Πώς να διαχειριστείτε τους καβγάδες χωρίς να καταστρέψετε τη σχέση σας

Πώς να διαχειριστείτε τους καβγάδες χωρίς να καταστρέψετε τη σχέση σας

Κάθε σχέση έχει τα σκαμπανεβάσματά της και, δυστυχώς, οι καβγάδες και οι διαφωνίες είναι αναπόσπαστο κομμάτι της. Πολλές φορές, όμως, τα πράγματα μπορεί να ξεφύγουν και τότε απειλούνται όλα όσα έχετε χτίσει με τον σύντροφό σας. Γι' αυτό, λοιπόν, είναι απαραίτητο να βάλετε κάποια όρια έτσι ώστε να μην καταστρέψετε τον γάμο σας.

Δώστε χώρο και χρόνο ο ένας στον άλλον

Παρόλο που δεν πρέπει να κρύβετε τα διάφορα θέματα που προκύπτουν στη σχέση σας «κάτω από το χαλί», δεν χρειάζεται να συζητήσετε όταν τα συναισθήματά σας είναι πολύ έντονα. 

Όταν είστε θυμωμένοι ο ένας με τον άλλον, είναι πιο πιθανό ο ένας ή και οι δύο να ξεσπάσετε και να πείτε βαριά λόγια που, το πιο πιθανό είναι ότι αργότερα θα μετανιώσετε. Γι' αυτό, λοιπόν, είναι προτιμότερο να κάνετε ένα μικρό «διάλειμμα», να πάρετε μια βαθιά ανάσα και να ασχοληθείτε με το θέμα μόλις ηρεμήσετε και οι δύο.

Μην σας νοιάζει να «νικήσετε» στον καβγά

Πραγματικά, δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι σε έναν τσακωμό με τον σύντροφό σας. Το γεγονός ότι μπορεί να έχετε δίκιο δεν σημαίνει ότι κερδίζετε! Είναι σημαντικό να αντιληφθείτε ότι, παρά τη διαφωνία σας, με τον άνθρωπό σας δεν έχετε να χωρίσετε τίποτα - ανήκετε με λίγα λόγια στο ίδιο στρατόπεδο.

Επικεντρωθείτε σε αυτό που πραγματικά σας ενοχλεί, γιατί μόνο με αυτόν τον τρόπο θα επιτρέψετε να αναπτυχθεί μια πραγματικά παραγωγική συζήτηση, η οποία θα οδηγήσει στη λύση ενός προβλήματος.

Προσπαθήστε να δείξετε ενσυναίσθηση

Ορισμένες φορές, η συμπεριφορά του συντρόφου σας μπορεί να σας φαίνεται παράξενη ή παράλογη. Αξίζει όμως να προσπαθήσετε να μπείτε στη θέση του άλλου και να δείτε τα πράγματα από την δική του σκοπιά. 

Αντί πάρετε θέση άμυνας, προσπαθήστε να καταλάβετε γιατί ο σύντροφός σας αισθάνεται με τον τρόπο που αισθάνεται.Όταν διαφωνείτε και συζητάτε μεταξύ σας, βεβαιωθείτε ότι και οι δύο σας ακούτε ο ένας τον άλλον. Μην διστάσετε να ρωτήσετε αν δεν καταλαβαίνετε κάτι. Η σωστή και υγιής επικοινωνία βασίζεται στο να  κατανοήσετε και να μοιραστείτε τα συναισθήματά σας με επικοδομητικό τρόπο.

Μην απειλείτε με χωρισμό

Καμία σχέση δεν κράτησε με τον εκφοβισμό. Οι κούφιες απειλές περί χωρισμού μπορούν να γυρίσουν μπούμερανγκ και να καταλήξουν όντως σε διαζύγιο.

Ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές του ένα ζευγάρι παραμένει... μαζί! Είναι ομάδα. Δεν εγκαταλείπουν, αντίθετα μαθαίνουν να υποχωρούν και κατανοούν ο ένας τον άλλον.

Δοκιμάστε τη θεραπεία ζευγαριών

Ένας σύμβουλος γάμου μπορεί να προσφέρει ένα ασφαλές περιβάλλον, έτσι ώστε το ζευγάρι να μπορέσει να μιλήσει ελεύθερα για όσα το απασχολεί και να ζητήσει καθοδήγηση όπου δυσκολεύεται.

Θα σας βοηθάει να αναπτύξετε πιο υγιείς τρόπους επικοινωνίας μεταξύ σας καθώς και να ανακαλύψετε τους λόγους που πυροδοτούν τις συνεχείς διαφωνίες. Δεν είναι ντροπή και πραγματικά, μπορεί να σώσει τη σχέση σας και να σας βγάλει από το συναισθηματικό αδιέξοδο, στο οποίο και οι δύο έχετε μπλεχτεί.

Πληροφορίες από talkspace.com

v