Στην μαμά που μόλις γέννησε και της φαίνονται όλα βουνό...

Στην μαμά που μόλις γέννησε και της φαίνονται όλα βουνό...

Σε σένα μαμά που μόλις γέννησες και νομίζεις ότι δεν θα τα καταφέρεις ή πως τα κάνεις όλα λάθος, σου έχουμε νέα: όλες έχουμε βρεθεί στη θέση σου και όλες κάποια στιγμή λυγίσαμε...

Ξέρουμε καλά πώς είναι οι πρώτες μέρες μετά τον τοκετό. Έχεις εξαντληθεί από την αυπνία, ο θηλασμός είναι δύσκολος (συχνά και επώδυνος) και η σχέση που προσπαθείς να χτίσεις με το μωρό σου δεν έρχεται από τη μια στιγμή στην άλλη. 

Η λίστα με τις καθημερινές σου υποχρεώσεις είναι ατέλειωτη και αρχίζεις να συνειδητοποιείς πως, μέρα με τη μέρα, θα γίνεται ακόμα μεγαλύτερη. 

Τις πρώτες μέρες μετά τον τοκετό μαθαίνεις σιγά σιγά το παιδί σου, μαθαίνεις πώς να αλλάζεις πάνες, πως να ηρεμείς το κλάμα του, πώς να ανταπεξέρχεσαι στον νέο σου ρόλο ενώ παράλληλα πρέπει να διαχειριστείς τις πληγές που σου άφησε η γέννα. 

Ξέρουμε ότι νιώθεις πίεση, προσπαθείς να μην κάνεις λάθη, παλεύεις με τις ορμόνες σου, συχνά χάνεις την υπομονή σου και ξεσπάς στους ανθρώπους σου και μετά νιώθεις ενοχές. 

Κάθε μέρα που περνάει προσπαθείς όλο και πιο σκληρά, μερικές φορές αποτυγχάνεις, αλλά πάντα συνεχίζεις να παλεύεις γιατί το μωρό σου αξίζει την καλύτερη μαμά του κόσμου. Κάθε φορά που πέφτεις ξανασηκώνεσαι, επειδή δεν έχεις άλλη επιλογή. 

Σε σένα μαμά που μόλις γέννησες και σου φαίνονται όλα βουνό, ελπίζω να ξέρεις ότι είσαι πολύ καλή μαμά. Και να ξέρεις επίσης ότι όλες δυσκολευτήκαμε, κι ας μην το είπαμε ποτέ δημόσια. Δεν είσαι μόνη σου, δεν είσαι η μόνη. Όλες το περάσαμε και σε καταλαβαίνουμε. 

Μετάφραση από LIVING Full

v