Ερωτική ζωή μετά τα 50: τι αλλάζει και τι γίνεται (ακόμα) καλύτερο

Ερωτική ζωή μετά τα 50: τι αλλάζει και τι γίνεται (ακόμα) καλύτερο

Η εμμηνόπαυση ξεκινά συνήθως στην ηλικία των 50 και είναι μια πολύ σημαντική φάση στη ζωή μιας γυναίκας, αφού οι ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν την επηρεάζουν τόσο σωματικά, όσο και ψυχολογικά. Εκτός από τις εφιδρώσεις, τις εξάψεις και την διακοπή της περιόδου, μια γυναίκα στην εμμηνόπαυση παλεύει σχεδόν καθημερινά και με τις μεταπτώσεις στην ψυχολογία της αλλά και τις αλλαγές στην ερωτική της ζωή.

Τι αλλάζει

Τα οιστρογόνα μειώνονται και το σώμα μας αλλάζει

Με το πέρασμα του χρόνου, το γυναικείο σώμα αλλάζει επηρεάζοντας το γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα. Με την αύξηση της ηλικίας παρατηρείται απώλεια οιστρογόνων που προκαλεί τη μείωση της ροής του αίματος στον κόλπο και των κολπικών εκκρίσεων, με αποτέλεσμα ο κολπικός ιστός να γίνεται λεπτότερος, πιο ξηρός και λιγότερο ελαστικός, παράγοντες που συχνά οδηγούν σε επώδυνη σεξουαλική επαφή, ενώ οι κολπικές λοιμώξεις κάνουν πιο συχνά την εμφάνισή τους.

 Αλλαγές και στην ψυχολογία μας

Kατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης οι γυναίκες βιώνουν μεγάλες συναισθηματικές αλλαγές και μεταπτώσεις. Πολλές μάλιστα εμφανίζουν συμπτώματα έντονου άγχους ακόμη και κατάθλιψης όπως είναι η έντονη θλίψη, ο θυμός, η ευερεθιστότητα και τα ξεσπάσματα σε φωνές ή κλάματα. Η σκέψη πως η περίοδος που διανύουν είναι το τέλος της νιότης τους και οι αλλαγές στο σώμα τους, τις κάνουν να νιώθουν λιγότερο ελκυστικές και απομακρύνονται ερωτικά από το σύντροφό τους.

Οι σεξουαλικές δυσλειτουργίες που αποτελούν μία φυσιολογική ροή του γυναικείου αναπαραγωγικού κύκλου, έχουν συναισθηματικό κόστος και μειώνουν την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθησή τους.

Τι γένεται (ακόμα) καλύτερο

Ξέρεις τι θέλεις και πώς το θέλεις!

Στα 50 σου είσαι πιο ώριμη από ποτέ και το σεξ δεν είναι απλά μια διαδικασία που μπορεί και να πετύχει. Πλέον ξέρεις τι θέλεις, πώς να το ζητήσεις και πώς να το πάρεις. Η επιθυμία σου για σεξ ίσως να μην είναι τόσο έντονη και συχνή όσο παλιά, αλλά το αποτέλεσμα είναι ακριβώς αυτό που έχεις ανάγκη. Με λίγα λόγια, η ποιότητα υπερτερεί της ποσότητας κι αυτό είναι μεγάλο πλεονέκτημα. 

Η λίμπιντο πέφτει, αλλά όχι όσο μας λένε...

Η περίοδος της εμμηνόπαυσης σηματοδοτείται από τη γρήγορη και απότομη μείωση των οιστρογόνων. Η έλλειψη των οιστρογόνων, με τη σειρά της, συμπτώματα όπως η κολπική ξηρότητα και η ατροφία του κόλπου, ενώ χάνεται η ελαστικότητα του κόλπου. Το αποτέλεσμα είναι να αποφεύγουμε τη σεξουαλική επαφή, επειδή είναι πιο επώδυνη. 

Τα καλά νέα όμως είναι πως η λίμπιντο δεν χάνεται στις γυναίκες μέσης ηλικίας, σε αντίθεση με τη διαδεδομένη άποψη για το αντίθετο. Είναι στο χέρι μας (και στο χέρι του συντρόφου μας) να βρούμε πρακτικές λύσεις που ξεπερνούν τα εμπόδια και μας χαρίζουν ευχαρίστηση. Εξάλλου, όπως λένε και οι ειδικοί, όσο πιο πολύ αποφεύγουμε το σεξ, τόσο περισσότερο χάνουμε την όρεξή μας κι αυτό δεν είναι καλό. 

Γιατί πρέπει να κάνουμε σεξ μετά τα 50

Το σεξ μετά τα 50 κάνει καλό στο σώμα και στην ψυχή

Σύμφωνα με τον Δρ. Justin Lehmiller, ερευνητή στο Ινστιτούτο Kinsey, η σεξουαλική δραστηριότητα στην ενήλικη ζωή κάνει καλό μόνο στη σωματική υγεία (είναι άσκηση),  στην ψυχολογική υγεία (ενισχύει τη διάθεση και μειώνει το άγχος) αλλά και στον εγκέφαλο. «Μελέτες έχουν δείξει ότι οι ηλικιωμένοι που κάνουν περισσότερο σεξ έχουν καλύτερες αναμνήσεις», λέει.

Αυξάνει το προσδόκιμο ζωής

Επίσης, το σεξ ενισχύει τη συναισθηματική σύνδεση με τον άνθρωπό σας και, σύμφωνα με την αναγνωρισμένη σεξολόγο και Διευθύνουσα Σύμβουλο της Dame Products, Alexandra Fine, οι άνθρωποι με συναισθηματικές συνδέσεις ζουν περισσότερο». Με λίγα λόγια, αφήστε στην άκρη τις δικαιολογίες και επαναφέρετε το σεξ στη ζωή σας. Πλέον, οι 50άρες είναι πολύ νέες για να βάζουν στην άκρη τον εαυτό τους, τις ανάγκες τους και την απόλαυσή τους.

Πληροφορίες από oprahdaily.com και 2happy.gr 

v