Γιατί το πρωί ξυπνάω θλιμμένη; Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για την πρωινή κατάθλιψη

Γιατί το πρωί ξυπνάω θλιμμένη; Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για την πρωινή κατάθλιψη

Όλοι έχουν μέρες που δεν θέλουν να σηκωθούν από το κρεβάτι. Στην περίπτωση, όμως, που αυτή η απουσία όρεξης για ζωή έχουν γίνει κομμάτι της καθημερινότητάς σας, ειδικά τις πρωινές ώρες, τότε πρέπει να λάβετε τα μέτρα σας.

Τι είναι η πρωινή κατάθλιψη

Παρόλο που οι περισσότεροι άνθρωποι με κατάθλιψη διαπιστώνουν ότι τα συμπτώματά τους εντείνονται καθώς προχωράει η μέρα, όσοι πάσχουν από πρωινή κατάθλιψη βιώνουν ακριβώς το αντίθετο. Αυτό σημαίνει ότι το πρωί τα συμπτώματα είναι πολύ πιο έντονα και βελτιώνονται σταδιακά. Οι ψυχολόγοι πιστεύουν ότι η ημερήσια διακύμανση της διάθεσης μπορεί να οφείλεται στο κιρκάδιο ρολόι του οργανισμού.

Για τα άτομα που έχουν πρωινή κατάθλιψη, το να ξυπνούν καταθλιπτικά είναι φυσιολογικό. Κατά τις πρώτες ώρες της ημέρας, μπορεί να αισθάνονται άτονοι ή να δυσκολεύονται να σηκωθούν από το κρεβάτι. Μέχρι το βράδυ, συχνά έχουν περισσότερη ενέργεια και γενικά βλέπουν βελτίωση των συμπτωμάτων τους.

Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο ότι η πρωινή κατάθλιψη δεν αποτελεί ξεχωριστή διάγνωση από την κλινική κατάθλιψη. Είναι απλώς ένας διαφορετικός τρόπος με τον οποίο ένα άτομο μπορεί να βιώνει καταθλιπτικά συμπτώματα.

Κοινά συμπτώματα της πρωινής κατάθλιψης

Τα πιο κοινά συμπτώματα της πρωινής κατάθλιψης περιλαμβάνουν:

  • Νυστάζετε παρόλο που έχετε κοιμηθεί καλά
  • Δυσκολεύεστε να καθιερώσετε μια πρωινή ρουτίνα
  • Δυσκολία να ξυπνήσετε ή να σηκωθείτε από το κρεβάτι
  • Λίγο έως καθόλου ενδιαφέρον για εκδηλώσεις ή δραστηριότητες που έχετε προγραμματίσει κατά τη διάρκεια της ημέρας
  • Αντιμετωπίζετε προβλήματα συγκέντρωσης κατά τις πρωινές ώρες
  • Ξυπνάτε με κακή διάθεση
  • Υπερβολικός ύπνος κατά τη διάρκεια της ημέρας λόγω στέρησης ύπνου το βράδυ

Πιθανές αιτίες της πρωινής κατάθλιψης

Είναι δύσκολο να βρεθούν οι ακριβείς αιτίες των συμπτωμάτων κατάθλιψης, αλλά υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν σε κάποιον πιο σοβαρά συμπτώματα κατάθλιψης στο ξεκίνημα της ημέρας του, όπως:

Κακή ποιότητα ύπνου

Πολλές ιατρικές μελέτες έχουν δείξει ότι ο ανεπαρκής ύπνος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο κατάθλιψης και να επιδεινώσει τα συμπτώματα. Η έλλειψη ύπνου μπορεί επίσης να διαταράξει το εσωτερικό ρολόι του σώματός σας, γεγονός που μπορεί να σας κάνει να εμφανίζετε συμπτώματα σε ασυνήθιστες ώρες (όπως νωρίς το πρωί).

Περιορισμένη έκθεση στο φως

Το σώμα χρησιμοποιεί το φως για να ρυθμίσει τον κύκλο ύπνου/αφύπνισης. Εάν μένετε σε εσωτερικούς χώρους κατά τη διάρκεια της ημέρας και δεν λαμβάνετε φυσική βιταμίνη D ή ήλιο, ο κιρκάδιος ρυθμός του σώματός σας μπορεί να είναι εκτός λειτουργίας ως αποτέλεσμα.

Υψηλά επίπεδα CRP

Ορισμένοι ερευνητές πιστεύουν ότι μπορεί να υπάρχει σύνδεση μεταξύ της κατάθλιψης και της φλεγμονής. Όπως και τα καταθλιπτικά συμπτώματα, τα επίπεδα φλεγμονής μπορεί να αυξομειώνονται κατά τη διάρκεια της ημέρας. Κάποιος με υψηλότερη CRP το πρωί μπορεί να βιώνει πιο έντονα συναισθήματα κατάθλιψης κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Αλλαγές στον τρόπο ζωής για να αντιμετωπίσετε την πρωινή κατάθλιψη

Δεν είναι εύκολο όταν υποφέρει κανείς από κατάθλιψη να κάνει αλλαγές στον τρόπο ζωής του. Πρέπει όμως να προσπαθήσει, καθώς έτσι μπορούν μόνο βελτιωθούν τα συμπτώματα. 

Δημιουργήστε μια ρουτίνα για τον ύπνο

Όταν πηγαίνετε για ύπνο την ίδια ώρα κάθε βράδυ, είναι πιο εύκολο για το σώμα σας να κατασταλάξει στο πότε θα κοιμηθείτε, αλλά και να βελτιώσει την ποιότητά του. Όπως με όλα τα πράγματα χρειάζεται συνέπεια και πυγμή.

Ξεκινήστε να ασκείστε

Η άσκηση μπορεί να ωφελήσει τα άτομα με κατάθλιψη με πολλούς τρόπους. Οι έρευνες αποδεικνύουν ότι η γυμναστική όχι μόνο βελτιώνει τη διάθεση, αλλά ευνοεί και έναν πιο βαθύ ύπνο.

Περιορίστε την καφεΐνη

Δεν χρειάζεται να «κόψετε»  εντελώς την καφεΐνη αν πάσχετε από κατάθλιψη, αλλά θα πρέπει να είστε προσεκτικοί σχετικά με την ποσότητα που καταναλώνετε. Για παράδειγμα, περιοριστείτε σ' έναν καφέ την ημέρα και μην πίνετε τσάι πριν από τον ύπνο.

Ψυχολογική υποστήριξη

Το να αναζητήσει κανείς βοήθεια από κάποιον ειδικό δεν είναι σημάδι αδυναμίας, αλλά δύναμης.Ένας θεραπευτής μπορεί να παρέχει στους θεραπευόμενούς του ουσιαστική καθοδήγηση και υποστήριξη.

Πηγή: talkspace.com

v