Πώς το οικονομικό άγχος μπορεί να μας αρρωστήσει ψυχολογικά και σωματικά

Πώς το οικονομικό άγχος μπορεί να μας αρρωστήσει ψυχολογικά και σωματικά

Γνωρίζατε ότι τα χρήματα είναι συνδεδεμένα με τη βασική, ενσύρματη μονάδα μας για να επιβιώσουμε; Όταν αυτή η ώθηση δεν μπορεί να επιτευχθεί, μπορεί να γίνει άγχος. Ίσως αυτός είναι ο λόγος που το παλιό ρητό, «η υγεία είναι πλούτος», είναι κάτι περισσότερο από ένα απλό κλισέ

Τα τελευταία 30 χρόνια, η κοινωνία μας έχει τριπλασιάσει το χρέος της, ενώ ταυτόχρονα αρρωσταίνουμε περισσότερο με καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικά και ψυχικές ασθένειες. Σύμπτωση ή εν μέρει φταίνε τα οικονομικά;

Τι είναι το οικονομικό άγχος

Τα χρήματα και τα οικονομικά είναι μια από τις μεγαλύτερες πηγές άγχους. 6 στους 10 ενήλικες το ανέφεραν ως σημαντική πηγή προσωπικού άγχους, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας μελέτης για το άγχος της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρείας (APA).

Αυτή η μελέτη διεξάγεται κάθε χρόνο και πάντα το άγχος για τα χρήματα βρίσκεται στην κορυφή της λίστας. Στην πραγματικότητα, αυτό δεν αποτελεί έκπληξη. Σκεφτείτε πώς νιώθετε κάθε φορά που δεν μπορείτε να πληρώσετε έναν λογαριασμό στην ώρα του  ή όταν προκύπτει ένα έκτακτο έξοδο (όπως μια ασθένεια) και αναγκαστικά φουσκώνετε την πιστωτική σας κάρτα. Ακόμα κι όταν παρασυρόμαστε και κάνουμε άσκοπα έξοδα, το άγχος που ακολουθεί είναι εφιαλτικό. 

Τα σημάδια του οικονομικού άγχους μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Μόνιμη ανησυχία για τα λεφτά
  • Νεύρα και καβγάδες με αγαπημένα πρόσωπα
  • Ενοχές κάθε φορά που κάνετε ένα άσκοπο έξοδο
  • Φόβο όταν τηλεφωνούν από άγνωστο νούμερο  

Το οικονομικό άγχος εκδηλώνεται με πολλές μορφές, όπως διαταραχές της διάθεσης, ημικρανίες, καρδιαγγειακές παθήσεις, αϋπνία και πολλά άλλα. Το να βρίσκεται σε μια διαρκή κατάσταση ανησυχίας και άγχους για τα οικονομικά, αυξάνει τα επίπεδα κορτιζόλης του σώματος και αυξάνει τον κίνδυνο για:

  • Άγχος και κατάθλιψη
  • Πεπτικά προβλήματα
  • Πονοκεφάλους
  • Καρδιακές ασθένειες
  • Προβλήματα ύπνου
  • Αύξηση βάρους
  • Διαταραχή μνήμης και συγκέντρωσης

Επίδραση του οικονομικού άγχους στη σωματική και ψυχική υγεία

Το μόνιμο στρες και η κατάθλιψη είναι δύο από τις πιο συνηθισμένες επιπτώσεις του οικονομικού άγους και, τις περισσότερες φορές, πάνε χέρι χέρι. Μια έκθεση που δημοσιεύτηκε στο Clinical Psychology Review, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπάρχει άμεση συσχέτιση μεταξύ ψυχικής ασθένειας και οικονομικών προβλημάτων. Οι ερευνητές ανέφεραν ότι οι άνθρωποι με χρέη, έχουν τρεις φορές παραπάνω πιθανότητες να καταλήξουν με κάποιο πρόβλημα ψυχικής υγείας, απ' ότι εκείνοι που δεν έχουν άγχος για τα λεφτά. 

Τι λένε οι έρευνες

Αμέτρητες είναι οι έρευνες που δημοσιεύονται σε τακτά χρονικά διαστήματα για να υπενθυμίσουν πόσο βλαβερό είναι το στρες για την υγεία μας: Υπολογίζεται ότι 50% των προβλημάτων του σύγχρονου ανθρώπου σχετίζονται, άμεσα ή έμμεσα, με το στρες. Μελέτη σε ενήλικες άνδρες διαπίστωσε ότι όσοι είχαν βιώσει τουλάχιστον τρία σημαντικά στρεσογόνα γεγονότα στη ζωή τους, όπως για παράδειγμα για οικονομικούς λόγους, παρουσιάζουν υπερτριπλάσια θνησιμότητα.

Άλλη έρευνα που δημοσιεύτηκε φέτος αναφέρει ότι άνθρωποι που βιώνουν καθημερινά στρες, έστω και σε μικρό βαθμό, κινδυνεύουν από συρρίκνωση του εγκεφάλου τους. Η φαιά ουσία, δηλαδή, καταστρέφεται με αποτέλεσμα οι αντιστάσεις μας σε επικίνδυνες επιθυμίες, απερίσκεπτες αντιδράσεις και εθισμούς να εξασθενούν.

Αντιμετωπίστε το άγχος για τα χρήματα

Το να μην ανοίγετε λογαριασμούς, να αποφεύγετε τις τηλεφωνικές κλήσεις από τους πιστωτές ή να αγνοείτε τα αντίγραφα κίνησης πιστωτικών καρτών, θα σας κατακλύσουν περισσότερο από τις ανησυχίες σας για τα χρήματα. Η ανάληψη δράσης θα προσφέρει την αναγκαία ανακούφιση. Το να γνωρίζετε ότι προχωράτε με ένα σχέδιο μπορεί να έχει πολύ θετική επίδραση στη συναισθηματική και σωματική σας ευεξία.

Επίσης, μπορείτε να φτιάξετε ένα πλάνο πληρωμών ώστε να μην έχετε κάθε μήνα δυσάρεστες εκπλήξεις, να κρατάτε βιβλίο εσόδων - εξόδων για τον οικογενειακό προϋπολογισμό ή να απευθυνθείτε σε έναν λογιστή για να σας βοηθήσει. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να αποδεχτούμε όλοι μας πως ο καλύτερος τρόπος να διαχειριστούμε τα οικονομικά προβλήματα, είναι με ψυχραιμία και θετική ματιά. Δύσκολο; Σίγουρα. Ακατόρθωτο; Όχι. Αρκεί να αναλογιστούμε το κακό που κάνουμε στον οργανισμό μας και να αρχίσουμε να βλέπουμε το ποτήρι μισογεμάτο.

Πηγή: quorumfcu.org

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v