Κυπριακό κέικ για να φέρεις νωρίτερα τα Χριστούγεννα σπίτι σου!

Κυπριακό κέικ για να φέρεις νωρίτερα τα Χριστούγεννα σπίτι σου!

Αν ανυπομονείτε για τα Χριστούγεννα και θέλετε να τα φέρετε νωρίτερα στο σπίτι σας, ο αγαπημένος μας σεφ, Άκης Πετρετζίκης, έχει μια διαφορετική και άκρως γευστική συνταγή για χριστουγεννιάτικό κέικ που θα λατρέψετε.

Το παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο κέικ των Βρετανών με τα αποξηραμένα φρούτα, έγινε ένα με την Κυπριακή παράδοση μέσα από το πέρασμα των χρόνων και ένα από τα πιο αγαπημένα κέικ φρούτων των Κυπρίων τις γιορτές. 

Τι θα χρειαστείτε:

  • 50 γραμμάρια γλυκό του κουταλιού κεράσι
  • 50 γραμμάρια γλυκό του κουταλιού νεράτζι
  • 50 γραμμάρια γλυκό του κουταλιού καρύδι
  • 50 γραμμάρια γλυκό του κουταλιού κουμκουάτ
  • 300 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 5 αβγά
  • 80 γραμμάρια καστανή ζάχαρη
  • 170 γραμμάρια μαργαρίνη, λιωμένη
  • 30 γραμμάρια κονιάκ
  • 50 γραμμάρια χαρουπόμελο
  • Ξύσμα πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι
  • Χυμό πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι
  • 50 γραμμάρια σταφίδες
  • 50 γραμμάρια αμύγδαλα, ελαφρώς θρυμματισμένα
  • 50 γραμμάρια φουντούκια, ελαφρώς θρυμματισμένα
  • 50 γραμμάρια καρύδια, ελαφρώς θρυμματισμένα
  • 100 ml γάλα πλήρες
  • 50 γραμμάρια ινδοκάρυδο, τριμμένο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα, σε σκόνη
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού τζίντζερ
  • 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ανθόνερο
  • 1 κουταλιά της σούπας μπέικιν πάουντερ

Για την επικάλυψη:

  • 200 γραμμάρια άχνη ζάχαρη
  • 2 σταγόνες λεμόνι
  • 2 κουταλιές της σούπας ανθόνερο
  • 2-3 κουταλιές της σούπας χλιαρό νερό

Τι πρέπει να κάνετε:

Βήμα 1ο

Μία μέρα πριν την προετοιμασία του κέικ, πλένουν τα γλυκά του κουταλιού πολύ καλά ώστε να φύγει το σιρόπι τους. Αφού στεγνώσουν, τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια.

Βήμα 2ο

Σ’ ένα μπολ αλευρώνουμε τα γλυκά του κουταλιού, χρησιμοποιώντας 150 γραμμάρια από το αλεύρι και τα αφήνουμε στην άκρη. Στο μεταξύ, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C στον αέρα.

Βήμα 3ο

Χτυπάμε στο μίξερ με το σύρμα τα αυγά, τη ζάχαρη, την μαργαρίνη, το κονιάκ το χαρουπόμελο, το ξύσμα και το χυμό από το πορτοκάλι, τα σταφιδάκια, τους ξηρούς καρπούς το γάλα, το ινδοκάρυδο, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, το τζίντζερ, το εκχύλισμα βανίλιας, το ανθόνερο και στο τέλος το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ. Στη συνέχεια, ρίχνουμε τα αλευρωμένα γλυκά και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Βήμα 4ο

Σε μία αλευροβουτυρωμένη στρογγυλή φόρμα με τρύπα (20 εκ.) για κέικ ρίχνουμε όλο μας το μείγμα και το ψήνουμε για 1-1 ½ ώρα στο φούρνο.Μόλις είναι έτοιμο το αφαιρούμε από τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει.

Βήμα 5ο

Για να φτιάξουμε την επικάλυψη, ανακατεύουμε την άχνη ζάχαρη, το λεμόνι, το ανθόνερο και το χλιαρό νερό πολύ καλά μεταξύ τους και στη συνέχεια, ρίχνουμε το μείγμα στο κέικ και περιμένουμε να σταθεροποιηθεί.
 
 

Συνταγή και φωτογραφία:akispetretzikis.com

v