Πώς να μάθεις στο παιδί ποδήλατο σε 30 λεπτά

Πώς να μάθεις στο παιδί ποδήλατο σε 30 λεπτά

Τα περισσότερα παιδιά είναι έτοιμα να μάθουν ποδήλατο στην ηλικία των 5 ετών, χωρίς αυτό να είναι κανόνας. Κάθε παιδί έχει τους δικούς του ρυθμούς και χρειάζεται τον δικό του χρόνο στην εκμάθηση ποδηλάτου. Όταν όμως έρθει εκείνη η ώρα, να θυμάστε πως το πιο σημαντικό απ' όλα είναι να κάνετε τη διαδικασία μάθησης διασκεδαστική, χωρίς να αγχώσετε το παιδί. Πώς; 

Βήμα 1ο: επιλέξτε την κατάλληλη περιοχή

Πρώτα απ' όλα, πρέπει να διαλέξετε το κατάλληλο μέρος που δεν είναι άλλο από μια μεγάλη έκταση, με λεία και επίπεδη επιφάνεια, κατά προτίμηση χωρίς εμπόδια και αυτοκίνητα. Εκεί το παιδί μπορέσει να δοκιμάσει τις δυνάμεις τους με ασφάλεια και χωρίς να αποσπάται η προσοχή του. Αποφύγετε το γρασίδι, όσο δελεαστικό κι αν φαίνεται για τις πτώσεις του παιδιού, καθώς θα δυσκολευτεί πολύ να κάνει ποδήλατο. 

Βήμα 2ο: ρυθμίστε σωστά το ποδήλατο

Βεβαιωθείτε ότι έχετε αγοράσει το σωστό ποδήλατο για την ηλικία του (και όχι μεγαλύτερο για... να του μείνει), κι έπειτα ρυθμίστε το ανάλογα με το ύψος του. Συχνά βάζουμε τη σέλα χαμηλά ώστε να μπορεί το παιδί να ακουμπάει τα πόδια του στο έδαφος, αλλά αυτή θέση κάνει πιο δύσκολη τον κίνηση του πεταλιού, επειδή τα γόνατά τους ανεβαίνουν ψηλά και εμποδίζουν το τιμόνι.  

Βήμα 3ο: βοηθήστε το παιδί στις πρώτες προσπάθειες

Παρότι οι περισσότεροι γονείς στέκονται στο πλάι του ποδηλάτου κρατώντας με το ένα χέρι τη σέλα και με το άλλο το τιμόνι, δεν είναι ο σωστός τρόπος για να βοηθήσουμε το παιδί στις πρώτες του προσπάθειες γιατί δεν αντιλαμβάνεται το βάρος του και το βάρος του ποδηλάτου. Είναι προτιμότερο να στέκεστε πίσω από το ποδήλατο και να σφηνώνετε τον πίσω τροχό ανάμεσα στα πόδια και τις γάμπες σας. Έπειτα, βάλτε τα με τα χέρια σας κάτω από τις μασχάλες του ώστε να έχουν τον απόλυτο έλεγχο του ποδηλάτου – είναι πιο εύκολο και για την πλάτη σας.

Βήμα 4ο: σιγά σιγά αφήστε το μόνο του

Όταν καταλάβετε ότι το παιδί μπορεί να κρατήσει ισορροπία κι αρχίσει να νιώθει αυτοπεποίθηση, μπορείτε σταδιακά να το αφήσετε μόνο του, χωρίς όμως να φύγετε από δίπλα του. Ακολουθήστε το ώστε να προλάβετε να το πιάσετε αν πάει να πέσει. Προτιμήστε να το ακολουθείτε τρέχοντας πίσω του, ώστε να το καθοδηγείτε κάθε φορά που παίρνει λάθος κλίση το σώμα του. Έτσι, εκτός από το ότι δεν θα πέσει, θα κατανοήσουν πώς ανταποκρίνεται το ποδήλατο σε κάθε του κίνηση.

Βήμα 5ο: μάθετέ το πώς να ξεκινάει μόνο του

Αφού μάθει να κρατά ισορροπία και να κάνει πετάλι μόνο του, πρέπει να του μάθετε πώς θα ισορροπεί στο ξεκίνημα, χωρίς τη βοήθειά σας. Πείτε του να τοποθετήσει το δυνατό του πόδι στο πετάλι, ενώ το άλλο θα είναι στο έδαφος. Το ένα πόδι θα πιέζει με δύναμη το πετάλι και το άλλο θα δίνει φόρα σπρώχνοντας το έδαφος. Ίσως χρειαστούν αρκετές προσπάθειες μέχρι το καταφέρουν, αλλά με εξάσκηση τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο. 

Βήμα 6ο: ήρθε η ώρα να μάθει να φρενάρει

Πριν του δείξετε πώς να φρενάρει ενώ κάνει ποδήλατο, βάλτε το να πατήσει το φρένο χωρίς να οδηγεί ώστε να καταλάβει τι ακριβώς θα συμβεί. Όταν μάθει να πατάει το φρένο αργά και μαλακά, μπορεί να το δοκιμάσει και εν κινήσει. Τις πρώτες φορές, τα παιδιά ξεχνούν να βάλουν τα πόδια τους κάτω οπότε να είστε έτοιμοι να το προλάβετε μην πέσει!

Βήμα 7ο: η εξάσκηση κάνει θαύματα!

Αφού το παιδί σας μάθει τα βασικά για το πώς να κάνει ποδήλατο, χρειάζεται συχνή εξάσκηση προκειμένου να του πάρει τον αέρα και να εξοικειωθεί πλήρως. Σύντομα, δεν χρειάζεται να είστε πίσω του ή να προσέχετε την κάθε του κίνηση. 

Προσοχή: μην ξεχνάτε τον σωστό εξοπλισμό

Μην ξεχνάτε ποτέ τον προστατευτικό εξοπλισμό, ιδιαίτερα σε αυτό το πρώιμο στάδιο. Το κράνος και τα γάντια ποδηλασίας μπορούν αν το προστατέψουν σε μια πιθανή πτώση, ενώ είναι προτιμότερο να φοράει μακριά παντελόνια (π.χ. μια αθλητική φόρμα) και αθλητικά παπούτσια. 

Πηγή: bikeradar.com

v