Στα 500 ευρώ το voucher για τις «νταντάδες της γειτονιάς» - ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Στα 500 ευρώ το voucher για τις «νταντάδες της γειτονιάς» - ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Το πρόγραμμα αφορά τη φύλαξη βρεφών ηλικίας από δύο μηνών έως 2,5 ετών και προβλέπει την οικονομική ενίσχυση των εργαζομένων γονέων, των μονογονέων, των αναδόχων και ιδιαίτερα των μητέρων για τη φύλαξη των παιδιών τους.

To Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, μάλιστα, προχωρά στον διπλασιασμό του ποσού των δικαιούχων που εντάσσονται στο πρόγραμμα «Νταντάδες της γειτονιάς», φτάνοντας τα 500 ευρώ μηνιαίως (από 250 ευρώ που είχε οριστεί αρχικά) για τη φύλαξη και φροντίδα των βρεφών τους από επιμελητή/επιμελήτρια που θα έχουν επιλέξει από το Μητρώο Επιμελητών.

Το ποσό αυτό θα δίνεται στις περιπτώσεις που ο γονέας εργάζεται με καθεστώς πλήρους απασχόλησης ή είναι ελεύθερος/η επαγγελματίας ή αυτοαπασχολούμενος/η.

Σύμφωνα με την ίδια απόφαση, άνεργες μητέρες, γονείς που εργάζονται με καθεστώς μερικής απασχόλησης ή λαμβάνουν άλλο voucher για βρεφονηπιακούς σταθμούς θα λαμβάνουν κάθε μήνα το ποσό των 300 ευρώ (από 150 που ήταν αρχικά).

Για περισσότερες πληροφορίες όσες/όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα ntantades.gov.gr, να καλούν στα τηλέφωνα 2103258080 και 2103258090 από Δευτέρα έως Παρασκευή και ώρες 9.00 π.μ.-8.00 μ.μ. ή να στείλουν μήνυμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected].

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Mέσα στον Νοέμβριο με αρχές Δεκεμβρίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για να καταθέσουν αίτηση και τα απαραίτητα δικαιολογητικά οι γονείς οι οποίοι ενδιαφέρονται για το πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς».

Ωφελούμενα πρόσωπα, τα οποία δικαιούνται να λάβουν την «Αξία τοποθέτησης» κατά την πιλοτική εφαρμογή της δράσης είναι τα εξής:

 • Μητέρες φυσικές, θετές ή ανάδοχες, με βρέφος ή νήπιο, που εργάζονται είτε στον δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα, με οποιαδήποτε μορφή απασχόλησης, συμπεριλαμβανομένων και των αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών,
 • Πατέρες φυσικοί, θετοί ή ανάδοχοι, που ασκούν την αποκλειστική γονική μέριμνα βρέφους ή νηπίου και εργάζονται είτε στον δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα με οποιαδήποτε μορφή απασχόλησης, συμπεριλαμβανομένων και των αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών,
 • Κάθε πρόσωπο, στο οποίο έχει ανατεθεί, με δικαστική απόφαση ή εισαγγελική διάταξη, η αποκλειστική επιμέλεια βρέφους ή νηπίου, που εργάζεται είτε στον δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα με οποιαδήποτε μορφή απασχόλησης, συμπεριλαμβανομένων και των αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών και δ) μητέρες φυσικές, θετές ή ανάδοχες, με βρέφος ή νήπιο, που είναι εγγεγραμμένες στα Μητρώα του Ο.Α.Ε.Δ. ως άνεργες.

Οι προϋποθέσεις

Οι προϋποθέσεις επιλογής των ωφελουμένων, κατά την πιλοτική εφαρμογή της δράσης, αφορούν:

 • Στο ετήσιο ατομικό εισόδημα του ωφελούμενου, το οποίο δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 24.000 €
 • Στην κατάσταση απασχόλησης και την εργασιακή σχέση (μισθωτοί, ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι, δημόσιοι υπάλληλοι, άνεργοι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Ανεργίας του ΟΑΕΔ), υπό την προϋπόθεση ότι δεν τελούν υπό καθεστώς άδειας μητρότητας ή άδειας πατρότητας ή άδειας ανατροφής τέκνου ή γονικής άδειας ή ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας του άρθρου 36 του ν. 4808/2021 (Α’ 101) ή δεν έχουν διακόψει ή αναστείλει την επαγγελματική τους δραστηριότητα,
 • Στην τρέχουσα οικογενειακή κατάσταση (ύπαρξη ανήλικου τέκνου δύο (2) μηνών έως δύο (2) ετών και έξι (6) μηνών),
 • Στη διεύθυνση διαμονής εντός των γεωγραφικών περιοχών που θα ορίζονται στην οικεία Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος.

Τι κάνει ο επιμελητής

 • Παρέχει υπηρεσίες φύλαξης και φροντίδας στα βρέφη και νήπια μιας ή περισσότερων οικογενειών.
 • Η ηλικία των βρεφών και νηπίων που φροντίζει είναι από 2 μηνών έως 2,5 ετών.
 • Η φροντίδα παρέχεται στο σπίτι του παιδιού ή στο σπίτι του επιμελητή/τριας κατόπιν συνεννόησης με τον γονέα.
 • Η παροχή υπηρεσιών από τους επιμελητές γίνεται τις ημέρες και ώρες που δηλώνουν διαθεσιμότητα, κατόπιν συνεννόησης με τον γονέα.
 • Για την παροχή μιας πιο ολοκληρωμένης εικόνας στους γονείς, η πλατφόρμα θα δίνει τη δυνατότητα στον επιμελητή να αναρτήσει προαιρετικά και όχι υποχρεωτικά κάποια στοιχεία αυτοπαρουσίασης (link), όπως πρόσφατη φωτογραφία (απλή τύπου
 • jpeg) και βιογραφικό σημείωμα ή να συμπληρώσει λίγα λόγια για να παρουσιάσει τον εαυτό του.

Πώς συνεργάζεται ο επιμελητής με τους γονείς

 • Εφόσον έρθει σε επαφή με τον ενδιαφερόμενο γονέα θα προχωρήσει σε προσωπική συνεννόηση για τον τρόπο της συνεργασίας. Αυτό θα αφορά τις ημέρες και ώρες φροντίδας του παιδιού, το πρόγραμμα που θα ακολουθείτε καθημερινά και την διάρκεια της συνεργασίας.
 • Εφόσον συμφωνήσουν να συνεργαστούν μπορούν μέσω της πλατφόρμας να προχωρήσουν σε μια συμφωνία που θα υπογράψετε ηλεκτρονικά, με το πάτημα ενός κουμπιού, μέσα στην πλατφόρμα.
 • Στο τέλος κάθε μήνα θα πληρώνεται από το γονέα με εργόσημο.

Ποιοι Δήμοι συμμετέχουν

Οι 62 Δήμοι της πιλοτικής εφαρμογής είναι οι ακόλουθοι:

1. Αβδήρων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης
2. Αλεξανδρούπολης
3. Καβάλας
4. Κομοτηνής
5. Ορεστιάδας
6. Αγίων Αναργύρων Αττικής
7. Αθηναίων
8. Καλλιθέας
9. Κρωπίας
10. Μάνδρας – Ειδυλλίας
11. Νέας Ιωνίας
12. Παλαιού Φαλήρου
13. Περιστερίου
14. Ανατολικής Σάμου Βορείου Αιγαίου
15. Ικαρίας
16. Μυτιλήνης
17. Αγρινίου Δυτικής Ελλάδας
18. Αμφιλοχίας
19. Πηνειού
20. Πύργου
21. Βοϊου Δυτικής Μακεδονίας
22. Γρεβενών
23. Εορδαίας
24. Φλώρινας
25. Αρταίων Ηπείρου
26. Ηγουμενίτσας
27. Ζίτσας
28. Πρέβεζας
29. Σουλίου
30. Ελασσόνας Θεσσαλίας
31. Καρδίτσας
32. Παλαμά
33. Ρήγα Φεραίου
34. Φαρκαδόνας
35. Αργοστολίου Ιονίων Νήσων
36. Βόρειας Κέρκυρας
37. Κέρκυρας
38. Λευκάδος
39. Σάμης
40. Δίου – Ολύμπου Κεντρικής Μακεδονίας
41. Εμμανουήλ Παππά
42. Κορδελιού-Ευόσμου
43. Αποκορώνου Κρήτης
44. Γόρτυνας
45. Σητείας
46. Χανίων
47. Καρπάθου Νοτίου Αιγαίου
48. Άνδρου
49. Κω
50. Μυκόνου
51. Νάξου και Μικρών Κυκλάδων
52. Σύρου-Ερμούπολης
53. Βέλλου-Βόχας Πελοποννήσου
54. Βόρειας Κυνουρίας
55. Ευρώτα
56. Κορινθίων
57. Ναυπλιέων
58. Πύλου-Νέστορος
59. Ιστιαίας Αιδηψού Στερεάς Ελλάδας
60. Μαντουδίου –Λίμνης –Αγίας Άννας
61. Λεβαδέων
62. Χαλκιδέων

Πηγή: euro2day.grntantades.gov.gr

v