«Στους γονείς παιδιών που δίνουν πανελλήνιες: κρύψτε πάση θυσία το άγχος σας και μάλιστα πειστικά»

«Στους γονείς παιδιών που δίνουν πανελλήνιες: κρύψτε πάση θυσία το άγχος σας και μάλιστα πειστικά»

 

Η αγαπημένη μας συγγραφέας Μάρω Βαμβουνάκη, έχει να δώσει μία και μοναδική συμβουλή στους γονείς που τα παιδιά τους ξεκινούν αύριο τις πανελλήνιες εξετάσεις: ψυχραιμία! Κι αν έχετε άγχος, να το κρύψετε γιατί τα παιδιά χρειάζονται αισιοδοξία!

 

 

Το κείμενο της συγγραφέως το διαβάσαμε στη σελίδα του κλινικού ψυχολόγου Δημήτρη Πετρούνια και σας το παραθέτουμε αυτούσιο: 

Ολόκληρη η ανάρτηση

«Μέρες μεγάλης αγωνίας για τα παιδιά που ετοιμάζονται για πανελλαδικές. Και για τους γονείς ασφαλώς ακόμα περισσότερο.

Οι έφηβοι όμως το ζουν αλλιώτικα από τους μεγάλους. Μην τους το χαλάτε! Η ζωή έχει δώσει άλλα όπλα σε νου, σε σώμα και ψυχή στη δυνατή φρέσκια νιότη. Το μεγάλο άγχος τους είναι κυρίως το άγχος των γονιών τους, σε μετάγγιση.

Είναι κρίμα... Έχουν ζωτική ανάγκη την ψυχραιμία, την αισιοδοξία!

Χρέος λοιπόν οι γονείς να κρύψετε πάση θυσία το άγχος σας, τους τρόμους σας, τα τεντωμένα νεύρα. Και να τα κρύψετε πειστικά. Είναι η πιο ουσιαστική στήριξη αυτή. Απλά, φυσικά, ήπια, με χιούμορ χωρίς να μοιάζει το σπίτι σας με τόπο που περιμένει σεισμό.

Εντάξει, άμα ενδιαφέρεσαι πολύ για κάτι τρέμεις, όμως άμα ενδιαφέρεσαι πάρα πολύ ηρεμείς. Από αγάπη, αλληλεγγύη και δέος.

Κάνετε ό,τι μπορείτε να είστε γονείς ευχάριστοι, ελαφροί, να χαίρεστε την εμπειρία, να υποβιβάζετε την απόλυτη δήθεν αξία αυτής της δοκιμασίας, να μη γυαλίζει το μάτι σας από αϋπνία και στρες».

v