Ο 8χρονος γιος μου άλλαξε ξαφνικά συμπεριφορά - τι μπορεί να συμβαίνει;

Ο 8χρονος γιος μου άλλαξε ξαφνικά συμπεριφορά - τι μπορεί να συμβαίνει;
Ερώτηση:
Ο 8χρονος γιος μου, εδώ και λίγους μήνες, άλλαξε συμπεριφορά. Μιλάει άσχημα, βρίζει και σκέφτεται το κακό για τους άλλους, και μάλιστα όλο αυτό τον χαροποιεί. Τι μπορεί να συμβαίνει;
Απάντηση:

Αγαπητή αναγνώστρια,

Τα παιδιά, όπως και οι ενήλικες, δεν αλλάζουν συμπεριφορά χωρίς κάποιον ή κάποιους λόγους. Υπάρχουν πολλά ζητήματα που μπορεί να ζορίζουν ένα παιδί και αυτό να εκφραστεί άμεσα ή μακροπρόθεσμα στη συμπεριφορά του.

Ο γιος σας δυσκολεύεται. Με βεβαιότητα σας απαντώ ότι δεν επιθυμεί κακό για κανέναν. Είναι ένας τρόπος να εκφράσει μια δική του πίεση ώστε να σας κινητοποιήσει να τον φροντίσετε. 

Ακούστε τον με πολλή προσοχή και καλή διάθεση. Οι λόγοι που μπορεί να αισθάνεται έτσι είναι πολλοί. Δεν έχει νόημα να μπούμε σε διαδικασία υποθέσεων. Ίσως κάποιες αλλαγές στην οικογένεια σας να τον έχουν ζορίσει. Ίσως οι σχέσεις του στο σχολείο. Δώστε χρόνο να ακούσετε και να τον καταλάβετε.

Από πλευράς σας είναι ιδιαίτερα σημαντικό να είστε τρυφεροί. Όσο πιο τρυφερά εμπεριέχετε τη δυσκολία του, τόσο πιο ξεκάθαρα του δείχνετε τον τρόπο για να προχωρήσει κι εκείνος!

Η συμβολή ειδικού θα βοηθούσε την οικογένεια σας. Μπορείτε να απευθυνθείτε σε έναν οικογενειακό θεραπευτή μαζί με τον γιο σας να μιλήσετε για ότι σας απασχολεί.

Σας ευχαριστώ.

*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.  

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v