«Αν σε υποτιμά και προσπαθεί να σε μικρύνει, φύγε!»

«Αν σε υποτιμά και προσπαθεί να σε μικρύνει, φύγε!»

Όταν μια σχέση μας πονά και μας πληγώνει καθημερινά, πρέπει να φεύγουμε. Αξίζουμε τόσα πολλά για να σπαταλάμε τον εαυτό μας στο ''λίγο'' ορισμένων ανθρώπων. Το κείμενο που διαβάσαμε στη σελίδα του ψυχολόγου Δημήτρη Πετρούνια, ίσως δώσει το απαιτούμενο θάρρος και δύναμη σε όσες γυναίκες το έχουν ανάγκη.

«Αν δεν σε εκτιμά, δεν σου φέρεται με τρόπο που υπολογίζει την αξία σου, δεν έχει θετική γνώμη για σένα, δεν μιλά στους άλλους με εκτίμηση για σένα και για ό,τι κάνεις... Φύγε.

Αν δεν σε σέβεται, αν δεν θαυμάζει ό,τι είσαι, αν δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες σου προσπαθώντας να τις καταλάβει, αν δεν πιστεύει στην αξία σου, αν δεν είσαι προτεραιότητά του, αν δεν σε θεωρεί εξαιρετικά σημαντική στη ζωή του, αν προσπαθεί να αλλοιώσει την προσωπικότητά σου, αν σε επικρίνει... Φύγε.

Αν δεν σε νοιάζεται, δεν φροντίζει τη σχέση σας, δεν εκφράζει το ενδιαφέρον του για σένα, αν σε κοροϊδεύει, σου λέει ψέματα...Φύγε.

Αν δεν φροντίζει τα παιδιά σας, δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες του, φέρεται με φιλάρεσκο τρόπο στα παιδιά σας και δεν λειτουργεί σαν πατέρας, αν κακοποιεί τα παιδιά σας... Φύγε.

Αν δεν ζητάει συγγνώμη, δεν επανορθώνει, δείχνει επιφανειακή μεταμέλεια με τα λόγια του και δεν μετανοεί με τις πράξεις του...Φύγε.

Αν δεν λειτουργεί ισότιμα, αν κάνεις τα πάντα για να τον έχεις και δεν αναλαμβάνει τις υποχρεώσεις του, συναισθηματικές, οικονομικές, αν δεν συμμετέχει στις εργασίες του σπιτιού, θεωρώντας τις δική σου υπόθεση... Φύγε.

Αν σε απατάει, αν οτιδήποτε άλλο αποτελεί προτεραιότητά του και όχι εσύ... Φύγε.

Αν μένει μαζί σου από ανάγκη, από φόβο μην μείνει μόνος του, μην χαλάσει η εικόνα του, μην ξεβολευτεί...Φύγε.

Αν είσαι σε μια σχέση όπου νιώθεις μόνη σε αυτή και πρέπει να ονειροπολείς για να καλύπτεις τα κενά...Φύγε.

Αν σε χειρίζεται προσπαθώντας να σε κάνει να νιώθεις ενοχές για να μείνεις, ενώ δεν σε αγαπάει αλλά μένει επειδή η σχέση του προσφέρει εξασφάλιση, αν δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες σου και προσπαθεί να δικαιολογήσει την απουσία του, θεωρώντας σε ένοχη για αυτήν, δεν σε αγαπάει...Φύγε.

Αν σε υποτιμά και προσπαθεί να σε μικρύνει, για να χωρέσεις στο τίποτά του...Φύγε.

Αν προσπαθεί να σου επιβάλει τον δικό του τρόπο και δεν σέβεται την δική σου επιθυμία και ανάγκη...Φύγε.

Αν προσπαθεί να σε πατρονάρει, να σου υποδεικνύει τι θα πεις, τι θα κάνεις, πως θα φέρεσαι, πως θα ντύνεσαι, περιορίζοντάς και υποδουλώνοντάς σε...Φύγε.

Αν νιώθεις αόρατη "μαζί" του και σε κατηγορεί για αυτό, μην νιώθεις ενοχές, πάρε την απόφασή σου και φύγε.

Αν τον λυπάσαι γιατί τον θεωρείς αδύναμο και θέλεις να τον σώσεις, αν διαχειρίζεσαι τα θέματα του, γιατί, προσπαθώντας να χειραγωγήσει το συναίσθημα σου, σου λέει ότι δεν μπορεί να τα αναλάβει, δεν υπάρχει σωτηρία...Φύγε.

Ο φόβος μην μείνεις μόνη, μην αποτύχεις, ο φόβος μιας κοινωνίας που φορτώθηκε σε σένα, ο φόβος ότι μόνη σου δεν θα τα καταφέρεις, είναι ο φόβος πολλών γυναικών που σε μεγάλωσαν, που μας μεγάλωσαν. Ας μην τον μεταφέρουμε στις επόμενες γενιές. Φρόντισε τον εαυτό σου και φύγε.

Φύγε από τη σχέση, φύγε από το φόβο της απόρριψης, της μη αποδοχής, της μοναξιάς.

Η μοναδική απόρριψη που θα μπορούσε να σε φοβίζει είναι να απορρίψεις ή να εγκαταλείψεις εσύ τον εαυτό σου. Φύγε γιατί βοηθάς τον εαυτό σου, βοηθάς και τις άλλες γυναίκες να νιώσουν δύναμη, να ξεφύγουν από μια πλάνη του νου ότι πρέπει να μένουν όπου φοβούνται, όπου τις απορρίπτουν, όπου τις υποτιμούν, όπου δεν υπάρχει χώρος να αγαπηθούν, όπου δεν τις εκτιμούν για αυτό που είναι αλλά τις έχουν ανάγκη για αυτό που θέλουν να πάρουν από εκείνες.

Φύγε γιατί έχεις αξία, γιατί είσαι σημαντική, γιατί αξίζεις να αγαπήσεις ό,τι αξίζει να αγαπηθεί.

Φύγε γιατί έτσι μόνο θα μάθεις να μένεις με ό,τι αξίζει να μένει στη ζωή σου. Μόνο έτσι θα κρατάς ό,τι αξίζει και θα αφήνεις χωρίς ενοχές, για να δημιουργείς χώρο στην καρδιά και στο μυαλό σου μόνο για ό,τι αξίζει.

Σε έμαθαν να σκέφτεσαι μόνο με την καρδιά. Με ένα συναισθηματισμό που σε κάνει να μένεις σε ό,τι θυσιάζεις τον εαυτό σου για να το κρατήσεις. Μόνο όμως όταν αξιοποιείς τη λογική σου, μένεις με σένα και νιώθεις όμορφα μαζί σου, μένεις με ό,τι σε κρατάει για σένα, για αυτό που είσαι, γιατί είσαι σημαντική στη ζωή του. Π

αρατηρεις τις λεπτομέρειες στην ανταπόκρισή του, παρατηρείς αν αυτό που σου δίνει είναι αυτό που θέλεις για να αναπτυχθείς, για να σέβεσαι και να εκτιμάς τον εαυτό σου, για να δημιουργείς και να χαίρεσαι.

Ξέρετε ποιο είναι το καλύτερο μάθημα που μπορούμε να δώσουμε στις γυναίκες που υποφέρουν, μένοντας σε μια σχέση που κακοποιούνται, γιατί έτσι έχουν μάθει να αγαπάνε, νομίζοντας ότι αγάπη είναι θυσία της ζωής τους;

Να μην μένουμε σε σχέσεις που δεν υπολογίζεται η αξία μας, που δεν μας ακούν, που δεν μας καταλαβαίνουν, που δεν μας σέβονται, που δεν μας θεωρούν ό,τι πιο σημαντικό στη ζωή τους. Μόνο έτσι θα τις βοηθήσουμε.

Γιατί αν εσύ, που συμπάσχεις μαζί τους, που τις κινητοποιείς, που είσαι δίπλα τους, είσαι σε μια σχέση όπου έχεις διλλήματα για την ανταπόκριση, που εξιδανικεύεις για να την έχεις, που φαντασιώνεσαι γιατί η πραγματικότητα σε κάνει να υποφέρεις, τότε τις αφήνεις μόνες τους. Και αφήνεις και τον εαυτό σου μόνο του.

Σε παρακαλώ, εκτίμησε την αξία σου για σένα, για τα παιδιά σου, για εκείνες που παραδειγματίζονται από σένα.

Αγγελική Μπολουδάκη

Το σκίτσο είναι της Zaklin Polenaki»

v