Οδηγός επιβίωσης: τι να κάνεις όταν το παιδί σου δεν σταματά να ουρλιάζει

Οδηγός επιβίωσης: τι να κάνεις όταν το παιδί σου δεν σταματά να ουρλιάζει

Μήπως οι εκρήξεις θυμού του παιδιού σου... πάνε από το κακό στο χειρότερο; Αν ναι, δεν συμβαίνει μόνο σε εσάς. Πολλοί γονείς διαπιστώνουν ότι τα ξεσπάσματα του παιδιού τους γίνονται πιο συχνά και πιο έντονα όσο μεγαλώνει. Ωστόσο, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, καθώς μέσα από αυτό το άρθρο θα μάθετε τι μπορείτε να κάνετε τη στιγμή εκείνη για να βοηθήσετε το μικρό σας (και τον εαυτό σας) για να ηρεμήσει.

Αρχικά είναι σημαντικό να κατανοήσετε ότι τα tantrum είναι ένα φυσιολογικό κομμάτι της ανάπτυξης του παιδιού και δεν σημαίνει (απαραίτητα) ότι κάτι δεν πάει καλά. Απλώς είναι πολύ μικρό ακόμα για να μπορεί να διαχειριστεί μεγάλα συναισθήματα, όπως ο θυμός, η απογοήτευση ή και ο φόβος. Είναι στο χέρι μας λοιπόν να το καθοδηγήσουμε, πολλές φορές αρχίζοντας με τη δική μας συμπεριφορά...

Πάρτε μια βαθιά ανάσα και μετρήστε μέχρι το 10

Όταν αισθάνεστε θυμωμένη ή απογοητευμένη, δείξτε στο παιδί σας πώς παίρνετε μια βαθιά ανάσα και μετράτε μέχρι το 10. Αυτό θα το βοηθήσει να δει ότι δεν πειράζει να έχετε μεγάλα και δύσκολα συναισθήματα, αλλά ότι υπάρχουν τρόποι να τα αντιμετωπίσετε με υγιή τρόπο. Καθώς «ρυθμίζετε» τον εαυτό σας και τα συναισθήματά σας, θα είναι ευκολότερο για το παιδί σας να κάνει το ίδιο, καθώς σας μιμείται.

Mείνετε ήρεμη και ανοίξτε την αγκαλιά σας

Είναι άκρως δελεαστικό να απομακρυνθείτε όταν το παιδί σας έχει δεν σταματάει να ουρλιάζει και να χτυπιέται στο πάτωμα, αλλά μην το κάνετε. Μείνετε ήρεμη και ανοίξτε την αγκαλιά σας στο μικρό σας. Δείξτε του ότι είστε το καταφύγιό του και ότι με εσάς μπορεί να νιώθει ασφάλεια και σιγουριά. Προσφέρετέ του λόγια παρηγοριάς και καθησυχασμού και όταν ηρεμήσει, φροντίστε να το επαινέσετε για την καλή του συμπεριφορά.

Αποσπάστε του την προσοχή

Αν το παιδί σας έχει ένα ξέσπασμα θυμού, προσπαθήστε να του αποσπάσετε την προσοχή με κάτι άλλο. Αυτό μπορεί να είναι ένα παιχνίδι ή ένα βιβλίο. Επισημάνετε δηλαδή, κάτι που μπορεί να του αρέσει. Αυτή είναι μια πολύ καλή λύση για τα παιδιά νηπιακής και προσχολικής ηλικίας.

Δώστε του χώρο

Το να δίνετε χώρο στο παιδί σας δεν σημαίνει ότι πρέπει να το αγνοείτε εντελώς.  Αφήστε το παιδί σας να ξέρει ότι είστε εκεί για εκείνο, αλλά δώστε του λίγο χρόνο να επεξεργαστεί τα συναισθήματά του. Κρατήστε αυτόν τον χρόνο σύντομο. Λίγα λεπτά το πολύ, αν μπορείτε. 

 

 

Μην το τιμωρείτε

Η τιμωρία του παιδιού σας θα το κάνει να νιώσει χειρότερα και θα μπορούσε να κάνει το ξέσπασμα χειρότερο. Αν χρειαστεί, απομακρυνθείτε για λίγο από την κατάσταση, αλλά μην προσπαθήσετε να το τιμωρήσετε ή να το ντροπιάσετε για τη συμπεριφορά του. Αυτό θα κάνει τα πράγματα χειρότερα μακροπρόθεσμα.

Μην ενδίδετε ή δωροδοκείτε

Το να ενδώσετε στις απαιτήσεις του παιδιού σας θα ενισχύσει μόνο τη συμπεριφορά του ξεσπάσματος. Και η δωροδοκία είναι απλώς μια βραχυπρόθεσμη λύση που δεν θα λύσει το πρόβλημα. Αν υποχωρήσετε τώρα, απλώς το ξέσπασμά του θα είναι χειρότερο την επόμενη φορά που θα θελήσει κάτι. Είναι προτιμότερο να τους διδάξετε πώς να αντιμετωπίζουν τα συναισθήματά τους με υγιή τρόπο.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v