Εγκρίθηκε το πρώτο χάπι για τη θεραπεία της επιλόχειας κατάθλιψης

Εγκρίθηκε το πρώτο χάπι για τη θεραπεία της επιλόχειας κατάθλιψης

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ ενέκρινε το φάρμακο ζουρανολόνη (zuranolone) για τη θεραπεία της επιλόχειας κατάθλιψης, μια σοβαρή ψυχική ασθένεια που μπορεί να εμφανιστεί σε περίπου 1 στις 7 νέες μητέρες μετά τον τοκετό. Το φάρμακο θα πωλείται με την εμπορική ονομασία Zurzuvae και θα λαμβάνεται μία φορά την ημέρα για 14 ημέρες.

«Η επιλόχεια κατάθλιψη είναι μια σοβαρή και δυνητικά απειλητική για τη ζωή κατάσταση κατά την οποία οι γυναίκες βιώνουν θλίψη, ενοχές, αναξιότητα – ακόμη και, σε σοβαρές περιπτώσεις, σκέψεις να βλάψουν τον εαυτό τους ή το παιδί τους. Και, επειδή η επιλόχεια κατάθλιψη μπορεί να διαταράξει τον δεσμό μητέρας-βρέφους, μπορεί επίσης να έχει συνέπειες στη σωματική και συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού», εξήγησε η  διευθύντρια του τμήματος ψυχιατρικής στο Κέντρο Αξιολόγησης και Έρευνας Φαρμάκων του FDA.

Σύμφωνα με τον FDA, το φάρμακο μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα οδήγησης και χειρισμού μηχανημάτων και για αυτό ο οργανισμός συστήνει στις ασθενείς να μην οδηγούν ή να χειρίζονται βαριά μηχανήματα για τουλάχιστον 12 ώρες μετά τη λήψη του φαρμάκου.

Ο FDA δήλωσε ότι οι πιο συχνές ανεπιθύμητες παρενέργειες περιλαμβάνουν υπνηλία, ζάλη, διάρροια, κόπωση, ρινοφαρυγγίτιδα (κοινό κρυολόγημα) και λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος.

Ο οργανισμός δήλωσε επίσης ότι η χρήση του φαρμάκου μπορεί να προκαλέσει αυτοκτονικές σκέψεις και συμπεριφορά και ακόμη και να προκαλέσει βλάβη στο έμβρυο. Σύμφωνα με τον οργανισμό, οι γυναίκες θα πρέπει να χρησιμοποιούν αποτελεσματική αντισύλληψη κατά τη λήψη και για μία εβδομάδα μετά τη λήψη του φαρμάκου.

Ορισμένοι ειδικοί σε θέματα ψυχικής υγείας έχουν εκφράσει ανησυχίες για το συγκεκριμένο φάρμακο καθώς επισημαίνουν ότι η ζουρανολόνη δοκιμάστηκε αρχικά κυρίως σε γυναίκες με σοβαρή επιλόχειο κατάθλιψη και όχι ήπια ή μέτρια κατάθλιψη.

Πηγή: ertnews.gr

v