6 συμπεριφορές που μπορεί να καταστρέψουν ακόμα και τον πιο ευτυχισμένο γάμο

6 συμπεριφορές που μπορεί να καταστρέψουν ακόμα και τον πιο ευτυχισμένο γάμο

Καμία σχέση δεν είναι στρωμένη πάντα με ροδοπέταλα... Αντίθετα, για να διατηρηθεί και να ανθίσει στον χρόνο χρειάζεται πολλή δουλειά, αγάπη και αμοιβαίες υποχωρήσεις. Οι μικρές καθημερινές δυσκολίες, η ρουτίνα και το μεγάλωμα των παιδιών οδηγούν στην ψυχική και συναισθηματική απομάκρυνση ενός ζευγαριού. Αν λάβουμε υπόψη μας και ορισμένες «κακές» συμπεριφορές που υιοθετούμε με τα χρόνια, μπορεί να οδηγήσουν μέχρι και στη διάλυση ενός γάμου.

Δεν επικοινωνείτε ουσιαστικά

Ένα από τα πιο σοβαρά «αμαρτήματα» μιας σχέσης είναι η έλλειψη επικοινωνίας και τις περισσότερες φορές καταδικάζει έναν γάμο σε σίγουρη αποτυχία. Είναι φυσιολογικό σε μια μακροχρόνια σχέση να κυριαρχεί ανά διαστήματα η ρουτίνα. Επιπλέον η συνεχής τριβή και οι δυσκολίες απομακρύνουν το ζευγάρι. Το ζήτημα, όμως, είναι να μην απομονώνεται ο καθένας στον εαυτό του.

Μιλήστε μεταξύ σας και προσπαθήστε να επικοινωνήσετε όπως τον πρώτο καιρό. Ο διάλογος με τον σύντροφός σας είναι προτιμότερος από τον εσωτερικό μονόλογο. Ναι σίγουρα, η μέρα σας μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, όμως, καμία πτυχή της καθημερινότητάς σας δεν είναι βαρετή ή λίγη.

Κάνετε συνέχεια κριτική

Ακόμα κι όταν η κριτική είναι λογική και θετική, ο θεραπευτής ζευγαριών και ειδικός στους γάμους John Gottman, θεωρεί ότι ένα άτομο χρειάζεται έως και είκοσι θετικά σχόλια για να μπορέσει να αποδεχτεί ένα αρνητικό. Όμως, όταν η κριτική είναι κακοπροαίρετη, περιλαμβάνει βρισιές ή υπονομεύει θεμελιωδώς τον χαρακτήρα ενός αγαπημένου προσώπου, κανένας έπαινος δεν μπορεί να την αντισταθμίσει.

Προσπαθήστε, λοιπόν, να αναγνωρίσετε τα καλά πράγματα που κάνει ο σύντροφος σας, τα πράγματα που αγαπάτε σε αυτόν και εκείνα που σας κάνουν περήφανους και, στη συνέχεια, δείτε τη σχέση σας να μεταμορφώνεται.

Ξεσπάτε για... το τίποτα!

Είναι αδύνατον σε μια σχέση να μην υπάρξουν καυγάδες. Οι καθημερινές υποχρεώσεις, οι δυσκολίες και η κούραση φέρνουν τριβή. Όταν, όμως, διοχετεύετε με φωνές και τσακωμούς την αρνητική σας ενέργεια στον σύντροφό σας και ξεσπάτε για μικρές αφορμές, τότε υπονομεύεται την σχέση σας.

Αν νιώθετε ότι είστε υπερβολικά φορτισμένη συναισθηματικά, αφιερώστε λίγο χρόνο στον εαυτό σας για να χαλαρώσετε και να αποφορτιστείτε. Αναγνωρίστε τα όσα κάνετε και οι δύο για την σχέση σας και μην αναλώνεστε σε ασήμαντες διαφωνίες.

Είστε κολλημένοι με το κινητό σας

Το κινητό μπορεί να είναι απαραίτητο στην καθημερινότητα, ωστόσο όταν γίνεται προέκταση του χεριού μας μπορεί να βλάψει σοβαρά την σχέση με τον σύντροφό μας. Όταν χρησιμοποιείτε το smartphone την ώρα του φαγητού ή ακόμη και πριν πέσετε για ύπνο, δεν μπορείτε να απολαύσετε τις ώρες που περνάτε με τον άνθρωπό σας ουσιαστικά. Αυτού του είδους η εξάρτηση, στην πραγματικότητα δείχνει αδιαφορία. 

Οι ρυθμοί της ζωής μας είναι γρήγοροι και απαιτητικοί και ο χρόνος μας μετρημένος.  Ας μην το σπαταλάμε άδικα σε μια οθόνη. Ας μην αποξενωθούμε περισσότερο από την σχέση μας.

Βάζετε σε δεύτερη μοίρα τη σχέση σας

Για να επιβιώσει μια σχέση στο πέρασμα του χρόνο χρειάζεται να το ζευγάρι να βάζει σωστά τις προτεραιότητές του. Όταν συνηθίζουμε να βάζουμε τα παιδιά και τη δουλειά πάνω από τον άντρα μας, του δίνουμε την εντύπωση ότι δεν είναι εξίσου σημαντικός για εμάς. Τα ζευγάρια που κάνουν πράγματα μαζί δένονται περισσότερο. Δεν χρειάζονται εξεζητημένες καταστάσεις, μπορεί να είναι κάτι απλό, όπως μια απογευματινή βόλτα για περπάτημα στην γειτονιά.

Ζηλεύετε υπερβολικά

Η ζήλια είναι ένα από τα πιο δύσκολα συναισθήματα που δύσκολα μπορεί να τιθασεύσει κανείς. Οι αρνητικές σκέψεις, τα παράλογα (συνήθως) συμπεράσματα και οι σκηνές ζηλοτυπίας κουράζουν και δείχνουν ότι έχετε χαμηλή αυτοεκτίμηση. Σε καμία περίπτωση δεν είναι σημάδι ότι νοιάζεστε και θέλετε τον άνθρωπό σας. Μάθετε να διαχειρίζεστε τα αρνητικά συναισθήματα, βρίσκοντας τις βαθύτερες αιτίες που σας οδηγούν σε αυτήν την συμπεριφορά.

Πηγή: psychologytoday.com, brightside.me

v