«Κάποτε πρέπει να σταματήσουμε να κρίνουμε τους άλλους με τόση ευκολία»

«Κάποτε πρέπει να σταματήσουμε να κρίνουμε τους άλλους με τόση ευκολία»

Το να κρίνεις και να κοροϊδεύεις τους ανθρώπους γύρω σου, είναι πολύ εύκολο. Το δύσκολο είναι να μπεις στη θέση τους, να τους καταλάβεις και να σταθείς πλάι τους με ανθρωπιά και αξιοπρέπεια. Κι αν επιλέξουμε τον δύσκολο δρόμο, θα φτιάξουμε μια κοινωνία στην οποία όλοι θα είμαστε ο εαυτός μας, χωρίς να ντροπή και ενοχές. Αρκεί να έχουμε για οδηγό μας τον σεβασμό και τη διάθεση να κόψουμε το άσκοπο κουτσομπολιό που πληγώνει.

Το κείμενο της Iliada Evangelia Kothra που βρήκαμε δημοσιευμένο στη σελίδα του ψυχολόγου Δημήτρη Πετρούνια, εξηγεί γιατί πρέπει να σταματήσουμε να κρίνουμε τη συμπεριφορά κάποιου, ενώ δεν έχουμε ιδέα για την ιστορία που κρύβει αυτή η συμπεριφορά:

Ολόκληρη η ανάρτηση

«Η γυναίκα που κυκλοφορεί με ένα μαντήλι στο κεφάλι μόνιμα, μπορεί να κάνει χημειοθεραπεία.

Η κοπέλα που δεν αποχωρίζεται το μακρύ παρεό της στην παραλία, και κάθεται απομονωμένη, μπορεί να μην νιώθει άνετα με το σώμα της.

Ο φίλος που ξαφνικά έκοψε το να "βγαίνει" μαζί μας για φαγητό η για ποτό, μπορεί να μην έχει πλέον τα χρήματα που είχε και να περνάει πραγματικά δύσκολα.

Η φίλη που είναι συχνά "άκεφη" και "αντικοινωνική", μπορεί να κρύβει ένα βαθύτερο ψυχολογικό πρόβλημα και να χρειάζεται βοήθεια.

Κάποιοι φίλοι που είναι έντονα "ενεργοί" στα κοινωνικά δίκτυα, ίσως δεν είναι απαραίτητα "εθισμένοι" όπως είθισται να πιστεύουμε. Ίσως είναι μόνοι, ίσως έχουν κάποια ασθένεια, ίσως πενθούν κάποια απώλεια και θέλουν να "ξεχαστούν". Ίσως πάλι τους αρέσει να διαχειρίζονται έτσι τον χρόνο τους.

Η κοπέλα που ντύνεται "χάλια" προκαλώντας μας άφθονο γέλιο, ίσως και να μην την ενδιαφέρει καθόλου η μόδα ή να μην μπορεί να την ακολουθήσει γιατί έχει άλλες προτεραιότητες.

Οι άνθρωποι έχουμε όλοι "τρύπες στις κάλτσες" μας. Φοβίες. Ανασφάλειες. Τραύματα που δεν φαίνονται. Μικρά η μεγάλα. Μια ιστορία πίσω από κάθε συμπεριφορά μας, αλλά ποιος νοιάζεται. Πάντως όχι ΕΓΩ.

Κάποια στιγμή πρέπει να ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ να "κρίνουμε" τους άλλους με τόση ευκολία. Έτσι απλά».

v