Πρώτη ημέρα στο σχολείο: Γονείς, προετοιμαστείτε για να την κάνετε ξεχωριστή!

Πρώτη ημέρα στο σχολείο: Γονείς, προετοιμαστείτε για να την κάνετε ξεχωριστή!

Η ημέρα που θα πάει για πρώτη φορά στο σχολείο πλησιάζει και σε βρίσκει αγχωμένο
περισσότερο από το ίδιο το παιδί σου; Πάρε μια βαθιά ανάσα και διάβασε παρακάτω πώς θα την κάνεις ξεχωριστή και για τους δυο σας.

Όπως όλες οι πρώτες φορές έτσι και η πρώτη φορά στο σχολείο, αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο στη ζωή ενός ανθρώπου. Ειδικά για ένα παιδί, η πρώτη ημέρα στο σχολείο σημαίνει μια ολοκαίνουργια αρχή στον τρόπο ζωής του και την καθημερινότητά του.

Η πρώτη ημέρα στο σχολείο αναμένεται συνήθως με ενθουσιασμό, προσμονή αλλά και λίγο άγχος. Τόσο από την πλευρά των παιδιών όσο και από την πλευρά των γονιών.

Ως γονείς όμως, οφείλουμε να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και πέρα από τα απαραίτητα σχολικά είδη που θα παρέχουμε στα παιδιά μας, να διαμορφώσουμε με τέτοιο τρόπο την πρώτη αυτή μέρα ώστε να μείνει αξέχαστη στο παιδάκι μας. Από την εύρεση της τέλειας σχολικής τσάντας μέχρι το πρώτο πακετάρισμα κολατσιού, πάμε να δούμε τους τρόπους που θα μας βοηθήσουν να το καταφέρουμε.

Η ιδανική τσάντα

Ποτέ δεν είναι νωρίς για να ξεκινήσετε να ψάχνετε μαζί τη σχολική του τσάντα. Πρόκειται για κάτι περισσότερο από ένα απλό αντικείμενο που θα το βοηθά να μεταφέρει τα βιβλία του και τη γραφική του ύλη. Αντικατοπτρίζει την προσωπικότητά του, την ενέργειά του, τον χαρακτήρα του και τα ενδιαφέροντά του. Μια σχολική τσάντα είναι ικανή να αποτελέσει ένα σύμβολο στο σχολικό ταξίδι του παιδιού σου.

Επομένως, οφείλεις να συμμετέχεις ενεργά στην εύρεση της τέλειας τσάντας και πρέπει να συνδράμεις σε μια επιλογή που θα εκφράζει όσο περισσότερο αυτό είναι εφικτό μέσα από μια τσάντα, το παιδί σου. Μην ξεχνάς, πως η σχολική τσάντα είναι σε θέση να κάνει ένα παιδί να αισθανθεί σίγουρο για τον εαυτό του αλλά και ενθουσιασμένο όχι μόνο για την πρώτη ημέρα αλλά και για τις υπόλοιπες.

Βιβλία, τετράδια και γραφική ύλη

Μια ξεχωριστή πρώτη μέρα στο σχολείο θα ήταν… ελλιπέστατη δίχως τα απαραίτητα σχολικά είδη. Μιλάμε για τα κατάλληλα τετράδια, στυλό και μολύβια, μαρκαδόρους και ξυλομπογιές, βιβλία, μπλοκ ζωγραφικής, χάρακες και άλλα πολλά. Το μυστικό εδώ είναι να πας μαζί με το παιδί σου ή να το βοηθήσεις να διαλέξει online όλα όσα θα χρειαστεί.

Προφανώς και ως γονιός, γνωρίζεις περισσότερα για το ποια ακριβώς σχολικά είδη είναι απαραίτητα. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι πρέπει να του στερήσεις τη χαρά του να πάρει εκείνο ό,τι θέλει. Επίτρεψέ του να επιλέξει για παράδειγμα το σημειωματάριο που θέλει, να βρει τα εξώφυλλα που του αρέσουν και να διαλέξει γενικά τα χρώματα που του ταιριάζουν.

Φαγητοδοχεία, παγούρια και τσάντες φαγητού

Και περνάμε σ΄ένα από τα βασικότερα που θα κληθείς να κάνεις για αρκετά χρόνια. Η προετοιμασία και το πακετάρισμα του κολατσιού του παιδιού σε καθημερινή βάση, αποτελεί μια ιεροτελεστία όχι μόνο για σένα αλλά και για το ίδιο το παιδί. Άλλωστε, είναι ένα από τα πιο σπουδαία στοιχεία που θυμίζουν αρκετά σπίτι.

Ειδικά για την πρώτη μέρα, θα πρέπει να ετοιμάσεις κάτι που όχι μόνο να είναι θρεπτικό αλλά και απολαυστικό για το παιδί. Το ιδανικό είναι να φτιάξεις το αγαπημένο του κολατσιό και να γίνεις όσο πιο δημιουργικός μπορείς με αυτό. Για παράδειγμα, κόψε το ψωμί από το σάντουιτς σαν κάποιο πρόσωπο ή βάλε πολύχρωμα φρούτα. Γενικά, άσε την φαντασία σου ελεύθερη. Αν θέλεις, μπορείς να ετοιμάσεις μαζί με το παιδί το γεύμα του. Με αυτόν τον τρόπο θα γνωρίζει ότι το περιμένει ένα νόστιμο κολατσιό που φτιάξατε με αγάπη το πρωί μαζί.

Προσωπικές πινελιές

Προκειμένου να αισθανθεί ακόμη πιο άνετα το παιδί, μπορείς να το ενθαρρύνεις να βάλει την προσωπική του πινελιά στα διάφορα σχολικά του είδη. Για παράδειγμα, άσε το να διακοσμήσει με αυτοκόλλητα ή ζωγραφιές τα τετράδιά του. Άφησέ το ελεύθερο να ζωγραφίσει εάν θέλει κάτι στην τσάντα του ή να γράψει το όνομά του. Γενικά, έστω και η πιο μικρή κίνηση που θα κάνουν, θα τους τονώσει τον ενθουσιασμό και θα τα βοηθήσει να ξεπεράσουν το άγχος τους και να νιώσουν περισσότερο οικεία με τον νέο χώρο.

Δημιουργήστε αναμνήσεις

Η στιγμή της αναχώρησης για την πρώτη μέρα του σχολείου, θα είναι αυτή που θα θυμάστε και οι δύο για τα επόμενα χρόνια. Κάντε το ξεχωριστό δημιουργώντας μια παράδοση. Τι εννοούμε; Δώσε στο παιδί σου ένα φιλί ή μια αγκαλιά. Κάντε ένα δυνατό high-five ή ό,τι άλλο σκεφτείς ή τη δική σας ιεροτελεστία. Ένας θετικός αποχαιρετισμός μπορεί να τονώσει την αυτοπεποίθηση του παιδιού και να το καθησυχάσει ότι θα το περιμένεις να γυρίσει με ανυπομονησία ώστε να μάθεις τις νέες του περιπέτειες!

Φυσικά, προκειμένου να δημιουργήσεις παντοτινές αναμνήσεις χρειάζεται να καταγράψεις τη στιγμή είτε με μια φωτογραφία είτε με κάποιο βίντεο. Το αφήνουμε πάνω σου.

Γιόρτασε την επιστροφή

Όταν το παιδί σου επιστρέψει από την πρώτη του μέρα, μη διστάσεις να το γιορτάσετε! Γιατί όχι άλλωστε; Τα κατάφερε και τα καταφέρατε και οι δυο μαζί. Γιορτάστε λοιπόν το επίτευγμά του.

Ετοίμασε μια μικρή έκπληξη, όπως το αγαπημένο του σνακ ή ένα παιχνίδι που μπορεί να παίξετε μαζί του. Δώσε του την ευκαιρία να μοιραστεί τις εμπειρίες του. Άκουσέ το και πες του μπράβο για την προσπάθειά του. Αυτή η θετική στάση θα τονώσει την αυτοεκτίμηση και τον ενθουσιασμό του, κάτι που είναι χρήσιμο για τις επόμενες ημέρες στο σχολείο.

Καλή πρώτη μέρα στο σχολείο!

v