέα μαμά που χρειάζεται (περισσότερο από ποτέ!) ενέργεια και δυνάμεις. Το να ξεκινά την σεξουαλική της ζωή, το γυμναστήριο και μια ειδική διατροφή για να χάσει κιλά 6 μόλις εβδομάδες μετά τον τοκετό, όπως συμβουλεύουν οι περισσότεροι, ίσως να μην είναι ότι καλύτερο. 

Μπορεί κάποιες γυναίκες να το κάνουν χωρίς επιπτώσεις, αλλά αυτό δε σημαίνει πως πρέπει (ή πως μπορούν) να το κάνουν όλες. Αφήστε τις νέες μαμάδες ήσυχες να βρουν τα πατήματά τους και να προσαρμοστούν στον νέο τους ρόλο με την ησυχία τους. 

Να είστε σίγουροι ότι το σώμα μιας νέας μαμάς επανέρχεται στην προηγούμενη κατάσταση οποιαδήποτε στιγμή το θελήσει η ίδια. Ωστόσο, η απόφαση είναι καθαρά δική της και δεν χρειάζεται υπενθυμίσεις από κανέναν. Στο κάτω κάτω, μπορεί να μην θέλει να χάσει τα κιλά της εγκυμοσύνης - δικά της είναι, ό,τι θέλει τα κάνει. 

Πηγή: mother.ly

v